Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο βλαβερό;

της Αλεξάνδρας Χυδηριώτη

Αθώο ή ένοχο; Το ηλεκτρονικό τσιγάρο θεωρείται ακίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, όμως...


 νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές ημέρες αναφέρει ότι η χρήση του είναι πιο βλαβερή για τον ανθρώπινο οργανισμό από ό,τι η χρήση κανονικών τσιγάρων!

Σύμφωνα με το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κέντρο για την Ενημέρωση της Υγείας (BZGA) στην Κολονία, το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει οξύ ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος λόγω της νιτροζαμίνης και της προπυλενογλυκόλης, μιας ουσίας που χρησιμοποιείται στον μηχανισμό για την παραγωγή ατμού.

Η προπυλενογλυκόλη βρίσκεται στο υγρό που υπάρχει στο φίλτρο και μάλιστα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Σύμφωνα με τη δρα Elizabeth Pott, διευθύντρια του BZGA, η χρήση αυτής της ουσίας μπορεί να βλάψει το αναπνευστικό περισσότερο από ό,τι τα κανονικά τσιγάρα, λόγω της μακροχρόνιας χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και της παρατεταμένης εισπνοής.

Οπως αναφέρει η «Daily Mail», ανάλυση που πραγματοποίησε το 2009 ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων στο φίλτρο ηλεκτρονικών τσιγάρων διαφόρων εταιριών έδειξε ότι υπάρχουν ίχνη αιθανόλης και γλυκερίνης, καθώς επίσης και της ουσίας νιτροζαμίνη που θεωρείται καρκινογόνος. Οι νιτροζαμίνες είναι ελαιώδεις ουσίες κίτρινου χρώματος και βρίσκονται σε συντηρητικά επεξεργασμένων τροφών και άλλα προϊόντα, αλλά έπειτα από έρευνες σε ζώα κρίθηκαν καρκινογόνες. Ωστόσο, η απάντηση των εταιριών ήταν ότι η νιτροζαμίνη υπάρχει σε μεγαλύτερες ποσότητες στα κανονικά τσιγάρα.

Γενικώς, η χρήση της προπυλενογλυκόλης θεωρείται ασφαλής από πολλούς διεθνείς οργανισμούς, γι' αυτό και χρησιμοποιείται για τον χρωματισμό τροφίμων, καθώς και σαν πρόσθετο για τη διατήρηση τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών σε υγρή μορφή. Από την άλλη, κατά καιρούς έχουν γίνει αρκετές αναφορές για το αν η ασφάλειά της έχει μελετηθεί αρκετά για χρήση σε ένα προϊόν όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο, στο οποίο γίνεται παρατεταμένη εισπνοή της ουσίας.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει απαγορευτεί στον Καναδά, στην Αυστραλία και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ πρόσφατα απαγορεύτηκε και σε δημόσιες υπηρεσίες και οχήματα στο Ανόβερο.


πηγή    http://planet-greece.blogspot.com
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου