Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ο Πύργος του Ντάουντον - Downton Abbey

Η υποχώρηση της αριστοκρατίας και η άνοδος της αστικής τάξης, οι αγώνες του εργατικού κινήματος, της απελευθέρωσης των γυναικών και οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές, καταγράφονται μέσα από τη ζωή στα σαλόνια και τα υπόγεια του πύργου του Ντάουντον, τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ουαιώνα.
Η ζωή στον πύργο κυλά σε δύο επίπεδα: το πρώτο είναι αυτό της οικογένειας που ζει στην απόλυτη ευμάρεια, με επίκεντρο τις διαπροσωπικές σχέσεις των τριών νεαρών κοριτσιών της οικογένειας. Το δεύτερο επίπεδο, είναι η ζωή των υπηρετών της οικογένειας, μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων που ζουν στον μικρόκοσμο του κτήματος, αποκλεισμένοι από κάθε είδους κοινωνική ζωή. Μέσα από τη σειρά, καταγράφονται οι σχέσεις μεταξύ τους, οι προσωπικές φιλοδοξίες ανέλιξης στον κόσμο των υπηρετών αλλά και η κοινωνική ανισότητα μεταξύ εκείνων και των ευγενών.
Σκηνοθεσία: Brian Percival, Brian Kelly, Andy Goddard, Ben Bolt, Ashley Pearce, James Strong
Σενάριο: Julian Fellowes
Παραγωγή: Rebecca Eaton, Julian Fellowes, Gareth Neame, Liz Trubridge, Charles Hubbard, Nigel Marchant
Πρωταγωνιστούν: Hugh Bonneville, Jim Carter, Rob James-Collier, Brendan Coyle, Phyllis Logan, Sophie Mc Shera, Lesley Nicol, Elizabeth McGovern, Dan Stevens, Siobhan Finneran, Michelle Dockery, Jessica Brown Findlay, Joanne Froggatt, Maggie Smith, Penelope Wilton, Laura Carmichael, Kevin Doyle

Η αριστουργηματική σειρά του BBC που κέρδισε Χρυσές Σφαίρες και δεκάδες βραβεία

Η πιο επιτυχημένη βρετανική δραματική σειρά των τελευταίων χρόνων ήρθε στη Δημόσια Τηλεόραση, μεταφέροντας μας στη διάσημη εξοχή της Αγγλίας των αρχών του 20ού αιώνα. Πρόκειται για μια βρετανική τηλεοπτική σειρά εποχής, συμπαραγωγής της βρετανικής Carnival Films και της αμερικανικής WGBH Boston.
Γράφτηκε αρχικά από τον Julian Fellowes, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Gareth Neame.
Έκανε πρεμιέρα στο ITV στις 26 Σεπτεμβρίου 2010 και στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS στις 9 Ιανουαρίου 2011. Η αποδοχή των τηλεθεατών ήταν πολύ θετική, με υπερβολικά υψηλούς δείκτες τηλεθέασης. Γρήγορα κέρδισε ένα σωρό υποψηφιότητες και βραβεία. Έχει γίνει η πιο επιτυχημένη τηλεοπτική βρετανική σειρά εποχής από το 1980, όταν μεσουρανούσε η τηλεοπτική σειρά Brideshead Revisited.

Ο δημιουργός και σεναριογράφος του Downton Abbey είναι γνώστης της προνομιούχου ζωής και των διακεκριμένων τίτλων. Γέννημα-θρέμμα καλής οικογένειας, με πατέρα διπλωμάτη, και εκπαιδευμένος στα καλύτερα σχολεία της χώρας, το 2011 βραβεύτηκε ως ζωντανός εκπρόσωπος του Οίκου Λόρδων για το όνομα, το στυλ και τον τίτλο του βαρώνου Fellowes of West Stafford. Επίσης φέρει τον τίτλο του λόρδου Manor of Tattershall στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Lincolnshire. Έχει έναν γιο βαφτισμένο με το “πρέπον” αριστοκρατικό όνομα Peregrine Charles Morant Kitchener - Fellowes. Με λίγα λόγια, ο Julian είναι αριστοκρατικός τύπος!

Ατμόσφαιρα άλλης εποχής
Ο Πύργος του Ντάουντον (Downton Abbey), η σειρά-φαινόμενο, καθηλώνει περισσότερους από 15 εκατ. τηλεθεατές ανά επεισόδιο, ενώ έχει κερδίσει πολλά βραβεία (BAFTA, EMMY κ.ά).
Η ιστορία ξεκινάει μετά τη βύθιση του “Τιτανικού”, την άνοιξη του 1912. Μέσα από την εξαιρετικά γρήγορη πλοκή του σεναρίου, παρακολουθούμε την κοινωνική αλλαγή της Μεγάλης Βρετανίας, με κινητήριο μοχλό από τη μια τον μεγάλο πόλεμο και από την άλλη τις πολιτικές ζυμώσεις με την άνοδο των Εργατικών, προς την εποχή του Δούκα του Ουίνδσορ.
Η υποχώρηση της αριστοκρατίας και η άνοδος της αστικής τάξης, οι αγώνες του εργατικού κινήματος και της απελευθέρωσης των γυναικών, καθώς και οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές καταγράφονται μέσα από τη ζωή στα σαλόνια και τα υπόγεια του πύργου του Downton, τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Η ζωή στον πύργο κυλά σε δύο επίπεδα: το πρώτο είναι αυτό της οικογένειας που ζει στην απόλυτη ευμάρεια, με επίκεντρο τις διαπροσωπικές σχέσεις των τριών νεαρών κοριτσιών της. Το δεύτερο επίπεδο είναι η ζωή των υπηρετών, μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων που ζουν στον μικρόκοσμο του κτήματος, αποκλεισμένοι από κάθε είδους κοινωνική ζωή. Μέσα από τη σειρά καταγράφονται οι σχέσεις μεταξύ τους, οι προσωπικές φιλοδοξίες ανέλιξης στον κόσμο των υπηρετών, αλλά και η κοινωνική ανισότητα μεταξύ εκείνων και των ευγενών.
Τα επεισόδια με τη ζωή των αριστοκρατών έχουν γυριστεί στο αυθεντικό κάστρο Highclere στο Hampshire, ενώ τα επεισόδια με τη ζωή του προσωπικού του πύργου γυρίστηκαν σε στούντιο που κατασκευάστηκαν εξ αρχής αποκλειστικά για τη σειρά.

Διακρίσεις
Το Downton Abbey ήταν στη λίστα Guardian των 10 καλύτερων τηλεοπτικών προγραμμάτων 2010 και ήρθε δεύτερο στον κατάλογο των 10 καλύτερων δραματικών σειρών του 2010, μετά το σίριαλ Doctor Who. Στην κατηγορία πρωτοεμφανιζόμενων δραματικών σειρών ήρθε πρώτο!
Απέσπασε 2 βραβεία BROADCASTING PRESS GUILD το 2011. Κέρδισε βραβείο καλύτερης δραματικής σειράς και καλύτερου σεναρίου (Julian Fellowes). Επίσης, έχει κερδίσει 6 βραβεία PRIMETIME EMMY.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, η σειρά μπήκε στο βιβλίο Guinness ως η πιο επιτυχημένη τηλεοπτική εκπομπή της χρονιάς, νικώντας τις αμερικανικές σειρές Mad Men και Modern Family. Έγινε έτσι η πρώτη σειρά στη βρετανική τηλεόραση που κέρδισε ποτέ αυτό το βραβείο.
Στον εθνικό διαγωνισμό του 2012, στο Downton Abbey απονεμήθηκε το βραβείο της καλύτερης δραματικής σειράς. Μετά ήρθε και το βραβείο της καλύτερης τηλεοπτικής εκπομπής 2012 από το ELLE STYLE.

Τον Ιούλιο του 2012, απονεμήθηκαν στη σειρά 16 βραβεία PRIMETIME EMMY, τα οποία σε συνδυασμό με τα άλλα 11 βραβεία EMMY που πήρε το 2011, την αναδεικνύουν την πρώτη μη αμερικανική που κερδίζει τόσα βραβεία στην ιστορία των EMMY.
Στις 15 Σεπτεμβρίου, στα βραβεία PRIMETIME CREATIVE ARTS EMMY (κατηγορία καλλιτεχνικής δημιουργίας), απενεμήθη το βραβείο καλύτερης μουσικής σε τηλεοπτική εκπομπή στον John Lunn. Επίσης οι Ann Nosh Oldham και Christine Greenwood έλαβαν το βραβείο καλύτερης κόμμωσης.
Στις 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα απονομής βραβείων EMMY Primetime, η Maggie Smith απέσπασε το βραβείο β’ γυναικείου ρόλου.


Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε η σειρά σε Αγγλία και Ουαλία, η σκωτσέζικη τηλεόραση αποφάσισε να παρουσιάσει σε αυτόν τον τηλεοπτικό χρόνο άλλες εκπομπές, όπως το ντοκιμαντέρ Ο Σκοτ της Ανταρκτικής και την αστυνομική-δραματική σειρά Taggart. Αυτή η απόφαση ανάγκασε τους θεατές βόρεια των βρετανικών συνόρων να βάλουν ειδικούς δέκτες στις τηλεοράσεις ή να παρακολουθούν μέσω διαδικτύου τη μεγάλη εθνική τηλεοπτική επιτυχία. Μέσα στο 2011 και μετά από σειρά παραπόνων, η τοπική τηλεόραση (STV) επανέφερε την… ηρεμία στο κοινό, εντάσσοντας τη σειρά στο πρόγραμμά του.


Οι καλές τηλεοπτικές παραγωγές δεν βγαίνουν οικονομικά και αυτή η σειρά δεν αποτέλεσε εξαίρεση του κανόνα. Λίγο-πολύ, σύμφωνα με το βιβλίο Ο κόσμος του Downton Abbey της Jessica Fellowes (ανιψιά του σεναριογράφου Julian Fellowes), κάθε επεισόδιο κοστίζει περίπου 1 εκατομμύριο λίρες για την παραγωγή του. Και το αξίζει μέχρι τελευταίας… πένας!


Για να μεταφερθούν αξιόπιστα τα στοιχεία της τότε εποχής (αρχές του 20ού αιώνα), η παραγωγή εντόπισε τον ειδικό στους βασιλικούς τύπους και τίτλους, Alistair Bruce. Έχοντας μακρά εμπειρία στο να υποδεικνύει τους σωστούς τρόπους, βρίσκεται συνέχεια στα σκηνικά για να τσεκάρει τα πάντα, από τον τρόπο που κάθονται, τον τρόπο που σερβίρονται, μέχρι και το στρατιωτικό τους στήσιμο όταν στέκονται όρθιοι, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπαινοβγαίνουν στα αμάξια. Η μεγαλύτερη πρόκληση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει είναι να διδάξει τους νέους ηθοποιούς πώς να στέκονται χωρίς να βάζουν τα χέρια στις τσέπες. Αυτό κι αν ήταν δύσκολο!

Τα νούμερα τηλεθέασης έδειξαν στον δεύτερο κύκλο μια αύξηση πάνω από 21% σε σχέση με τον πρώτο κύκλο επεισοδίων, που αντιστοιχεί σε 11,5 εκατομμύρια τηλεθεατές κατά τα πρώτα 6 επεισόδια.

Οι υπεύθυνοι της παραγωγής ανακοίνωσαν ότι η Shirley MacLaine θα συμμετάσχει στο cast του Downton Abbey. Η Shirley θα υποδυθεί τη μητέρα της Lady Grantham, Martha Levinson. Αναμένουμε πώς και πώς να δούμε τη στιγμή που η Martha θα έρθει αντιμέτωπη με την τρομερή κοντέσα Dowager!


Είπε:
O Hugh Bonneville (στον ρόλο του Robert Crawley):
“…Οι πιο πολλοί σεναριογράφοι κρίνουν τους χαρακτήρες τους, ο Julian Fellowes, όμως, όχι. Στο σενάριο του Downton δεν υπάρχουν κακοί και καλοί. Υπάρχουν άνθρωποι σαν εμάς, με ελαττώματα. Πιστεύω δηλαδή ότι το ανθρώπινο στοιχείο των χαρακτήρων, με τα λάθη τους και τις αδυναμίες τους, είναι αυτό που ελκύει το κοινό”.


Από περιοδικό: Ραδιοτηλεόραση
Ρεπορτάζ: Τζένη Χαραλαμπίδου  jcharalampidou@ert.gr



ΠΗΓΗ   http://www.ert.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου