Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Λίμνη Στυμφαλία


Η Λίμνη Στυμφαλία είναι από τις διασημότερες Λίμνες της Πελοποννήσου, μιας και το όνομά της έχει συνδεθεί άρρηκτα με πάμπολλους μύθους. Πρόκειται για μια λίμνη γλυκού νερού, ορεινού τύπου, η οποία είναι σπάνια όχι μόνο στη Πελοπόννησο αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Βρίσκεται στα όρια του νομού Κορινθίας και Αργολίδας και περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκου της Ζήρειας (όρος Κυλλήνη) και του όρους Ολίγυρτου, κοντά στο οροπέδιο του Φενεού.
stymfalia
Η περιοχή οφείλει το όνομά της στον ήρωα Στύμφαλο, ο οποίος ήταν ο δευτερότοκος γιός του βασιλιά Αρκάδα. Στην ομώνυμη λίμνη βρήκαν καταφύγιο αργότερα οι Στυμφαλίδες όρνιθες, που από ότι υποστηρίζουν οι ειδικοί επιστήμονες πρόκειται για τις Φαλακρές χαλκόκοτες Geronticus eremita και ο Ηρακλής καλέστηκε στον έκτο του άθλο να τις εξολοθρεύσει μιας και αποτελούσαν την μάστιγα την περιοχής.
Η επιφάνεια της λίμνης κατά τους χειμερινούς μήνες αγγίζει τα 7.700 στρέμματα και το μέγιστο βάθος της είναι 10 μέτρα. Όμως κατά την καλοκαιρινή περίοδο και μάλιστα σε περιόδους ανομβρίας, η λίμνη μοιάζει με έλος, περιορίζεται σε έκταση στα 3.500 στρέμματα και σε βάθος μόλις 3 μέτρων. Μάλιστα κάποιες χρονιές, το 1989-1990, που λόγω χαμηλής βροχόπτωσης η λίμνη αποξηράθηκε τελείως, χρησιμοποιήθηκε για αγροτικές καλλιέργειες από τους κατοίκους των γύρω χωριών, λόγω του εύφορου εδάφους που θεωρείται ιδανικό και κατάλληλο για κηπευτικές καλλιέργειες.
Η λίμνη τροφοδοτείται από πηγές, χειμάρρους και τα νερά της βροχής. Μέσα στην λίμνη υπάρχουν φυσικές καταβόθρες και τα νερά διοχετεύονται σε σήραγγες για την ύδρευση της περιμετρικής πεδιάδας. Η λίμνη τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί σημαντικές προσχώσεις.

Η χλωρίδα της περιοχής

Στην ευρύτερη περιοχή περιμετρικά της λίμνης, μπορεί κανείς να συναντήσει ένα καταπληκτικό τοπίο με εναλλαγές πλούσιας βλάστησης με τεράστια δέντρα, πολυάριθμους θάμνους όπως ρείκια κα πουρνάρια, ρεματιές με πανύψηλα πλατάνια, καλαμιώνες και αγροτικές εκτάσεις, αλλά και απέραντα βοσκοτόπια.
Τα κωνοφόρα δάση με την κεφαλληνιακή ελάτη, την μαύρη πεύκη, και τις επιβλητικές βελανιδιές, δίνουν επιπρόσθετη αξία στην περιοχή. Φύονται επίσης πολλά ενδημικά φυτά, δέντρα και θάμνοι, ήμερης πανίδας όπως καρυδιές, ίταμος, αγριοκορομηλιές, αγριαχλαδιές αλλά και μοσχομυριστό θυμάρι, λεβάντα και τσάι του βουνού.

Η ορνιθοπανίδα και η πανίδα της περιοχής γύρω από την λίμνη

Η Στυμφαλία λίμνη θεωρείται από τους σπανιότερους υδροβιότοπους της Πελοποννήσου. Είναι ένας ιδανικός παράδεισος για τα 133 είδη προστατευόμενων, επαπειλούμενων και υπό εξαφάνιση πουλιών, μιας και αποτελεί καταφύγιο και για πολλά μεταναστευτικά πουλιά. Πελαργοί, αγριόπαπιες και αλκυόνες φωλιάζουν και αναπαράγονται εκεί, ενώ στα γύρω ορεινά, στις ρεματιές, στα απότομα φαράγγια, στις χαράδρες, στις εύφορες κοιλάδες μα και ανάμεσα στους καλαμιώνες, ζουν και αναπαράγονται πολλά σπάνια είδη άγριας, υδρόβιας και παρυδάτιας πανίδας. Το έμπειρο μάτι του παρατηρητή μπορεί να διακρίνει αετούς και γεράκια να φωλιάζουν στα βραχώδη σημεία, ενώ στις καλλιεργημένες με κηπευτικά εκτάσεις βλέπει συχνά κουρούνες, ψαρόνια, καρακάξες, και κιτρινοκαλιακούδες. Πολύ συχνά μπορεί να διακρίνει και τις καλά κρυμμένες φωλιές τους στις διάσπαρτες καρυδιές δίπλα στα μικρά ποταμάκια μέσα στα οποία εκτρέφονται συχνά πέστροφες και σολομοί. Ένα πλήθος από άγρια ωδικά πουλιά, σπίνοι, κοκκινολαίμηδες, καρδερίνες, φλώροι και παπαδίτσες συντροφεύουν με τα μελωδικά τους κελαηδήματα τους επισκέπτες της περιοχής.
Τσακάλια, αλεπούδες, σκαντζόχοιροι, νυφίτσες, ασβοί και βίδρες αλλά και διάφορα ερπετά όπως φίδια, χελώνες, σαύρες και αμφίβια είναι μόνιμοι κάτοικοι των γύρω ορεινών.
Ιδιαίτερο βιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα είδος ενδημικού ψαριού που ζει μόνο σε αυτήν την λίμνη, το Phoxinellusstymfalicius, το οποίο καταφέρνει και επιβιώνει τις περιόδους ξηρασίας της λίμνης βυθιζόμενο στην λάσπη σχηματίζοντας ένα γλιστερό κάλυμμα λάσπης γύρω από το σώμα του.
Αν και η εικόνα της λίμνης κάποιες εποχές διαφέρει από τις λίμνες με τα βαθιά κρυστάλλινα νερά, αξίζει ωστόσο να την επισκεφτείτε και να περιηγηθείτε στα πανέμορφα καταπράσινα ορεινά επιλέγοντας περιδιαβατικά μονοπάτια για φυσιολατρικές διαδρομές, να διασχίσετε να γραφικά χωριά της περιοχής και να γευτείτε τις τοπικές νοστιμιές.
Γεωργία Νικητέα, http://ecoview.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου