Εχοντας υιοθετήσει το market plan και το game plan του ΝΒΑ, η Ευρωλίγκα (φαίνεται ότι) έχει αποφασίσει το ουσιαστικό τέλος των εθνικών πρωταθλημάτων. Η δημοσιοποίηση - επιβεβαίωση περί του νέου αγωνιστικού σχεδίου της διοργάνωσης, αν μη τι άλλο οδηγεί στο συγκεκριμένο συμπέρασμα. Και δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στις ημέρες διεξαγωγής των αγώνων, αλλά κυρίως στον αριθμό των αγώνων που θα πρέπει να δώσουν οι ομάδες.
Ξεκινώντας από τις ημέρες των αγώνων, είναι γνωστό ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωλίγκα είχαν αποφασίσει αλλαγές. Διαπιστώνοντας ότι τα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα των χωρών έδιναν μεγαλύτερη βάση είτε στους αγώνες του Champions League (σ. σ. Τετάρτη), είτε στους αντίστοιχους του Europa League (σ. σ. Πέμπτη), είχαν καταλήξει στην απόφαση μετάθεσης των ημερών διεξαγωγής αγώνων της Ευρωλίγκα.
Και για να εξηγούμαστε, ο προβληματισμός τους είχε να κάνει (και) με τον αριθμό των φιλάθλων που παρακολουθούσε (τηλεοπτικά) τους αγώνες, αφού είχε εμπορικές (οικονομικές) συνέπειες, καθώς τα νούμερα δεν τους προσέφεραν τα διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα (που επιζητούσαν) σε επίπεδο χορηγιών. Πλέον, οι αγώνες της Ευρωλίγκα θα διεξάγονται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή και για την ακρίβεια, κυρίως την Παρασκευή. Διότι, σε αυτή τη περίπτωση η Ευρωλίγκα δεν θα μοιράζεται το... τηλεοπτικό πακέτο, άρα και το διαφημιστικό, αφού δεν υπάρχει αντάξια (επιπέδου και θεάματος) αγωνιστική δράση εκείνη την ημέρα.
Το συγκεκριμένο γεγονός ασφαλώς και θα έχει επίπτωση στα εθνικά πρωταθλήματα (σ. σ. καθώς σε όλη την Ευρώπη οι αγώνες διεξάγονται Σάββατο ή Κυριακή, ενώ σε Γαλλία και Γερμανία κάποιοι αγώνες γίνονται τη Παρασκευή), αυτό ουδόλως απασχολεί τους αξιωματούχους της Ευρωλίγκα.
Αυτό αποδεικνύεται και από τη διαφορετική μορφή της διοργάνωσης. Αν κανείς ρίξει μια ματιά στο οργανόγραμμα της Ευρωλίγκα, θα διαπιστώσει την αύξηση των αγώνων. Μια ομάδα (π. χ. Παναθηναϊκός) που συνήθως φτάνει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, θα δώσει συνολικά 29 ή 31 αγώνες! Αυτή η απόκλιση υπάρχει, διότι στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης, ο νικητής κρίνεται στις τρεις νίκες. Αν πάλι μια ομάδα καταφέρει να εξασφαλίσει θέση στους ομίλους της διοργάνωσης μέσω της προκριματικής φάσης και φτάσει μέχρι τον τελικό, συνολικά θα δώσει 34 ή 36 αγώνες.
Τώρα, από πού συμπεραίνεται ότι η Ευρωλίγκα έχει αποφασίσει την παύση των εθνικών πρωταθλημάτων; Μια απλή μαθηματική πράξη οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα. Στην Ισπανία για παράδειγμα, οι αγωνιστικές της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος είναι 34. Οι αγώνες των πλέι οφ για τις πρωτοκλασάτες ομάδες (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Κάχα, Μάλαγα, Μπιλμπάο) είναι τουλάχιστον 10. Προσθέστε και τους τρεις αγώνες που δίνουν στο πλαίσιο του Copa Del Rey οι πρώτες οκτώ ομάδες του πρώτου γύρου της κανονικής διάρκειας, συνεπώς καταλήγουμε στους 47! Προσέξτε, μόνο στο πλαίσιο του ισπανικού πρωταθλήματος και κυπέλλου. Κάτι ανάλογο ισχύει και στην Ιταλία, απλά εκεί η κανονική διάρκεια περιλαμβάνει 32 αγώνες για κάνε ομάδα.
Συνοψίζοντας, μια πρωτοκλασάτη ισπανική ομάδα, από τις αρχές Οκτωβρίου έως και τις αρχές Ιουνίου (σ. σ. η FIBA πάντα πιέζει τις εθνικές ομοσπονδίες ώστε να τελειώνουν τα πρωταθλήματα στις αρχές Ιουνίου λόγω των διεθνών διοργανώσεων που διεξάγονται είτε το καλοκαίρι είτε τον Σεπτέμβριο) θα δώσει περί των 80 αγώνων. Οσους δηλαδή περιλαμβάνει η κανονική διάρκεια στο ΝΒΑ.
Είναι σαφές ότι η Ευρωλίγκα οδηγεί την κατάσταση στη δημιουργία μιας κλειστής λίγκα. Αυτό είναι το όραμα του Τζόρντι Μπερτομέου, εκτελεστικού διευθυντή της Ευρωλίγκα και είναι αποφασισμένος να το υλοποιήσει. Δεν τον απασχολούν τα εθνικά πρωταθλήματα και το δείχνει με τις πράξεις του. Μόνο όμως που αναλαμβάνει ένα μεγάλο ρίσκο. Διότι η Μεσόγειος (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία), πάνω στην οποία βασίζεται η επιτυχία της διοργάνωσης, βρίσκεται σε κάκιστη οικονομική κατάσταση. Και γενικότερα, επικρατούν λεπτές ισορροπίες στην ευρωπαϊκή οικονομία αφού προβλήματα έχουν αρκετές χώρες της κεντρικής Ευρώπης.
Συνεπώς, η αύξηση των αγώνων (άρα και εξόδων για τις ομάδες αφού θα αναγκαστούν να πάρουν περισσότερους παίκτες, να κάνουν περισσότερα ταξίδια κλπ.) αποτελεί ένα μεγάλο ρίσκο, αφού δεν είναι τόσο βέβαιο ότι οι ομάδες θα έχουν ισοσκελισμένα έσοδα και έξοδα.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.sport.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου