Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Καβάλα - χρώματα και άρωμα ζωής

kavala-xromata-kai-aroma-zois
Φιλόξενηγοητευτική, γεμάτη χρώματα και άρωμα ζωής, η Καβάλα αποτελεί ένα σημαντικό εμπορικό, βιομηχανικό και αλιευτικό κέντρο. Η πόλη με τη μακρά παράδοση στην επεξεργασία και την εξαγωγή καπνού διατηρεί δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και διαθέτει αξιόλογη τουριστική υποδομή. 

Η Νεάπολη, αποικία που ίδρυσαν οι Θασίτες στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ., μετονομάστηκε σε Χριστούπολη κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους (αρχές 9ου αιώνα) και σε Καβάλα επί Τουρκοκρατίας (15ος αιώνας). Καθοριστικό ρόλο στη νεότερη ιστορία της Καβάλας διαδραμάτισε ο ερχομός των προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922).

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Καβάλας συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:

Η εκκλησία του Αγίου Παύλου, πολιούχου
Το μνημείο του Αποστόλου Παύλου και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου
Σύμφωνα με την παράδοση, το αποτύπωμα του πέλματος στην πέτρα μπροστά στο μνημείο ανήκει στον Απόστολο Παύλο, που επισκέφθηκε την πόλη το 49/50 μ.Χ.

Ο οικισμός της Παναγίας (παλαιά πόλη)
Γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια, περίτεχνα σπίτια και αρχοντικά, αξιόλογα δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, συνθέτουν την εικόνα του παραδοσιακού οικισμού.

Η μεσαιωνική ακρόπολη-κάστρο
Οικοδομήθηκε, στο μεγαλύτερο μέρος της, στις αρχές του 15ου αιώνα, ενσωματώνοντας τα ερείπια της βυζαντινής ακρόπολης της Χριστούπολης, που είχε καταστραφεί το 1391. Η ακρόπολη χωρίζεται στον εσωτερικό και τον εξωτερικό περίβολο από ένα εγκάρσιο τείχος. Στο χώρο του εξωτερικού περιβόλου λειτουργεί υπαίθριο θέατρο. Από τους πύργους και τους προμαχώνες του κάστρου η θέα είναι μοναδική.

Το Ιμαρέτ
Το κτίριο, εξαίρετο δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής των ετών 1817-1821, λειτουργεί ως ξενοδοχείο πολυτελείας, με υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες.

Η οικία του Μεχμέτ Αλή (Μωχάμετ Άλυ) και η πλατεία με τον ανδριάντα του ιδρυτή της τελευταίας αιγυπτιακής δυναστείας
Το υδραγωγείο («Καμάρες»)
Οικοδομήθηκε το 16ο αιώνα από το σουλτάνο Σουλεϊμάν Β’ το Μεγαλοπρεπή και επισκευάστηκε το 19ο αιώνα από τον ιδρυτή της τελευταίας αιγυπτιακής δυναστείας, Μεχμέτ Αλή.

Η καθολική εκκλησία του Αγίου Παύλου
Το κτιριακό συγκρότημα του 1892, διατηρητέο μνημείο, ανήκει στη μονή Λαζαριστών.

Το Δημοτικό - Λαογραφικό Μουσείο
Στις αίθουσες του Μουσείου, που στεγάζεται σε νεοκλασικό του τέλους του 19ου αιώνα, φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, η Δημοτική Πινακοθήκη, γλυπτά του θασίτη καλλιτέχνη Πολύγνωτου Βαγή, λαογραφική συλλογή και ιστορικό αρχείο.

Το Μουσείο Καπνού
Το εκθεσιακό υλικό, το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο και οι γραπτές μαρτυρίες δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες του Μουσείου να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την επεξεργασία και την εμπορία του καπνού στην πόλη της Καβάλας από το 19ο έως τα μέσα του 20ού αιώνα.


πηγή: in.gr  http://newpost.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου