Μπουμπάρι Δομοκού
Το μπουμπάρι είναι ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο έδεσμα, με ιδιαίτερη γεύση, που συναντάμε σχεδόν σ’ όλη τη Ελλάδα, με διαφορετικά ίσως ονόματα ανά περιοχή και με μικρές παραλλαγές στην συνταγή και τα υλικά.
Εδώ θα σας παρουσιάσουμε πως παρασκευάζεται σε περιοχές της Φθιώτιδας και κυρίως τη Βόρεια Φθιώτιδα και το Δομοκό.
Το μπουμπάρι είναι ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο έδεσμα, με ιδιαίτερη γεύση, που συναντάμε σχεδόν σ’ όλη τη Ελλάδα, με διαφορετικά ίσως ονόματα ανά περιοχή και με μικρές παραλλαγές στην συνταγή και τα υλικά.
Εδώ θα σας παρουσιάσουμε πως παρασκευάζεται σε περιοχές της Φθιώτιδας και κυρίως τη Βόρεια Φθιώτιδα και το Δομοκό.
Υλικά
½ κιλό μπλουγούρι (πλιγούρι)
4 πράσα ψιλοκομμένα
1 πνευμόνι χοιρινό
1 παχύ έντερο από χοιρινό
Έγγλισσες (Το λιπαρό μέρος του εντέρου)
½ κιλό κιμά χοιρινό
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα «μπουμπάρια», το έντερο του χοιρινού, με μια παραμάνα γυρίζουμε την εσωτερική πλευρά του εντέρου και πλένουμε πολύ καλά.
Ζεματίζουμε το πλιγούρι για περίπου 3 με 4 ώρες. Στραγγίζουμε πολύ καλά το πλιγούρι ώστε να φύγει το νερό. Βράζουμε το πνευμόνι και ψιλοκόβουμε. Ψιλολοκόβουμε και τις έγγλισες. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι ανάλογα με την όρεξη!
Παίρνουμε το έντερο το οποίο έχουμε τοποθετήσει σε χλιαρό νερό για γεμίζεται πιο εύκολα και το κλείνουμε από την μια άκρη με σκοινάκι, από την άλλη πλευρά με ένα χωνί γεμίζουμε το έντερο (προσοχή να μην παραγεμίσει γιατί ανοίγει στο ψήσιμο) και κλείνουμε και την άλλη άκρη με ένα σκοινάκι. Τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί, τρυπάμε ανά 5 πόντους με ένα πιρούνι και αλείφουμε με βιταμ. Ψήνουμε για 11/2 ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Σερβίρουμε με καλό κόκκινο κρασί και καλή σας όρεξη και Καλά Χριστούγεννα!!!
½ κιλό μπλουγούρι (πλιγούρι)
4 πράσα ψιλοκομμένα
1 πνευμόνι χοιρινό
1 παχύ έντερο από χοιρινό
Έγγλισσες (Το λιπαρό μέρος του εντέρου)
½ κιλό κιμά χοιρινό
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα «μπουμπάρια», το έντερο του χοιρινού, με μια παραμάνα γυρίζουμε την εσωτερική πλευρά του εντέρου και πλένουμε πολύ καλά.
Ζεματίζουμε το πλιγούρι για περίπου 3 με 4 ώρες. Στραγγίζουμε πολύ καλά το πλιγούρι ώστε να φύγει το νερό. Βράζουμε το πνευμόνι και ψιλοκόβουμε. Ψιλολοκόβουμε και τις έγγλισες. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι ανάλογα με την όρεξη!
Παίρνουμε το έντερο το οποίο έχουμε τοποθετήσει σε χλιαρό νερό για γεμίζεται πιο εύκολα και το κλείνουμε από την μια άκρη με σκοινάκι, από την άλλη πλευρά με ένα χωνί γεμίζουμε το έντερο (προσοχή να μην παραγεμίσει γιατί ανοίγει στο ψήσιμο) και κλείνουμε και την άλλη άκρη με ένα σκοινάκι. Τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί, τρυπάμε ανά 5 πόντους με ένα πιρούνι και αλείφουμε με βιταμ. Ψήνουμε για 11/2 ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Σερβίρουμε με καλό κόκκινο κρασί και καλή σας όρεξη και Καλά Χριστούγεννα!!!
Ευχαριστούμε τις κυρίες Νίκη Καρέλη και Ελένη Θεοδώρου για τις πολύτιμες πληροφορίες και το γευστικότατο μπουμπάρι που απολαύσαμε!!!
Κατερίνα Αντώνενα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου