Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Πανέμορφα & ξακουστά Ζαγοροχώρια!!!!









Ταξιδέψτε σε μέρη πρωτόγνωρης ομορφιάς και δείτε το χθες να συναντιέται με το σήμερα. Η Ήπειρος φημίζεται για τα αξιοθέατα και το φυσικό της κάλλος. Για τους λάτρεις της φύσης… είναι ένας επίγειος παράδεισος. Στην «καρδιά» της Ηπείρου, φωλιασμένα στις κορυφογραμμές της Τύμφης, κρυμμένα σε δάση από πεύκα και έλατα, βρίσκονται σκορπισμένα τα Ζαγοροχώρια.
Τα πανέμορφα και ξακουστά Ζαγοροχώρια -ο τόπος των βουνών- είναι ένα δίκτυο από 46 χωριά σκορπισμένα στα βουνά, βόρεια της πόλης των Ιωαννίνων. Σαράντα έξι υπέροχοι οικισμοί, λάμπουν σαν πολύτιμα πετράδια, εκεί όπου η παράδοση και η φύση συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό. Χωριά με ζωή ή με ηρεμία, χωριά με απίστευτη θέα ή χωριά μέσα στο δάσος.
Χωριά όπως το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, η Αρίστη, το Μονοδένδρι, η Βωβούσα, οι Κήποι, το Τσεπέλοβο, θα σας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές και θα σας προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και εικόνες ανείπωτης ομορφιάς.
Δάση και βουνοκορφές, πεντακάθαρα ποτάμια όπως ο Βοϊδομάτης, αλλά και αλπικές λίμνες, όπως οι δρακόλιμνες,  πανέμορφες δημιουργίες της φύσης, θα σας συναρπάσουν.
Τα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια πραγματικά αρχιτεκτονικά στολίδια, επιτεύγματα των ηπειρωτών μαστόρων, θυμίζουν με την παρουσία τους εποχές αλλοτινές, τότε που το πέρασμα από αυτά, ήταν η μόνη δίοδος επικοινωνίας των χωριών με τον υπόλοιπο κόσμο.  
Θαυμάστε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική από πέτρα και ξύλο που είναι τα κύρια υλικά από τα οποία φτιάχνονταν και φτιάχνονται ακόμη τα σπίτια. Στο Ζαγόρι  τα περισσότερα χωριά είναι χαρακτηρισμένα παραδοσιακοί οικισμοί.
Παραδοσιακά αρχοντικά, τοξωτά γεφύρια πραγματικά αριστουργήματα, λιθόστρωτα καλντερίμια, φαράγγια και λίμνες, αλλά και η καταπληκτική θέα στο φαράγγι του Βίκου.
Το φαράγγι του Βίκου είναι, επίσης, ένα αξιοθέατο που αξίζει όχι μόνο να δείτε αλλά και να περπατήσετε, αφού διασχίζεται και από το ευρωπαϊκό μονοπάτι με σήμανση. Είναι ένα από τα βαθύτερα και εντυπωσιακότερα φαράγγια του κόσμου. Έχει μήκος 24χλμ. και μέσο βάθος 900μ. και η αρχή του βρίσκεται κοντά στο χωριό Τσεπέλοβο, ενώ το τέλος του στο χωριό Βιτσικό, στη γέφυρα της Αρίστης στο Πάπιγκο.
Περιπλανηθείτε στα Ζαγοροχώρια έχοντας τα γεφύρια ως οδηγούς σας. Περπατήστε στα μονοπάτια που συνδέουν τα χωριά Πάπιγκο και Μικρό Πάπιγκο μέσα από τον εθνικό δρυμό Βίκου – Αώου. Διασχίστε τα ποτάμια των χωριών, περνώντας από τα γεφύρια τους, όπως το Καλογερικό ή γεφύρι του Πλακίδα, από τα πιο πολυφωτογραφημένα της περιοχής,  ενώ στο ανατολικό Ζαγόρι, στη Βωβούσα θα περάσετε από ένα από τα ωραιότερα μονότοξα πέτρινα γεφύρια, που συνδέει τις όχθες του ποταμού Αώου και τις δύο συνοικίες του χωριού.
Η Βωβούσα αποτελεί επίσης ιδανικό προορισμό για παρατήρηση πουλιών καθώς βρίσκεται κοντά στον εθνικό δρυμό της Πίνδου, την υπέροχη Βάλια Κάλντα.  
Ολόκληρη η περιοχή του Ζαγορίου είναι γεμάτη από γραφικά καλντερίμια γνωστά ως σκάλες, χτισμένα πριν από πολλά χρόνια, με σκοπό να διευκολύνουν  τους κατοίκους στις μετακινήσεις τους ανάμεσα στα χωριά.
Σκάλα Βραδέτου, Σκάλα Βίτσας, Σκάλα Κουκουλίου, αξίζει τον κόπο να περπατήσετε σ’ αυτά τα μονοπάτια, όχι μόνο για να φανταστείτε πως ζούσαν οι άνθρωποι στην περιοχή, αλλά και για να θαυμάσετε την ομορφιά  της φύσης που προσφέρουν.
Οι δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε είναι πολλές:
Ορειβασία στην επιβλητική κορυφή της Αστράκας και της μυθικής Δρακόλιμνης, πεζοπορία στην διαδρομή γέφυρα Κλειδωνιάς - γέφυρα Πάπιγκου Αρίστης, διασχίζοντας το φαράγγι του Βίκου,
rafting, αλλά και ψάρεμα πέστροφας στο Βοϊδομάτη, σκι στις χιονισμένες πλαγιές της Βασιλίτσας, εκδρομές στις γύρω περιοχές, ιππασία στο Μεγάλο Πάπιγκο, πεζοπορία στη Σκάλα Βραδέτου, ένα καταπληκτικό καλντερίμι 600 χρόνων, ποδήλατο βουνού με αφετηρία το Μονοδέντρι, σκοποβολή στους Ασπράγγελους, αναρρίχηση στα βράχια της Τύμφης.
Επισκεφθείτε, ακόμη, τα αρχοντικά και το λαογραφικό μουσείο στο Καπέσοβο.
Τα παραδοσιακά φαγητά είναι υπέροχα. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τις περίφημες ηπειρώτικες πίτες, τα γλυκά του κουταλιού και τα κρεατικά της περιοχής. Συνοδεύστε το φαγητό σας με ωραίο κόκκινο κρασί της περιοχής, και περάστε τα βράδια σας πίνοντας το ντόπιο τσίπουρο.
Επιμέλεια: Νότα Χατζηαναστασίου
Παραγωγή: Φωνή της Ελλάδας

Πρόταση του μήνα : Το φαράγγι του Βίκου

2005091.jpg 

Το φαράγγι του Βίκου είναι ένα απο τα πιο γνωστά  αξιοθέατα στο Ζαγόρι, είναι ένα από τα μεγαλύτερα, βαθύτερα και εντυπωσιακότερα φαράγγια του κόσμου , με κάθετους γεωλογικούς σχηματισμούς, με μεγάλη ποικιλία και εναλλαγή διαφορετικών οικοσυστημάτων μια πανδαισία χλωρίδας και πανίδας, που αποτελούν ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια άγριας ζωής στην Ευρώπη.
Το φαράγγι του Βίκου βρίσκεται στα ΝΔ της Γκαμήλας, σε υψόμετρο μεταξύ 550 και 1778 μ.
Έχει μήκος 24 χλμ. περίπου και μέσο βάθος 900 μ. περίπου. Η αρχή του βρίσκεται κοντά στο χωριό Τσεπέλοβο.
Πολλοί θεωρούν την αρχή του κοντά στο χωριό Μονοδένδρι, πράγμα που είναι αναληθές, γιατί δεν συμπεριλαμβάνουν και το υπόλοιπο τμήμα του το ονομαστό Βικάκι. Το τέλος του φαραγγιού είναι πίσω από το χωριό Βιτσικό στη γέφυρα της Αρίστης Παπίγκου.
Η κατεύθυνση του φαραγγιού είναι από ΝΑ προς ΒΔ. Στη μέση περίπου συναντιέται με άλλο μεγάλο φαράγγι το Μέγα Λάκκο, που θεωρείται και παρακλάδι του και το φαράγγι της Μεζαριάς, που καταλήγει στο χωριό Βραδέτο.
Μέσα στο φαράγγι επίσης βρίσκονται και οι πηγές του Βοϊδομάτη κοντά στο χωριό Βίκος.
Το πέτρωμα του Βίκου είναι κυρίως ασβεστολιθικό ενώ κατά τόπους εμφανίζονται στρώσεις φλύσχη. Εντυπωσιακοί είναι οι τεταρτογενείς σχηματισμοί με αλλούβια ποταμών, όπως στο Βοϊδομάτη και καλλούβια ασβεστόλιθων, που δημιουργήθηκαν από αποθέσεις παλιών παγετώνων.
Χαρακτηριστικά σημεία όπου μπορεί κάποιος να έχει μια πανοραμική άποψη του φαραγγιού είναι το χωριό Βίκος, ο δρόμος προς το Μεγάλο Πάπιγκο, η Μονή Αγίας Παρασκευής στοΜονοδένδρι και η Μπελόη κοντά στο Βραδέτο.
Ο καλύτερος τρόπος όμως για να απολαύσει κανείς το φαράγγι του Βίκου είναι να το διασχίσει μέσω ενός καλά σηματοδοτημένου μονοπατιού το οποίο ξεκινάει απο το χωριό Μονοδένδρι και καταλήγει στο χωριό Βίκος, η διαδρομή διαρκεί περίππου 6 ώρες και είναι απίστευτης ομορφιάς.

Πως θα Έρθετε

ΟΔΙΚΩΣ με ΙΧ έως τα Ιωάννινα
Η απόσταση από την Αθήνα είναι 445 χλμ μέσω Πάτρας.Το ταξίδι διαρκεί περίπου 6 ώρες.  
Η απόσταση από την Θεσσαλονίκη είναι 370 χλμ μέσω Τρικάλων.
Η διάρκεια του ταξιδιού είναι κάτι παραπάνω από 5 ώρες.
Μπορείτε να έρθετε επίσης από την  Εγνατία οδό μέσω Γρεβενών.
  
ΟΔΙΚΩΣ με ΙΧ προς Ζαγόρι

1)Οδικώς μπορείτε να φθάσετε στο Ζαγόρι με το αυτοκίνητο σας μέσω της εθνικής οδού Κοζάνης - Ιωαννίνων από το Καλπάκι ή τη Μεταμόρφωση (Καρυές).
2)Επίσης επισκέπτης μπορεί να πάει από την Θεσσαλονίκη μέσω Κόνιτσας διανύοντας μια απόσταση 320 χιλιομέτρων.
3)Ξεκινώντας από το Μέτσοβο, μετά από περίπου 40 χιλιόμετρα, θα βρείτε τα Ανατολικά Χωριά του Ζαγορίου.
4)Τέλος, με αφετηρία τα Ιωάννινα, το αμάξι σας θα χρειαστεί να "γράψει"περίπου 20 χιλιόμετρα στο κοντέρ του για να φτάσετε στα πρώτα χωριά του Κεντρικού ή Ανατολικού Ζαγορίου.

ΜΕ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ έως τα Ιωάννινα
Αθήνα:
Απόσταση 435 χλμ., δρομολόγια καθημερινά με λεωφορεία μέσω Ρίου - Αντιρρίου 
Δρομολόγια από σταθμό Αθηνών: Κηφισού 100, τηλ. 5129363 
Δρομολόγια από σταθμό Ιωαννίνων: τηλ. 26510.26286
Θεσσαλονίκη:
Απόσταση 357 χλμ., δρομολόγια καθημερινά με λεωφορεία 
Δρομολόγια από Θεσσαλονίκη:  τηλ. 2310500111 
Δρομολόγια από Ιωαννίνα:  τηλ. 26510.26286
Πάτρα:
Απόσταση 236 χλμ., δρομολόγια καθημερινά με λεωφορεία 
Δρομολόγια από σταθμό Πάτρας: τηλ. 2610.623887 
Δρομολόγια από σταθμό Ιωαννίνων: τηλ. 26510.26286
Πρέβεζα:
Απόσταση 102 χλμ., δρομολόγια καθημερινά με λεωφορεία 
Άρτα
Απόσταση 75 χλμ., δρομολόγια καθημερινά με λεωφορεία 
Ηγουμενίτσα:
Απόσταση 100 χλμ., δρομολόγια καθημερινά με λεωφορεία
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ έως τα Ιωάννινα:
Η περιοχή εξυπηρετείται από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Με καθημερινά δρομολόγια από και προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Αναζητήστε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια στο Aeroporika.gr
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΖΑΓΟΡΙΟΥ:
Η περιοχή διαθέτει καλό οδικό δίκτυο μέσω του οποίου εξυπηρετούνται συγκοινωνιακά όλα τα χωριά και οι οικισμοί.Οι αποστάσεις μεταξύ των χωριών δεν είναι πολύ μεγάλες, δίνοντας σας την δυνατότητα να δείτε πολλές αξέχαστες τοποθεσίες μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.Δρομολόγια εκτελεί το υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων (τηλ. 26510 26286).


dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου