Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Καρπενήσι και πέριξ: Χειμωνιάτικα weekends στα καλύτερά τους!!!!

Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου είπε κάποτε χαριτολογώντας ότι η πλακόστρωτη πλατεία Μάρκου Μπότσαρη είναι «το μόνο επίπεδο κομμάτι της Ευρυτανίας». Εκτός αυτού, είναι το σημείο απ’ όπου ξεκινούν και στο οποίο καταλήγουν οι περισσότερες περιηγήσεις στο χωριό. Είναι επίσης μια από τις πιο αναγνωρίσιμες εικόνες του, με τον αιωνόβιο πλάτανο να δεσπόζει στο κέντρο της και τις περίτεχνες βρύσες της να μεταφέρουν αδιάκοπα τον ήχο των τρεχούμενων νερών στον περιβάλλοντα χώρο. 

Τα ανηφορικά δρομάκια του Καρπενησίου ελίσσονται ανάμεσα σε πετρόχτιστα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, καμινάδες που αχνίζουν και ξύλινες πινακίδες εδώ κι εκεί να μας δελεάζουν να περάσουμε το κατώφλι άλλης μιας παραδοσιακής ταβέρνας, άλλου ένα ζεστού café. 

Η ιδιαίτερη εκείνη στάση ζωής του χωριού-στα-πόδια-χιονοδρομικού (στιλάτα ξενοδοχεία και ξενώνες, κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, προσεγμένα στην εντέλεια café και μπαράκια) που χαρακτηρίζει το Καρπενήσι, το καθιστά ιδανική επιλογή ως βάση για τις εξορμήσεις μας στην γύρω περιοχή: την ημέρα επιδιδόμαστε σε σλάλομ στο χιονοδρομικό, πεζοπορίες στην φύση και αυτοκινητάδες στα χωριά που το περιστοιχίζουν, και το βράδυ επιστρέφουμε για φαγητό πλάι σε κάποιο τζάκι και χορό μέχρι πρωίας στα μπαράκια του. 

Τα γύρω χωριά 
Τα μικρά, παραδοσιακά χωριουδάκια που απλώνονται γύρω από το Καρπενήσι κλέβουν λίγη από την δόξα του μεγάλου «σταρ», με τα λιλιπούτεια δρομάκια τους, τις γραφικές πλατείες, τα πέτρινα σπίτια και τα ειδυλλιακά φυσικά τοπία που τα περιβάλλουν. 

Αμφιθεατρικά κτισμένοι, κρυμμένοι μέσα στα έλατα και με εκπληκτική θέα στα γύρω βουνά παραδοσιακοί οικισμοί όπως τα Φιδάκια, οι Κορυσχάδες (φωτό επάνω) –που φιλοξενούν και το μικρό αλλά ενδιαφέρον Μουσείο Εθνικής Αντίστασης– η Λαγκαδιά, ο Άγιος Ανδρέας και οι Γοριανάδες μπορεί να είναι λιγότερο κοσμοπολίτικοι από το Καρπενήσι, αποκλείεται όμως να μη σας γοητεύσουν, ιδιαίτερα αν είστε φαν των χειμερινών τοπίων. Μια βόλτα αξίζει και το μικρούλι Καλεσμένο, που φωλιάζει ανάμεσα στα πεύκα, λίγο έξω από το Καρπενήσι. 

Την παράσταση, βέβαια, κλέβουν το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό, που κερδίζουν ολοένα σε δημοτικότητα και φανατικούς θαυμαστές τα τελευταία χρόνια –πράγμα που φαίνεται και από τους χαριτωμένους ξενώνες τους, που διαρκώς αυξάνονται και πληθύνονται. Χαρακτηριστική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, γραφικά ξωκκλήσια, πετρόχτιστες πλατείες, τρεχούμενα νερά και ειδυλλιακές διαδρομές που ενώνουν τα δύο χωριά μεταξύ τους αλλά και με αρκετά από τα υπόλοιπα της περιοχής συνθέτουν το προφίλ του χωριού που έχουμε στο μυαλό μας ως ιδανικό χειμωνιάτικο προορισμό. 

Τα μονοπάτια 
Οι λάτρεις της πεζοπορίας ορκίζονται στο όνομα του μονοπατιού που συνδέει το Μικρό Χωριό με τον Γαύρο, άλλο ένα κουκλίστικο χωριό σχεδόν πλάι στην όχθη του Κρικελοπόταμου. Η διαδρομή διαρκεί περί τη μία ώρα, και περνά ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια και ιτιές, κρυστάλλινα ρυάκια και γάργαρες πηγές. Ακόμα μία ωραία διαδρομή είναι εκείνη που ξεκινά από το Νέο Μικρό Χωριό και ακολουθεί για δύο ώρες τον δασικό δρόμο κάτω από τα έλατα, ώσπου να καταλήξει στο χωριό Νόστιμο, με την εκπληκτική θέα στο φαράγγι. 

Το χιονοδρομικό κέντρο 
Μπορεί η ονομασία της θέσης Διαβολότοπος να μην μας προϊδεάζει για τα καλύτερα, αλλά η αλήθεια είναι ότι το χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχίου, 12 χιλιόμετρα μακριά από το Καρπενήσι, προσφέρει άριστες υπηρεσίες και μοναδική θέα στα χιονισμένα τοπία. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1840 μέτρων και προσφέρεται για αλπικές, ελεύθερες και ορειβατικές διαδρομές σκι. 

Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει δέκα πίστες διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας, κυμαινόμενης υψομετρικής διαφοράς από 1800 έως 2040 μέτρα, και επτά αναβατήρες. Στις εγκαταστάσεις του βρίσκουμε μεταξύ άλλων καταστήματα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού και σχολή σκι για τους αρχάριους. Ανάσες ξεκούρασης μπορείτε να πάρετε στο μπαρ του σαλέ απολαμβάνοντας το εντυπωσιακό τοπίο ή σε κάποιο από τα υπαίθρια μπαρ που βρίσκονται στις πίστες. 

Αν «χορτάσετε» σκι, μπορείτε να κάνετε βόλτα με τα μηχανοκίνητα έλκηθρα χιονιού ή να δοκιμάσετε την ανάβαση προς την κορυφή στα 2.315 μέτρα –πρόκειται για μία από τις ομορφότερες «λευκές» διαδρομές στην Ελλάδα. Κοντά στο χιονοδρομικό βρίσκεται το ορειβατικό καταφύγιο "Τάκης Φλέγκας" ( τηλ. 22370 22002), όπου κατόπιν συνεννόησης, μπορείτε να διανυκτερεύσετε και να απολαύσετε το πανέμορφο αλπικό τοπίο. Περισσότερες πληροφορίες για το χιονοδρομικό στο τηλέφωνο 22370 23506. 

Το φαράγγι Πανταβρέχει 

Είναι μόνο ένα από τα ειδυλλιακά φαράγγια της Ευρυτανίας, και αναμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα της Ευρώπης. Σχηματίζεται από τα ορμητικά –και πεντακάθαρα– νερά του Κρικελοπόταμου, στο στενότερο πέρασμα της διαδρομής του, στα βουνά Πλατανάκι και Καλιακούδα. Το μήκος του δεν ξεπερνά τα 100 μέτρα αλλά αυτή η απόσταση, αρκεί για να χωρέσει την ομορφιά της φύσης σε όλο της το μεγαλείο. Στο φαράγγι καταλήγουν όλο τον χρόνο πηγές από τα γύρω βουνά με αποτέλεσμα... πάντα να βρέχει. Πυκνή βλάστηση, υδάτινες «κουρτίνες» και σπάνια είδη χλωρίδας συνθέτουν ένα τοπίο βγαλμένο από παραμύθι. 

Η προσέγγιση του φαραγγιού πάντως, ειδικά τον χειμώνα, είναι αρκετά δύσκολη. Δείτε εδώ οδηγίες για να την επιχειρήσετε (αφού πάρετε και τις απαραίτητες κατευθύνσεις από τους ντόπιους σχετικά με καιρικές συνθήκες και προσβασιμότητα) ή κάντε μερικούς μήνες υπομονή, για να το εξερευνήσετε οργανωμένοι, με την Trekking Hellas, που διοργανώνει river trekking κάθε Σαββατοκύριακο από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο. 

Δείτε εδώ ιδέες για διαδρομές στα υπόλοιπα φαράγγια της περιοχής. 

Πού θα μείνετε 

Hotel ElvetiaΣτην καρδιά του Καρπενησίου –για να μη χρειάζεται να οδηγείτε αν παρασυρθείτε λίγο με τα σφηνάκια στο μπαρ– προσφέρει όμορφα δωμάτια, διακοσμημένα με ζωηρά χρώματα και πλούσιο πρωινό μπουφέ. Οι τιμές ξεκινούν από 42€ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό, αν κάνετε την κράτηση μέσω του Booking

Ελατοδάσος: Στο 4ο χιλιόμετρο Καρπενησίου - Προυσσού, φωλιασμένο ανάμεσα στα έλατα –από τα οποία πήρε και το όνομά του– προσφέρει παραδοσιακά διακοσμημένα δωμάτια με τζάκι και παροχές που περιλαμβάνουν wi-fi , κουζινάκι και LCD τηλεόραση, σε τιμές που ξεκινούν από 60€. Μπορείτε να κάνετε κράτηση και μέσω του Booking, από εδώ

ΟριάδεςΡομαντικά δωμάτια, με κουνουπιέρες στα κρεβάτια, παροχές που περιλαμβάνουν δορυφορική τηλεόραση, mini bar και τζάκι σε πολλά από τα δωμάτια, νοστιμότατο σπιτικό πρωινό. Όλα αυτά, στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού Κορυσχάδες, και σε τιμές που ξεκινούν από 70€ για το δίκλινο με πρωινό, ή 75€ αν θέλετε να έχει και τζάκι. Κρατήσεις πραγματοποιούνται και μέσω του Booking, από εδώ.

Αγροικία: Λίμνες με παπάκια και κύκνους, ελάφια και άλογα να περιφέρονται στις καταπράσινες εκτάσεις της φάρμας, και ατμοσφαιρικά δωμάτια με τζάκι και υπέροχη θέα στις χιονοσκέπαστες πλαγιές του Βελουχίου. Τι άλλο θέλετε για ένα ονειρεμένο χειμερινό Σαββατοκύριακο; Τα πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα της Αγροικίας ξεκινούν από 80€ με πλούσιο, σπιτικό πρωινό. Μπορείτε να κάνετε κράτηση και μέσω του Booking, από εδώ.

Πού (και τι) θα φάτε 

Λαχταριστά μαγειρευτά, αλλά και νοστιμότατη σχάρα –για τους ορκισμένους οπαδούς της κρεατοφαγίας– στο Πανόραμα, στο κέντρο του Καρπενησίου (υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο). 

Οι κρεατοφάγοι θα εκτιμήσουν δεόντως και το Χωριάτικο, στο Μικρό Χωριό –θα σας οδηγήσει η μυρωδιά που αναδίδουν οι σχάρες του. Δε λείπουν, επίσης, οι επιλογές σε μαγειρευτά, ενώ οι τιμές είναι ιδιαιτέρως low budget και δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 15€ το άτομο. 

Αυτό ισχύει και στο έτερο εξαιρετικό ταβερνάκι του Μικρού Χωριού, την Ταβέρνα της Κυρά Μαρίας, εντός του ξενώνα Χελιδόνα: δοκιμάστε οπωσδήποτε το κοκκινιστό βετούλι (νεαρό κατσίκι), το αγριογούρουνο, τον κρασάτο κόκκορα και τις σπιτικές πίττες. 

Στο μικρό χωριουδάκι που λέγεται Κλαυσί, η Φρειδερίκη σερβίρει εξαίσια μαγειρευτά και νόστιμη σχάρα (τα ντόπια λουκάνικα είναι must) με φαντασμαγορική θέα στα γύρω καταπράσινα τοπία. Το χύμα κρασί είναι επίσης πολύ καλό, ενώ οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 15-20€ το άτομο.

Φημισμένη διεύθυνση στο κέντρο του Καρπενησίου είναι εδώ και δεκαετίες η ταβέρνα τουΓεωργαλή (του «Μερακλή») ενώ εξαιρετικά ντόπια κρέατα ψήνει, επίσης εδώ και δεκαετίες, το Πέταλο στο Γαύρο –αμφότερα θα σας κοστίσουν περί τα 15€ το άτομο. 

Μιλώντας για τον Γαύρο, το χωριουδάκι που φημίζεται ως γαστριμαργική πιάτσα της περιοχής, εξαίσια μαγειρευτά θα βρείτε στο Σπίτι του Ψαρά –μη σας ξεγελά το όνομα, δεν μιλάμε για ψαροταβέρνα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 10-15€ το άτομο. 




πηγη  http://www.in2life.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου