Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Στρωμένος με κόκκινο χρυσάφι ο δρόμος της Ρόδι Ελλάς.


Με τη νέα μονάδα επεξεργασίας ροδιού, τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, η Ρόδι Ελλάς ετοιμάζεται να εμφιαλώσει κρασί από ρόδι και να αξιοποιήσει όλα τα υποπροϊόντα του θαυματουργού καρπού

Picture 0 for Στρωμένος με κόκκινο χρυσάφι ο δρόμος της Ρόδι Ελλάς
της Αθανασίας Μπίδιου
abidiou@voria.gr

Τον δρόμο για την πλήρη αξιοποίηση των υποπροϊόντων του ροδιού στρώνει για την εταιρεία Ρόδι Ελλάς του ομίλου Αγροδίκτυο Κασσίδη η λειτουργία της μεγαλύτερης μονάδας επεξεργασίας ροδιού στην Ελλάδα, επένδυση ύψους άνω των 10 εκατ.ευρώ, που έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της. Ήδη η εταιρεία είναι έτοιμη να βγάλει στην αγορά το πρώτο νέο προϊόν, το κρασί από ρόδι, που συνδυάζει τον χυμό του ροδιού με το κρασί σε ένα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά μείγμα. Η εμφιάλωση του κρασιού θα ξεκινήσει το 2012 με στόχο την αγορά του εξωτερικού. Παράλληλα, εφέτος η Ρόδι Ελλάς θα προωθήσει πιο εντατικά τη χρήση των υπολειμμάτων του ροδιού(σσ της μεμβράνης) για ζωοτροφή, καθώς έχουν πολύ μεγάλη θρεπτική αξία και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν έχουν ευεργετική επίδραση στα ζώα.

Η μονάδα, η οποία βρίσκεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο 32 στρεμμάτων στο Δυτικό Πέλλας καλύπτει επιφάνεια περίπου 10.000 τμ και περιλαμβάνει διαλογητήριο και συσκευαστήριο για νωπά ρόδια και ρόδια σε σπυριά, χώρο αποφλοίωσης και αποσπύρωσης, μηχάνημα χυμοποίησης καθώς και χώρους ψυγείων συνολικής επιφάνειας περίπου 3.600 τμ. Η μονάδα έχει παραγωγική δυναμικότητα 25.000 τόνων.

«Στόχος μας είναι να δουλέψουμε όλα τα υποπροϊόντα, το τσάι, τα καλλυντικά κα. Ακόμη και τα κλαδιά τα αξιοποιούμε για την παραγωγή βιομάζας. Οι δυνατότητες είναι τεράστιες αφού από το ρόδι παράγονται περίπου 170 υποπροϊόντα», τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ρόδι Ελλάς,Στέφανος Κασσίδης. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2006 και είναι η πρώτη που εγκατέστησε την ίδια χρονιά την καλλιέργεια της ροδιάς στην Ελλάδα με 1.322 στρέμματα με τη μέθοδο της συμβολαιακής γεωργίας. Σήμερα οι εκτάσεις που καλλιεργεί με συμβολαιακή γεωργία ανέρχονται σε 12.000 στρέμματα με δέντρα τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια παραγωγής, ενώ διαθέτει και ιδιόκτητη έκταση 1.000 στρεμμάτων, που θα αρχίσουν να δίνουν παραγωγή το 2012.

Το 2011 η ποσότητα που επεξεργάστηκε η Ρόδι Ελλάς ανήλθε σε 2.000 τόνους, ενώ το 2012 με την παραγωγή και της δικών της δέντρων αναμένεται να φθάσει τους 5.000 τόνους.

Το ρόδια της εταιρείας σε χαρτοκιβώτια πωλούνται κυρίως στο εξωτερικό ωστόσο το 2011 κινήθηκε και η εσωτερική αγορά αφού οι Έλληνες εξαιτίας των εγγυητικών που ζητούσαν οι ξένοι προμηθευτές τους στράφηκαν αναγκαστικά σε ελληνικό προϊόν.  Ανταγωνιστές του ελληνικού ροδιού είναι κατά κύριο λόγο οι Τούρκοι αφού οι Ισραηλινοί αν και πρωτοπόροι στο συγκεκριμένο χώρο είναι πιο ακριβοί. «Το ρόδι γίνεται ανάρπαστο λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας και των πλούσιων αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του. Είναι η πιο καυτή τάση στην αγορά», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ.Κασσίδης.

Όπως αναφέρει, το 2011 οι παραγωγοί πληρώθηκαν από 60-70 λεπτά/κιλό για τα ρόδια α΄ποιότητας. Ο ίδιος εξηγεί ότι η καλλιέργεια ροδιού μπορεί να αποτελέσει μια κερδοφόρα, εναλλακτική καλλιέργεια για τους Έλληνες παραγωγούς ιδιαίτερα τους μικρούς, που διαθέτουν 10-15 στρέμματα και μπορούν να πετύχουν ποιοτικό προϊόν. Το θετικό με τις ροδιές είναι ότι υπάρχει προοδευτική αύξηση του τζίρου, καθώς όσο μεγαλώνουν τα δέντρα τόσο αυξάνεται και η παραγωγή.

Η ροδιά δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, είναι ανθεκτικότατη στον παγετό και ευδοκιμεί σε εδάφη αρδευόμενα, αμμουδερά, ελαφρά ζεστά και επικλινή. Το μεσογειακό κλίμα είναι ιδανικό για μεγάλες αποδόσεις και υψηλής ποιότητας προϊόντα.

Η Ρόδι Ελλάς διαθέτει στους παραγωγούς μονοετή και διετή φυτά σε μπάλα χώματος, που μπορούν να φυτευτούν στο χωράφι όλο τον χρόνο. Ο παραγωγός από τον αρχικό σχεδιασμό της καλλιέργειας μέχρι την τελική διάθεση του προϊόντος είναι σε συνεχή επαφή με συμβούλους-γεωπόνους της εταιρείας. Το τελικό παραγόμενο προϊόν, δε, είναι πιστοποιημένο με παγκόσμια πρότυπα ολοκληρωμένης διαχείρισης.
πηγη  http://voria.gr/
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου