Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Ιστορία υπολογιστών στην Ελλάδα.


hephaestus-logo
Μια πρωτότυπη έκθεση, που έχει ως στόχο να αναδειχθούν διάφορες πλευρές της ιστορίας των υπολογιστικών μηχανών, με έμφαση στον ελληνικό κόσμο, διοργανώνεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Η έκθεση θα πλαισιωθεί από σχετικές επιστημονικές παρουσιάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, που θα αρχίσουν στις 6 Δεκεμβρίου και εντάσσονται στο δεύτερο κύκλο μορφωτικών εκδηλώσεων «Επιστήμης Κοινωνία» του ΕΙΕ.
Η έκθεση ασχολείται, μεταξύ άλλων, με τη μηχανοργάνωση του κρατικού μηχανισμού στην προπολεμική Ελλάδα, τις μεταπολεμικές κοινωνικο-οικονομικές ανάγκες των υπολογιστικών εφαρμογών, την «έκρηξη» των προσωπικών υπολογιστών, καθώς και τις μεγάλες ελληνικές βάσεις δεδομένων από τη δεκαετία του 1980.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα λειτουργήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και εργαστήρια δραστηριοτήτων, με ειδικά σχεδιασμένα εκθέματα-παιχνίδια. Η δράση αυτή στοχεύει στην εξοικείωση των παιδιών με πλευρές της επιστημονικής κληρονομιάς και της τεχνολογικής ιστορίας, καθώς και στην ανάδειξη και την αξιοποίηση ανάλογων διδακτικών πρακτικών.
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος συνεργασίας «Ήφαιστος» (Hephaestus - Hellenic Philosophy, History and Environmental Science Teaching Under Scrutiny), που πραγματοποιείται με ευθύνη του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Εργαστηρίου Διδακτικής Φυσικών Επιστημών, Επιστημολογίας και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η έκθεση θα λειτουργεί στο ισόγειο του ΕΙΕ (Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 48) και οι ώρες λειτουργίας της είναι καθημερινά 10.00 - 20.00 και το Σάββατο 10.00 - 14.00.
Οι ώρες έναρξης των ομιλιών θα είναι κάθε Τρίτη στις 19.30΄ (θα χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης σε κάθε ενδιαφερόμενο).
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα πραγματοποιούνται Τρίτη - Πέμπτη (ώρες 10.30- 13.00) και σε αυτά γίνονται δεκτές ομάδες έως 25 παιδιών κατόπιν συνεννόησης (τηλ. 210-3689567 από Δευτέρα έως Πέμπτη 11.00-14.00).
Πηγές: ΑΠΕ, ΕΙΕ, HPDST
Επιμέλεια: Σ. Δαματόπουλος
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου