Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Γαλλία: Eγκρίθηκε το ν/σ για τη γενοκτονία των Αρμενίων.. Τουρκία: Παγώνει κάθε συνεργασία με τη Γαλλία λόγω του νομοσχεδίου ....


Ποινικοποιείται η άρνησή της στη Γαλλία

 

Με την ανάκληση του πρεσβευτή της στο Παρίσι αντέδρασε η Τουρκία στη εξέλιξη. Αντίθετα η Αρμενία ευχαρίστησε τις γαλλικές αρχές. Προεκλογικός ελιγμός του γάλλου προέδρου;

 
Με μεγάλη πλειοψηφία η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε νόμο, ο οποίος ποινικοποιεί την αμφισβήτηση αναγνωρισμένων γενοκτονιών. Μεταξύ αυτών είναι και η γενοκτονία των Αρμενίων, την οποία η Γαλλία έχει αναγνωρίσει από το 2001. Η Άγκυρα αντέδρασε άμεσα και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Παρίσι.
Τουρκική οργή
Επιζώντες της γενοκτονίαςΕπιζώντες της γενοκτονίαςΤο σχέδιο νόμου έγινε δεκτό με ανάταση της χειρός από ευρεία πλειοψηφία των παρόντων γάλλων βουλευτών. Ο νέος νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έτους και καταβολή χρηματικού προστίμου ύψους 45.000 ευρώ σε όσους αρνούνται ότι έγιναν γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί ήδη από τη Γαλλία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 από τους Τούρκους, η οποία είχε ΄θύματα 1, 5 εκατομμύριο Αρμενίους. Η πρωτοβουλία αυτή έχει εξοργίσει την Άγκυρα που από την περασμένη εβδομάδα διά στόματος του πρωθυπουργού Ερντογάν απείλησε με διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με τη Γαλλία και πάγωμα σημαντικών οικονομικών και πολιτιστικών συμφωνιών. Εκτός από τη Γαλλία την γενεκτονία των Αρμενίων έχουν αναγνωρίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Σουηδία, η Ουγγαρία, η Ρωσική Δούμα, η βελγική Γερουσία, το Εθνικό Συμβούλιο της Ελβετίας, η Γερουσία της Αργεντινής. Η Ελλάδα έχει από το 1996 και ημέρα μνήμης αφιερωμένη στη γενοκτονία των Αρμενίων, την 24η Απριλίου.
Ευγνωμοσύνη των Αρμενίων
Δια ανατάσεως της χειρός η ψηφοφορίαΔια ανατάσεως της χειρός η ψηφοφορίαΑμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση η Τουρκία ζήτησε από τον τούρκο πρέσβη να εγκαταλείψει τη χώρα. Η Τουρκία θεωρεί ότι ο νόμος εξυπηρετεί προεκλογικούς στόχους. Αρχές της εβδομάδας μάλιστα δύο τουρκικές αντιπροσωπείες με βουλευτές και επιχειρηματίες κατέφθασαν στο Παρίσι, ενώ ο  υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου μπήκε και αυτός στη μάχη με δηλώσεις του στον γαλλικό τύπο ότι ο Σαρκοζί είχε υποσχεθεί στον Ερντογάν πως θα εγκατέλειπε την ιδέα. Το πρόβλημα του γάλλου προέδρου είναι ότι πριν από τις εκλογές του 2007 είχε υποσχεθεί το αντίθετο στην αρμενική κοινότητα της Γαλλίας που φθάνει το μισό εκατομμύριο και είναι προφανές ότι λίγους μήνες πριν από τις ερχόμενες εκλογές του 2012 θέλει να κρατήσει το λόγο του.
Αντίθετα ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Εντουάρντ Ναλμπαντιάν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του. «Θέλω ακόμη μια φορά  να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στη ανώτατη ηγεσία της Γαλλίας, στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση και στο γαλλικό λαό», είπε ο Ναλμπαντιάν.
Να σημειώσουμε ότι ο μετά τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση ο νόμος θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία, διαδικασία συχνά χρονοβόρα.
Ειρήνη Αναστασοπούλου/afp/reuters
Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου