Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ: Το θερινό ανάκτορο της τέως βασιλικής οικογένειας στην περιοχή Γκιάλεζα !!!!


Ενα νέο... Τατόι φέρεται να οραματίζεται ο τέως στην περιοχή Γκιάλεζα, ακριβώς πάνω από το κοσμικό Πόρτο Χέλι. Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδια­φέρον παρουσιάζει το γεγο­νός ότι στις αγοραπωλησίες των αγροτεμαχίων, συνολικής έκτασης 207 στρεμμάτων, πρωταγωνιστούν δύο υπεράκτιες εταιρείες...

Δύο εταιρείες από τη λίστα των περιβόητων «200 offshore του Κρανιδίου», τις οποίες ήδη κάνει φύλλο και φτερό το ΣΔΟΕ, πρωταγωνιστούν στις αγορές αγροτεμαχίων, που ενωμένα αποτελούν το περιφραγμένο «κτήμα της Γκιάλεζας», συνολικής έκτασης 207 στρεμμάτων. Εκεί η τέως βασιλική οικογένεια ετοιμάζεται να κτίσει σειρά κατοικιών, κάνοντας «ένα όνειρο πραγματικότητα», αφού η επιθυμία των μελών της για «εγκατάσταση» στην περιοχή είναι από χρόνια γνωστή.
Το θερινό ανάκτορο του τέως

Τα συνολικά οκτώ κύρια κτίρια -οι οικοδομικές άδειες των οποίων έχουν ήδη εκδοθεί- προορίζονται να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες τόσο του ζεύγους Γκλίξμπουργκ και των οικείων τους.

Ωστόσο, ξεχωριστό ενδιαφέρον προκαλεί η εμπλοκή των δύο offshore στις αγοραπωλησίες των 17 αρχικών αγροτεμαχίων που απαρτίζουν τη συνολική έκταση. Πρόκειται για τη Vestricia Properties Limited, με έδρα τη Μονρόβια της Λιβερίας, που δραστηριοποιείται από τις 21/11/2007 στο Κρανίδι Αργολίδας και δηλώνει γραφεία στο Κολωνάκι, καθώς και την Aspiring Services Limited, με έδρα τη Λευκωσία της Κύπρου, που δραστηριοποιείται στο Κρανίδι από τις 17/11/2010. Μάλιστα, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει δηλωθεί με την εξόχως κατατοπιστική διεύθυνση... οδός Σεσιγκλιάτι, αριθ. 0!

Σχέση με το συγκεκριμένο κτήμα εμφανίζεται να έχει και μια τρίτη εταιρεία, η Γκιάλιζα Ανώνυμος Κτηματική και Εμπορική, με έδρα στην Ακτή Μιαούλη του Πειραιά, που φέρεται να εκπροσωπείται από γνωστό δικηγόρο των Αθηνών.
Το θερινό ανάκτορο του τέως

Η διαδρομή των αγροτεμαχίων που εν τη ενώσει τους προορίζονται να φιλοξενήσουν τα νέα «θερινά ανάκτορα» είχε δύο? στάσεις. Αρχικά η Vestricia αγόρασε από τους κληρονόμους των Νίκου Τουτουντζή και Αναστάσιου Στανατιώτη, αλλά και μερικών ακόμη μικρο-ιδιοκτητών, τα 17 αγροτεμάχια που συγκροτούν το 207 στρεμμάτων «κτήμα της Γκιάλεζας», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι. Η περιοχή είναι ακόμη γνωστή ως Φλάμπουρο, πλαγιά Πετροθάλασσας και Εξαδάκτυλος.

Η αγορά ολοκληρώθηκε σε έξι φάσεις από τις 21/12/2007 μέχρι τις 30/9/2008, με βάση τις εγγραφές στο υποθηκοφυλακείο Κρανιδίου. Στη συνέχεια, στις 27/7/2011, η υπεράκτια εταιρεία μεταβίβασε έξι αγροτεμάχια μαζί με τις οικοδομικές τους άδειες στην Aspiring. Νωρίτερα, στις 22/12/2010 είχε πωλήσει στη Γκιάλιζα ΑΕ τα υπόλοιπα αγροτεμάχια της έκτασης.
Το θερινό ανάκτορο του τέως

Ενδεικτικό της «διασύνδεσης» των εταιρειών είναι ότι ο εκπρόσωπος που ενεργεί σε μια σειρά συναλλαγές, τόσο για λογαριασμό της Γκιάλιζα ΑΕ όσο και της Aspiring, εμφανίζεται να είναι ο ίδιος δικηγόρος του Ναυπλίου.

Τα «μυστικά» της Γκιάλεζας
Τους τελευταίους μήνες οι εμφανίσεις της τέως βασιλικής οικογένειας στην περιοχή έχουν πυκνώσει. Ορισμένες φορές καταφθάνουν συνοδεία επιβλητικού... κομβόι από 5-6 πολυτελή τζιπ που τραβούν τα βλέμματα και προκαλούν σχόλια, ενώ κάποιες άλλες, το ζεύγος Γκλίξμπουργκ επισκέπτεται το κτήμα επιβαίνοντας σε παλιό στρατιωτικό τζιπ τύπου Μερσεντές.
Το θερινό ανάκτορο του τέως

Ηδη στην περιοχή λέγεται ότι βολιδοσκοπούνται ειδικοί και συνεργεία για να κάνουν αρδευτικές γεωτρήσεις, δεξαμενές, δίκτυα κ.λπ., ενώ επόμενο βήμα λέγεται ότι θα είναι να διαμορφώσουν τον τεράστιο χώρο του κτήματος σε πάρκο τύπου «Τατοΐου», με ζωολογικό κήπο, άλση και ανθόκηπους και εκτάσεις με γκαζόν.

Αλλωστε, το μεγαλεπήβολο σχέδιο του «τέως» για την Γκιάλεζα προδίδουν και οι συζητήσεις του στις κοσμικές συναντήσεις της περιοχής, όπου φέρεται κατ' επανάληψη να έχει εκφράσει την επιθυμία ο «κάθε φίλος που θα επισκέπτεται το κτήμα να φυτεύει και ένα δένδρο». Σημειώνεται ότι η είδηση της εγκατάστασης του «τέως» στην περιοχή απασχολεί συχνά τον τοπικό Τύπο. Ωστόσο, η περιφραγμένη έκταση, στην πλαγιά του Πόρτο Χελιού, περικλείει ένα -άλυτο για την ώρα- μυστήριο.
Το θερινό ανάκτορο του τέως

Το κτήμα πουθενά δεν φαίνεται ότι αγοράστηκε από τον «τέως», αντίθετα σε όλα τα χαρτιά εμφανίζονται οι τρεις εταιρείες. Οι τιμές στη συγκεκριμένη περιοχή κυμαίνονται μεταξύ 30 και 40.000 ευρώ το στρέμμα, ενώ και από τα συμβόλαια των αγοραπωλησιών προκύπτει ότι το συνολικό τίμημα του κτήματος αγγίζει τα 8 εκατ. ευρώ!

Από την τοπική πολεοδομία έχουν εκδοθεί άδειες, που ήδη διαβίβασε η αρχική κάτοχος offshore Vestricia στην Aspiring, τόσο για τις πέντε μονοκατοικίες στη θέση Σεσιγκλιάτη ή Γκιάλεζα οι οποίες λέγεται ότι θα έχουν όλα τα... κομφόρ, όσο και για έναν ξενώνα και δύο ακόμη ανεξάρτητες κατοικίες, ενώ προβλέπονται και άλλα μικρότερα οικήματα, αποθηκευτικοί χώροι, γκαράζ, δωμάτια προσωπικού κλπ.

Αγνωστο παραμένει ποια από τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις συγκεκριμένες εταιρείες, που εμπλέκονται στις αγοραπωλησίες τεμαχίων της μεγάλης έκτασης και κατά πόσο συμμετέχουν οι... πλούσιοι συμπέθεροι του «τέως» ή ακόμη και στενοί φίλοι του από τον εφοπλιστικό χώρο.

Οι αγοραπωλησίες
Η διαδρομή των συμβολαίων


Στις 21 Δεκεμβρίου του 2007 η offshore Vestricia αγοράζει αγροτεμάχιο 9.934,11 τ.μ. στη θέση Σεσιγκλιάτη (ή Γκιάλεζα) του Δήμου Κρανιδίου.
Στις 11 Ιανουαρίου του 2008 , αγροτεμάχιο στη θέση Σεσιγκλιά­τη ή Γκιάλεζα 4.000,6 τ.μ.
Στις 20 Μαρτίου του 2008 κάνει δύο αγορές στην ίδια περιοχή, 4.776 τ.μ. και 12.076 τ.μ.
Στις 20 Μαΐου του 2008 κάνει διαδοχικά 9 αγορές αγροτεμαχίων στην ίδια περιοχή, μεταξύ των οποίων είναι και τα μεγαλύτερα σε έκταση, 32.710 τ.μ., 30.499 τ.μ., 11.598 τ.μ. , 24.038 τ.μ., 12.006 τ.μ., 22.484 τ.μ. (συν 31 τ.μ.), 18.902 τ.μ., 2.991 τ.μ. και 6.159 τ.μ. ? Την 6η Αυγούστου του 2008, η Vestricia κάνει δύο ακόμα αγορές στην Γκιάλεζα ή Βαρελά 5.160 τ.μ. και 5.161 τ.μ.
Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2008 κάνει την τελευταία αγορά στην Γκιάλεζα, 4.013 τ.μ.
Στις 22 Δεκεμβρίου του 2010 η Vestricia μεταπωλεί τα αγροτεμάχια 32.710 τ.μ., 30.499 τ.μ., 11.598 τ.μ., 24.038 τ.μ., 12.006 τ.μ., 22.484 τ.μ. + 31 τ.μ., 18.902 τ.μ., 2.991 τ.μ., 6.159 τ.μ. και 4.013, όλα στη θέση Σεσιγκλιάτι ή Γκιάλεζα, στην ΓΚΙΑΛΙΖΑ ΑΕ.
Στη συνέχεια, στις 27 Ιουλίου του 2011 η Vestricia μεταπωλεί τα αγροτεμάχια 5.160 τ.μ., 5.160 τ.μ., 4.000,6 τ.μ., 4.776 τ.μ., 12.076 τ.μ. και 9.934,11 τ.μ., όλα στη θέση Σεσιγκλιάτι ή Γκιάλεζα, στην κυπριακή Aspiring, καθώς και όλες τις οικοδομικές άδειες.

200 οffshore στο Κρανίδι
«Λαβράκια» του ΣΔΟΕ στο ελληνικό Λιχτενστάιν


Τα «μυστικά» του ελληνικού «Λιχτενστάιν», όπως αποκαλείται το Κρανίδι, με τις 200 και πλέον offshore εταιρείες, τις δραστηριότητες των οποίων αποκάλυψε με σειρά δημοσιευμάτων το «Εθνος της Κυριακής», αποκρυπτογραφούν με λεπτομέρειες οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παράγοντες του ΣΔΟΕ βρίσκονται μπροστά σε ένα «όργιο παρανομιών».

Ηδη από τους πρώτες διασταυρώσεις στοιχείων, σε 80 κατ' αρχάς απενεργοποιημένες offshore, έχουν εντοπισθεί μεγάλες οφειλές, που κυμαίνονται για καθεμία απο τις ελεγχόμερνες εταιρείες από μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ μέχρι και 1,5 εκατ. ευρώ! Οι εκπλήξεις για τους ελεγκτές είναι διαδοχικές, καθώς διαπιστώνονται, στις περισσότερες περιπτώσεις, τεράστιες αποκλίσεις των δηλωθέντων σε σχέση με τα πραγματικά στοιχεία.

Φόροι και πρόστιμα
Σε δύο περιπτώσεις αγοραπωλησίας ακινήτων μέσω offshore εταιρειών, με τιμές 6 εκατ. και 5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, δεν καταβλήθηκαν από τους πωλητές οι αναλογούντες φόροι και καλούνται να τους καταβάλουν τώρα μαζί με τα πρόστιμα. Αλλη ομάδα υποθέσεων αφορά σε 11 μεταβιβάσεις ακινήτων αξίας 16 εκατ. ευρώ σε τρεις ανώνυμες εταιρείες, που υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν έχουν δηλωθεί, συνεπώς οι συμβαλλόμενοι ενδέχεται να κληθούν να πληρώσουν, ανάλογα με τις παραβάσεις που θα διαπιστωθεί ότι διέπραξαν, από 40 έως 45% της αξίας!

Στο μεταξύ, άλλες 15 υποθέσεις από τις offshore του Κρανιδίου έχουν παραπεμφθεί από το ΣΔΟΕ Πελοποννήσου στις οικείες ΔΟΥ των περιοχών όπου ζουν οι ιδιοκτήτες τους, κυρίως της Κηφισιάς και της Γλυφάδας, επειδή οι αξίες των ακινήτων που αναφέρονταν στα χαρτιά τους παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση από τις πραγματικές τιμές.

Καθώς οι έλεγχοι είναι σε εξέλιξη, εκτιμάται ότι υπάρχουν και θα εντοπισθούν και άλλες τέτοιες «χοντρές» υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Ωστόσο, η κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών φαίνεται ότι έχει φέρει αποτέλεσμα. Μέχρι πέρσι δεν ξεπερνούσαν τις 50.000 ευρώ ετησίως οι πληρωμές φόρων απ' όλες τις offshore του Κρανιδίου, ενώ φέτος έχουν βεβαιωθεί, μόνο από τους έως τώρα ελέγχους και είναι άμεσα απαιτητά, περίπου 6 εκατ. ευρώ!

Τα καλοκαΊρια των Γκλίξμπουργκ
«Βασιλικές» διακοπές στο Πόρτο Χέλι


Στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης και του ολοένα αυξανόμενου ενδιαφέροντος για αγορά γης στην περιοχή, οι ντόπιοι δεν φαίνεται να βλέπουν αρνητικά τα σχέδια του «τέως». Αλλωστε η αγάπη του για το Πόρτο Χέλι θεωρείται δεδομένη, αφού, χρόνια τώρα, νοικιάζει, για τις θερινές διακοπές της πολυμελούς οικογενείας του, πανάκριβες βίλες στη Χινίτσα και την Κόστα. Αλλες φορές, πάλι, φιλοξενείται στα σπίτια φίλων από τον εφοπλιστικό χώρο, ενώ σε μια από αυτές τις βίλες, στη θέση Κουνούπι, του έχουν διαθέσει ειδική σουίτα, με διακόσμηση που κυριαρχείται από... κορώνες, ακόμα και στα κλινοσκεπάσματα, θυρεούς και άλλα αναμνηστικά από το παρελθόν της βασιλείας στην Ελλάδα. Η δε τέλεση των γάμων του γιου του Νικόλαου με την Τατιάνα Μπλάτνικ στις Σπέτσες, τον Αύγουστο το 2010, είχε δημιουργήσει τουριστική «έκρηξη» στην περιοχή και είχε εκτιμηθεί δεόντως από τους ντόπιους επιχειρηματίες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr


πηγη  http://pikri-sokolata.blogspot.com
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου