Συνεχώς μεγαλώνει το ενδεχόμενο να αρθεί η διεθνής
αναγνώριση του εργαστηρίου ελέγχου ντόπινγκ του ΟΑΚΑ, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η «Καθημερινή». Βάσει του κώδικα του WADA κάθε χώρα οφείλει να της κοινοποιεί τα στοιχεία από έρευνες και ελέγχους ντόπινγκ που έχει διεξάγει.
Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει από το ελληνικό εργαστήριο και στην περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι μέχρι τον Νοέμβριο, τότε, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τον αποκλεισμό της ελληνικής αποστολής από τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2012 στο Λονδίνο.
Σύμφωνα, με το δημοσίευμα στις 24 Μαϊου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ έστειλε σχετικό έγγραφο στον Παύλο Γερουλάνο, στο οποίο υποστήριζε ότι το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ δεν έχει συμμορφωθεί στον κώδικα.
Στις 13 Σεπτεμβρίου οι πιέσεις έγιναν εντονότερες, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό να κάνει αναφορά για «έλλειψη εργασίας» του ΕΣΚΑΝ. Από την πλευρά του ΕΣΚΑΝ ο διευθυντής του εργαστηρίου, Κώστας Γεωργακόπουλος υποστηρίζει ότι το εργαστήριο οφείλει να κάνει κάθε χρόνο τουλάχιστον 3.000 αναλύσεις και αιφνίδιους ελέγχους. Μέχρι τώρα έχουν γίνει λίγο περισσότεροι από 2000.
«Πρέπει να μειωθούν τα έξοδα για τις δειγματοληψίες. Πρέπει να έχουμε δειγματοληψίες διασκορπισμένους σε όλη την Ελλάδα. Να μη στέλνουμε από την Αθήνα. Το εργαστήριο είναι οικονομικά ανταποδοτικό», τόνισε ο κ. Γεωργακόπουλος.
Για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρχουν χρήματα. Και αυτή την χρονική στιγμή η έλλειψη οικονομικών πόρων –γενικότερα- έχουν ως αποτέλεσμα και την μείωση των ελέγχων αντιντόπινγκ που γίνονταν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 75% των δειγμάτων που εξετάζονται στο εργαστήριο ελέγχου ντόπινγκ του ΟΑΚΑ προέρχεται από το εξωτερικό.
Κατά το ΕΣΚΑΝ το θέμα είναι αποκλειστικά οικονομικό. Ο προϋπολογισμός για το 2011 ήταν 340 χιλιάδες ευρώ και λόγω των οικονομικών προβλημάτων «κόπηκαν» οι 67.000 ευρώ. «Από τον Μάρτιο ζητούμε από την ΓΓΑ να μας εγκρίνει ένα τιμολόγιο των 800 ευρώ. Πώς θα πούμε στο εργαστήριο να κάνει τους ελέγχους;», υποστηρίζουν στο ΕΣΚΑΝ.
Ο Οργανισμός δεν αστειεύεται καθώς ήδη τρία εργαστήρια έχασαν την αναγνώριση: της Τουρκίας, της Μαλαισίας και της Τυνησίας μέχρι να επιλυθούν τα προβλήματα.
Μεγάλο ρόλο στο ζήτημα αυτό έχει παίξει και η δίκη Κεντέρη – Θάνου. Η αθωωτική απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων δεν άρεσε καθόλου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ, καθώς οι αθλητές είχαν αποφύγει να υποβληθούν σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους ντόπινγκ τρεις φορές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου