Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ΡΩΣΙΑ: Η τεχνική πρόοδος θα τελειοποιήσει την εκλογική διαδικασία!!!!



Photo: RIA Novosti




Οι βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία θα διεξάγονται με τη χρήση υψηλών τεχνολογιών. Μία από τις καινοτομίες είναι η χρησιμοποιήση των λεγόμενων ηλεκτρονικών καλπών, οι οποίες θα εμφανιστούν στις 4 Δεκεμβρίου σε μερικές χιλιάδες εκλογικά τμήματα.

Η χρήση αυτής της τεχνολογίας θα ελαχιστοποιήσει τον ανθρώπινο παράγοντα, και θα αποκλείσει τα λάθη και ανακρίβειες.
Την πλησιέστερη Κυριακή θα διεξάγονται στη Ρωσία οι εκλογές στην Κρατική Ντούμα έκτης σύγκλισης. Σ΄αυτές τις εκλογές πολλά θα γίνουν για πρώτη φορά. Για πρώτη φορά θα συμμετέχουν και τα 7 εγγεγραμμένα  στη Ρωσία κόμματα. Επίσης για πρώτη φορά η Κάτω Βουλή θα εκλέγεται για 5 χρόνια, ενώ προηγούμενα οι βουλευτές εκλέγονταν για 4 χρόνια. Μία άλλη, όχι λιγότερης σημασίας ιδιομορφία της φετινής εκλογικής καμπάνιας είναι η πλατιά χρησιμοποίηση τεχνολογικών καινοτομιών. Σε 5000 εκλογικά τμήματα θα τοποθετηθούν ηλεκτρονικά συστήματα επεξεργασίας των ψηφοδελτίων. Η συσκευή παίρνει το ψηφοδέλτιο, αναγνωρίζει υπέρ ποιού υποψηφίου δώθηκε η ψήφος, απορρίπτει τα άκυρα ψηφοδέλτια και εκτυπώνει το πρωτόκολλο. Στην Επιτροπή μένει μόνο  να το υπογράψει, - είπε σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" ο Μιχαήλ Ποπόφ, διευθυντής του Ομοσπονδιακού Κέντρου πληροφοριοποίησης της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ρωσίας.
-«Το σύστημα  κυριολεκτικά μερικά λεπτά ύστερα από την αποπεράτωση της ψηφοφορίας, δίνει το αποτέλεσμα. Συνεπώς η Επιτροπή δεν σπαταλεί χρόνο για την καταμέτρηση των ψήφων. Ταυτόχρονα προβλέπεται και η δυνατότητα επανακαταμέτρησης των ψηφοδελτίων με τα χέρια σε περίπτωση ανάγκης. Γίνεται λόγος για διάφορες παραβιάσεις και παράπονα. Κατά τους επανειλημμένους  ελέγχους όσο κι αν επανακαταμετρούσαμε τις ψήφους με τα χέρια, καμιά φορά δεν συνέβηκε οποιαδήποτε διαφορά από τα αποτελέσματα του ηλεκτρονικού συστήματος. Μία άλλη καινοτομία είναι η συσκευή για ηλεκτρονική ψηφοφορία, η οποία επιτρέπει στον άνθρωπο να κάνει την εκλογή του χωρίς το χάρτινο ψηφοδέλτιο. Κατά την καταγραφή του ο εκλογέας παίρνει μία ειδική κάρτα, περνά την κάρτα του από το μηχάνημα αναγνώρισης και στην οθόνη του αισθητήρα εμφανίζονται οι στήλες ψηφοδελτίου. Του μένει μόνο να πατήσει το κουμπί και να πάρει την επιβεβαίωση στην ταινία.
-«Ο εκλογέας μπορεί να συγκρίνει τα δεδομένα στην οθόνη και στην χάρτινη ταινία και να πειστεί με αυτό τον τρόπο, ότι το μηχάνημα κατέγραψε σωστά την επιλογή του. Όταν ο άνθρωπος θα απομακρυνθεί από τη συσκευή, η ταινία τυλίγεται  για να μην δει ο επόμενος ψηφοφόρος ποιόν ψήφισε ο προηγούμενος εκλογέας. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας.
Εν τω μεταξύ, τέτοια ηλεκτρονικά συστήματα εκτός από τη Ρωσία έχουν τοποθετηθεί και σε μερικά εξωτερικά εκλογικά τμήματα. Για πρώτη φορά μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν οι ψηφοφόροι στα τμήματα στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ρωσίας στη Γερμανία, τη Λεττονία, την Πολωνία και στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν»,- παρατήρησε, συμπεραίνοντας ο Μιχαήλ Ποπόφ.

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου