Επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Το δαμάσκηνο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και είναι πλούσιο σε κάλιο, σίδηρο, φυτικές ίνες και βιταμίνες Α, B3, B6. Το κάλιο βοηθά στον έλεγχο της πίεσης του αίματος, η Β6 προστατεύει την καρδιά, η Βιταμίνη Α διατηρεί νεανικό δέρμα και ο σίδηρος μας δίνει ενέργεια.
ΠΗΓΗ http://skopelos-news.blogspot.gr/
Δαμάσκηνα Σκοπέλου |
Η Σκόπελος φημίζεται για τα δαμάσκηνά της.Ξινά και γλυκά.Οι Σκοπελίτες τα καλλιεργούν ,τα αποξηραίνουν και τα χρησιμοποιούν όχι μόνο στα γλυκά τους αλλά και στα φαγητά τους Τα Σκοπελίτικα δαμάσκηνα είναι κακομούτσουνα πλην πεντανόστιμα .Προέρχονται δε από τρεις ποικιλίες 1. Αβγάτη που συνήθως γίνεται γλυκό κουταλιού 2. Ξινή, που μπαίνει στα φαγητά αντί λεμονιου 3. Αζανιά ,είναι γαλλική μαύρη ποικιλία που ευδοκίμησε στο νησί. Το σημαντικό είναι ότι η ξινή ποικιλία που είναι πιο ξανθιά σε χρώμα παραδοσιακά χρησιμοποιείται στις φακές αντί του ξιδιού με εκπληκτικά αποτελέσματα. Τα μαύρα γλυκά δαμάσκηνα μαζί με τα ανοικτόχρωμα ξινά μαγειρεύονται μαζί με το ψάρι φούρνου με πατάτες και ντομάτα. Τα μαύρα στο χοιρινό. Από εκεί και πέρα μπορείτε να δημιουργήσετε τους δικούς σας συνδυασμούς. Προσωπικά έφτιαξα με τη Ξινή ποικιλία αρνάκι με μελιτζάνες και το αποτέλεσμα ηταν εξαιρετικό.! Παραγωγοί Δήμου Σκοπέλου που μπορείτε να απευθυνθείτε: Ραντιστής Δημήτριος τηλ 24240'22521 Σκλάβος Ευστάθιος τηλ 24240 22081 Χριστίνη Ιουλία τηλ 24240 22895 Παραγωγοί Δήμου Γλώσσας Καρδαρά¦ς Γεώργιος τηλ. 24240 33981 Μπάλλας Παναγιώτης τηλ.24240 34142 Δεν συσκευάζονται,δεν τυποποιούντα και πωλούνται χύμα από τους παραγωγούς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου