Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Google και Visa συγκρούονται για τις ηλεκτρονικές πληρωμές


EurActiv.gr: Με ενδιαφέρον παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη διαμάχη της Google με τη Visa, αναφορικά με τις υπηρεσίες «ψηφιακού πορτοφολιού». Η EurActiv έχει πληροφορίες για το προσχέδιο της δημόσιας διαβούλευσης για τις πληρωμές μέσω διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων, που αναμένεται να κοινοποιήσει τον Ιανουάριο η Επιτροπή.
Ο αγώνας για τον έλεγχο της αναδυόμενης αγοράς πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων πήρε νέα στροφή φέτος, όταν η Google ξεκίνησε τον Μάιο την εφαρμογή e-Wallet για τα  smartphones, σε συνεργασία με τη Mastercard.


Η Google λέει ότι το eWallet είναι ανοιχτό και υποστηρίζει εργαλεία πληρωμών, «με στόχο να δημιουργηθούν εικονικές εκδοχές όλων των πλαστικών καρτών που υπάρχουν σήμερα». Προς το παρόν, η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μόνο για ένα περιορισμένο αριθμό smartphone χρησιμοποιώντας πλατφόρμα Android.


Η Visa αντέδρασε λέγοντας ότι βρίσκεται ήδη σε διαδικασία δημιουργίας δικής της υπηρεσίας.


«Χωρίς αμφιβολία, το διακύβευμα είναι μεγάλο», είπε ο Jim McCarthy από την Visa. «Η τεχνολογία κινητών τηλεφώνων θα μεταμορφώσει τον τρόπο που πληρώνει ο κόσμος για αγαθά και υπηρεσίες μελλοντικά».


Η Visa ισχυρίζεται ότι έχει ήδη μια «παγκόσμια και συνολική λύση» που επιτρέπει στους καταναλωτές να κάνουν συναλλαγές «οπουδήποτε και οποτεδήποτε» χρησιμοποιώντας ια κάρτα, έναν υπολογιστή ή ένα κινητό τηλέφωνο.


Η υπηρεσία «ψηφιακό πορτοφόλι» της εταιρείας, που ξεκίνησε φέτος στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενσωματώνει διάφορες λύσεις ψηφιακών πληρωμών- που έχουν, ή δεν έχουν ακόμη, αναπτυχθεί, από την Visa.


«Έχουμε δεσμευτεί να παράσχουμε στους καταναλωτές επιλογή επιτρέποντάς τους να κάνουν πληρωμές μέσω κινητών με οποιαδήποτε συσκευή κινητού τηλεφώνου επιλέξουν, χρησιμοποιώντας αξιόπιστους λογαριασμούς που ήδη έχουν», είπε ο McCarty.


Η Πράσινη Βίβλος της Επιτροπής τον Ιανουάριο 


Στο μεταξύ η Επιτροπή παρακολουθεί με ενδιαφέρον και σχεδιάζει  να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση (Πράσινη Βίβλος) για τις πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων στις 11 Ιανουαρίου.


Η Πράσινη Βίβλος υπό τον τίτλο «Προς μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αγορά για πληρωμές μέσω κάρτας, διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων», θα εξετάσει τις νέες δυνατότητες που προσφέρουν αυτές οι τεχνολογίες με στόχο την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας.


«Καινοτόμες πληρωμές, όπως οι διαδικτυακές πληρωμές και πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων, σημαίνουν ένα νέο πεδίο ευρωπαϊκής πολιτικής», τονίζει η Επιτροπή σε ένα έγγραφο που επεξηγεί τους λόγους πίσω από αυτή την πρωτοβουλία.


Ολοκλήρωση της αγοράς 


Η Πράσινη Βίβλος της οποίας έχει λάβει γνώση η EurActiv, αναφέρει έρευνα αγοράς που εκτιμά ότι, μεταξύ 2010 και 2012, η αξία των πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων θα αυξηθεί παγκοσμίως από τα 100 δις δολ στα 200 δις δολ. Άλλες μελέτες λένε ότι η αξία των πληρωμών αυτών θα ξεπεράσουν το 1 τρις δολ παγκοσμίως το 2014, με μόνο τα 350δις ευρώ στην Ευρώπη.


Εκατομμύρια Αφρικανοί ήδη χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα για να κάνουν πληρωμές λογαριασμών, να μεταφέρουν μετρητά και να αγοράσουν αγαθά καθημερινής χρήσης, σύμφωνα με έρευνα του BBC, με την Κένυα να είναι πρωτοπόρος στις πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων.


«Οι κύριοι φορείς της αγοράς – δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών, κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων- δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα σε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο που θα επιτρέπει διαλειτουργικές λύσεις πληρωμών», αναφέρει το προσχέδιο της Επιτροπής.


Το κείμενο κάνει αναφορά για «αδιέξοδο μεταξύ Φορέων Δικτύων Κινητής Τηλεφωνίας (MNOs), παρόχων παραδοσιακής υπηρεσίας πληρωμών (τράπεζες) και «ηλεκτρονικών δρώντων» όπως η Google, η Apple ή η RIM (Blackberry)», με τις MNOs να «επιδιώκουν να διατηρήσουν το ρόλο τους, τουλάχιστον ως διαχειριστές της ασφάλειας για τις υπηρεσίες».


«Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι οι ιδιωτικοί φορείς που ελέγχουν τα πρότυπα και επομένως, τη διαλειτουργικότητα, θα κυριαρχήσουν σε όλη την αλυσίδα πληρωμών: την ίδια τη συσκευή, την πλατφόρμα εφαρμογής και τη διαχείριση της ασφάλειας», σημειώνει η Επιτροπή.


Διαδικτυακή ασφάλεια 


Ένα άλλο θέμα που αναφέρει στο κείμενό της η Επιτροπή είναι η ασφάλεια των πληρωμών μέσω διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων.


Οι ευαίσθητες πληροφορίες των πελατών θα πρέπει να μείνουν εντός μιας ασφαλούς υποδομής πληρωμών, τόσο για την επεξεργασία όσο και για την μεταφορά δεδομένων, πιστεύει η Επιτροπή. «Είναι σημαντικό οι μηχανισμοί ελέγχου ταυτότητας για τις συναλλαγές πληρωμών να συμμορφώνονται με αυτό και να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των μερών που έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα κατά τη διάρκεια και μετά τη συναλλαγή», επισημαίνει το κείμενο.

Ιστορικό



Η Οδηγία για τις Υπηρεσίες Πληρωμών, που υιοθετήθηκε το 2007, αποσκοπεί στη δημιουργία μιας πραγματικής ευρωπαϊκής αγοράς, η οποία ιδανικά θα μειώσει το κόστος τόσο για καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις.


Σύμφωνα με την οδηγία, οι πληρωμές πλέον δεν εξαρτώνται από έναν λογαριασμό σε μια συγκεκριμένη τράπεζα και μπορούν να γίνουν μέσω μιας νέας σειράς διάφορων καναλιών, όπως υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ή κινητής τηλεφωνίας.


Η εν λόγω Οδηγία συνοδεύτηκε από την Οδηγία eMoney, που επιτρέπει την αποθήκευση μετρητών σε κάρτες πληρωμής, κινητά τηλέφωνα ή σε ένα λογαριασμό στο διαδίκτυο.


Oρόσημα



11 Ιαν 2012: Η Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει την Πράσινη Βίβλο: «Προς μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αγορά για πληρωμές μέσω κάρτας, διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων».
2013: Η Επιτροπή θα εξετάσει ενδεχόμενα μέτρα, με πιθανή και τη νομοθεσία.
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου