Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Πέθανε ο ηρωικός φωτογράφος της Εθνικής Αντίστασης Κώστας Μπαλάφας (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)


Image"Έφυγε" πλήρης ημερών ο ηρωικός φωτογράφος Κώστας Μπαλάφας, στον οποίο ανήκουν ορισμένες από τις θρυλικές φωτογραφίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης, μερικές από τις πιο δύσκολες απεικονίσεις ταραγμένων εποχών, όπου τόσο οι φωτογραφικές μηχανές και όσο τα φιλμ ήταν δυσεύρετα.

Ο Κώστας Μπαλάφας γεννήθηκε το 1920 στο ορεινό χωριό Κυψέλη της Άρτας από φτωχούς γονείς αγρότες και η σχέση ζωής με τη φωτογραφική μηχανή ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία.


Μάλιστα με μια μικρή ιταλική μηχανή Ρομπότ, ο νεαρός τότε φωτογράφος έμελλε ν' απαθανατίσει την πορεία του Ελληνικού Στρατού προς το αλβανικό μέτωπο, την Κατοχή και τον ένοπλο αγώνα του ΕΛΑΣ στην Ήπειρο. Το Νοέμβρη του 1940, τα ελληνικά στρατεύματα κατέρριψαν και έπεσε στην Καλούτσιανη Ιωαννίνων ένα από τα πρώτα ιταλικά βομβαρδιστικά. Στα σκορπισμένα συντρίμμια του αεροπλάνου βρέθηκε από τους χωρικούς και το περιμάζεψαν ένα σφραγισμένο μεταλλικό κουτί με πολλά μέτρα αεροπορικού φιλμ Ferrania Capelli. Γι' αυτούς ήταν άχρηστο, για τον ερασιτέχνη τότε φωτογράφο πολύτιμο. Το απέκτησε με αντίτιμο μερικές οκάδες καλαμποκάλευρου, περιζήτητο προϊόν για την περίοδο της Κατοχής.


Χρησιμοποιώντας αυτό το φιλμ, ο Κώστας Μπαλάφας κατέγραψε πολλά από τα εγκλήματα των κατακτητών στην Ήπειρο και, αμέσως μετά, τη δραστηριότητα του αντάρτικου στην ίδια περιοχή. Δεν υπήρξε επαγγελματίας φωτορεπόρτερ, ούτε βρέθηκε τυχαία στο μέτωπο των πολεμικών επιχειρήσεων: ήταν αντάρτης-τυφεκιοφόρος και παράτολμος φωτογράφος.


Το παράτολμο του χαρακτήρα και των πράξεων του αποδείχτηκε περίτρανα, όταν απαθανάτιζε φοβερά εγκλήματα και σκηνές μπροστά στους Ιταλογερμανούς κατακτητές, με κίνδυνο την άμεση εκτέλεσή του με συνοπτικές διαδικασίες, ή φωτογραφίζοντας ολόρθος τους διπλανούς συμπολεμιστές του την ώρα της μάχης.


Αδιάψευστος μάρτυρας της παράτολμης ιδιοσυγκρασίας και εφευρετικότητάς του είναι η φωτογράφιση των σωμάτων των πατριωτών Τόδουλου και Φαρίδη, που αιωρούνταν άψυχα ανάμεσα σε δύο πλατάνια στις όχθες της λίμνης των Ιωαννίνων, τον Μάρτη του 1944.
Οι Γερμανοί κατακτητές άφηναν αλλά και υποχρέωναν το πλήθος να πλησιάσει την επιτηρούμενη από φρουρούς περιοχή, για λόγους παραδειγματισμού και εκφοβισμού. Ο Κώστας Μπαλάφας έκανε πρώτα μια πρόχειρη αυτοψία, υπολόγιζε τις αποστάσεις και ξαναγύριζε κρατώντας στην αγκαλιά του μια σακούλα με κρεμμύδια. Μέσα όμως είχε κρύψει τη φωτογραφική του μηχανή με ανοιχτή μια τρύπα μπροστά στο φακό. Περνώντας μπροστά απ' τους κρεμασμένους, και από ικανή απόσταση, απαθανάτισε το γεγονός, αφήνοντας έτσι στην ιστορία μία από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες της Κατοχής.


Εξάλλου, η φωτογράφιση του οπλοπολυβολητή αντάρτη την ώρα που έπεφτε με το όπλο στα χέρια, χτυπημένος σε γερμανική ενέδρα στα Γραμμενοχώρια, τον αναδεικνύει άφοβο στις μάχες, καταδεικνύει ότι σκοπός του ήταν να φωτογραφίσει πάση θυσία την Εθνική Αντίσταση στην Ήπειρο.


Το 1942 συνελήφθη και πέρασε στο Μεσολόγγι ιταλικό στρατοδικείο, για κάποια ασήμαντη πράξη και αμέσως μετά ανέβηκε στο βουνό και κατατάχθηκε στον ΕΛΑΣ, ακολουθώντας μια μακρά πορεία αγώνων και ακούραστης αποτύπωσης ιστορικών στιγμών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


πηγη  http://www.defencenet.gr








dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου