Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Βόννη: Πρωτεύουσα του Ρήνου

«Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις…». Η γνωστή αυτή ρήση μοιάζει να ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση της Βόννης, της πρώην πρωτεύουσας της (πάλαι ποτέ) Δυτικής Γερμανίας, που για σαράντα συναπτά χρόνια απολάμβανε τις τιμές μιας οικονομικής και πολιτιστικής μητρόπολης. Η γενέτειρα του Μπετόβεν από το 1949 μέχρι το 1990 διετέλεσε πρωτεύουσα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της (Δυτικής) Γερμανίας, και έως το 1999 έδρα της κυβέρνησης της επανενωμένης Γερμανίας, μέχρι που παρέδωσε τα σκήπτρα της εξουσίας στο Βερολίνο, τη νέα πρωτεύουσα του γερμανικού κράτους.
Στιγμιότυπο από το παλάτι των Πριγκίπων Εκλεκτόρων.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Στιγμιότυπο από το παλάτι των Πριγκίπων Εκλεκτόρων.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Πολλοί πάντως ήταν εκείνοι που δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν τότε τους λόγους για τους οποίους μια μικρή, επαρχιακή πόλη όπως η Βόννη επιλέχτηκε στις 3/11/1949 από τη νεοσύστατη Γερμανική Βουλή να γίνει πρωτεύουσα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, επικρατώντας μάλιστα στην τελική ψηφοφορία επί της Φρανκφούρτης με ψήφους 33 προς 27.
Δύο ήταν οι βασικές αιτίες αυτής της επιλογής. Η Βόννη είχε υποστεί μεν καταστροφές από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς, σε αρκετά μικρότερη έκταση ωστόσο από άλλες γερμανικές πόλεις που σχεδόν ισοπεδώθηκαν. Παράλληλα, με την απόφαση αυτή υπογραμμιζόταν, εμμέσως πλην σαφώς, η προσωρινότητα της νέας πρωτεύουσας: οι Γερμανοί ευελπιστούσαν πως αργά ή γρήγορα θα ξανάκαναν πρωτεύουσα του επανενωμένου κράτους τους το Βερολίνο.
Το γεγονός πάντως ότι η Βόννη επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει τις ανάγκες μιας πρωτεύουσας, μόνο θετικές επιπτώσεις είχε στην εξέλιξή της. Η παραποτάμια πολιτεία του Ρήνου γνώρισε ραγδαία πολεοδομική και πληθυσμιακή ανάπτυξη, ενσωματώνοντας στον αστικό της χάρτη αρκετά από τα κοντινά χωριά. Εγινε η έδρα 16 ιδρυμάτων των Ηνωμένων Εθνών και μιας σειράς άλλων διεθνών οργανισμών, ενώ δεκάδες ξένες πρεσβείες και κυβερνητικές υπηρεσίες εγκαταστάθηκαν σταδιακά στην πόλη.
Ενα μικρό διάλειμμα από τα μαθήματα για τους φοιτητές του πανεπιστημίου.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ενα μικρό διάλειμμα από τα μαθήματα για τους φοιτητές του πανεπιστημίου.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Η Βόννη άρχισε να διαδραματίζει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας και σύντομα μεταμορφώθηκε σε μια ζωντανή μητρόπολη με σημαντικές οικονομικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Κρουαζιέρα στον Ρήνο
Από τις αρχές Απριλίου έως τα τέλη Οκτωβρίου, μικρά τουριστικά πλοιάρια πραγματο-ποιούν κρουαζιέρες στα νερά του Ρήνου, κατά μήκος της παραλιακής ζώνης της Βόννης. Οι δυο ατμοπλοϊκές εταιρείες που δραστηριο-ποιούνται είναι η «Bonner Personen Schiffahrt» (0049 228 636363, http://www.b-p-s.de/) και η «KD» (0049 221 2088318,http://www.k-d.com/).
Ομορφες νεοκλασικές κατοικίες στο κέντρο της Βόννης.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ομορφες νεοκλασικές κατοικίες στο κέντρο της Βόννης.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Μουσείο Γυναικών
Στα βόρεια προάστια της Βόννης (Nordstadt) λειτουργεί από το 1981 το πρώτο παγκοσμίως «Μουσείο Γυναικών» (Frauenmuseum), όπου γυναίκες καλλιτέχνες εκθέτουν τις εικαστικές τους δημιουργίες. Frauenmuseum: Im Krausfeld 10, τηλ. 0049 228 691344, http://www.frauenmuseum.de/.
Πόλη του Μπετόβεν
Αντίθετα από τις περισσότερες γερμανικές πόλεις, που η ζωή τους μετριέται με λίγους μόνο αιώνες παρουσίας, η ιδιαίτερη πατρίδα του Μπετόβεν έχει πάνω από δύο χιλιετίες ιστορία. Οπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Γερμανίας, το 1989 μάλιστα γιόρτασε πανηγυρικά τα 2.000 χρόνια της.
Για καφέ στο πόδι...  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Για καφέ στο πόδι...

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Οι ιστορικοί τοποθετούν την απαρχή της Βόννης γύρω στο 11 π.Χ. Εκείνη τη χρονική στιγμή, μια λεγεώνα του Ρωμαίου στρατάρχη Drusus εγκαταστάθηκε στην αριστερή όχθη του Ρήνου και ανέγειρε (κάπου στο βόρειο τμήμα της σημερινής Βόννης) ένα μικρό στρατόπεδο που έμελλε να αποτελέσει τον πυρήνα της σημερινής πόλης.
Από τον 3ο αιώνα μ.Χ. και μέχρι τις αρχές του Μεσαίωνα, ο μικρός παραποτάμιος οικισμός παρέμεινε στην ιστορική αφάνεια και μόλις στα μέσα του 13ου αιώνα άρχισε να αναπτύσσεται πληθυσμιακά και οικονομικά. Σ' αυτό συνέβαλε καθοριστικά η μεγάλη ανάπτυξη που γνώρισε η κοντινή Κολωνία: μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα, η Βόννη αποτελούσε έδρα του Πρίγκιπα-Εκλέκτορα της Κολωνίας και έδρα της Αρχιεπισκοπής της Κολωνίας.
Η Βόννη είναι μια πόλη που αγαπά το ποδήλατο.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Η Βόννη είναι μια πόλη που αγαπά το ποδήλατο.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Το 1770 η πόλη υποδέχτηκε το πιο διάσημο τέκνο της, καθώς ήρθε στη ζωή ο συνθέτης και πιανίστας Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Από το 1794 έως το 1926, Γάλλοι, Πρώσοι και Αγγλοι εναλλάχτηκαν στην εξουσία της Βόννης, η οποία συνέχισε να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Και έπειτα ήρθε ο πόλεμος: στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν απέφυγε τα συμμαχικά πυρά με αποτέλεσμα περίπου το 30% των κτιρίων της πόλης να καταστραφεί. Κι όμως, μετά το τέλος του πολέμου, και μέχρι την ενοποίηση της Γερμανίας, η Βόννη κλήθηκε να παίξει τον ρόλο της προσωρινής πρωτεύουσας, γεγονός που άλλαξε μια για πάντα το αστικό της πρόσωπο.
Το σπίτι του συνθέτη
Το σπίτι που γεννήθηκε ο διάσημος μουσικοσυνθέτης (Beethoven-Haus) και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του, μέχρι που μετακόμισε στη Βιέννη, λειτουργεί σήμερα ως μουσείο (Beethoven-Haus Bonn: Bongasse 24-26, τηλ. 0049 228 9817525).
Ο ποταμός Ρήνος «κόβει» την πόλη στη μέση.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ο ποταμός Ρήνος «κόβει» την πόλη στη μέση.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Σε διπλανό κτίριο στεγάζεται από το 2004 το «Ψηφιακό Μουσείο Μπετόβεν», όπου με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του κορυφαίου συνθέτη. Για πληροφορίες σχετικά με τις ώρες λειτουργίας, τις τιμές εισιτηρίων και τα εκθέματα του μουσείου, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδαhttp://www.beethoven-haus-bonn.de/
Το παλάτι του Νίτσε...
Στην υπαίθρια αγορά της πλατείας Marktplatz.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Στην υπαίθρια αγορά της πλατείας Marktplatz.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ιδανικότερο σημείο για να ξεκινήσετε την εξερεύνηση του μικρού ιστορικού κέντρου της Βόννης (Altstadt) είναι η κεντρική πλατεία Muensterplatz. Εδώ δεσπόζει η αναγεννησιακού ρυθμού εκκλησία-μητρόπολη Muenster-basilika, το έμβλημα της πόλης. Στoν χώρο της πλατείας, μπροστά ακριβώς από τη Muensterbasilika, τα υπαίθρια cafes προσφέρουν στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης, ενώ το άγαλμα του Μπετόβεν και το μπαρόκ κτίριο του ταχυδρομείου θα τραβήξουν το ενδιαφέρον των επίδοξων φωτογράφων. Ο κυριότερος λόγος για να περπατήσετε κατόπιν μέχρι την κοντινή πλατεία Marktplatz δεν είναι μόνο οι υπαίθριες καντίνες με το «βρώμικο» φαγητό (λουκάνικα και πατάτες), αλλά και το Παλαιό Δημαρχείο της πόλης (Altes Rathaus), κτισμένο το 1798 σε ρυθμό ροκοκό. Από τα σκαλοπάτια της διπλής εξωτερικής κλίμακας του κομψού κτιρίου, διάσημοι πολιτικοί άντρες όπως ο Ντε Γκολ και ο Τζον Κένεντι είχαν χαιρετήσει το συγκεντρωμένο πλήθος.
Στη διάρκεια του 19ου αιώνα, το πανεπιστήμιο της Βόννης αποτελούσε ένα σημαντικό κέντρο έρευνας και εφαρμογής νέων ιδεών και συγκαταλεγόταν στα σπουδαιότερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας – μια θέση που έχει καταφέρει να διατηρήσει μέχρι τις μέρες μας. Διάσημοι απόφοιτοί του υπήρξαν οι Φρίντριχ Νίτσε, Κόνραντ Αντεναουερ, Γιούργκεν Χάμπερμας και Λουίτζι Πιραντέλο.
Το σπίτι-μουσείο του Μπετόβεν.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Το σπίτι-μουσείο του Μπετόβεν.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Γνωστό κυρίως για τη νομική και την οικονομική σχολή, το Πανεπιστήμιο της Βόννης στεγάζεται σήμερα (το κεντρικό κτίριο) στο παλιό ιστορικό παλάτι των Πριγκίπων Εκλεκτόρων της Κολωνίας (Kurfurstliches Schloss). Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα του 1705 που πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε στην ατζέντα σας, απέχει άλλωστε ελάχιστα από την πλατεία Marktplatz. Στον χώρο του πανεπιστημίου, μέσα στα καταπράσινα όρια του πάρκου Hofgarten, μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε το Μουσείο «Akade-misches Kunstmuseum» (Ακαδημαϊκό Μουσείο Τέχνης) και το «Arithmeum», ένα πρωτότυπο μουσείο όπου η τέχνη συναντά την επιστήμη και την τεχνολογία.
«Ο Ρήνος στις φλόγες»
Κάθε καλοκαίρι, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, πραγματοποιείται στη Βόννη το ετήσιο παραδοσιακό φεστιβάλ «Καλοκαίρι της Βόννης». Στη διάρκεια των εκδηλώσεων το κέντρο της πόλης μετατρέπεται σε μια μεγάλη μουσική σκηνή, όπου παίζονται όλα τα είδη μουσικής - από κλασική μουσική μέχρι punk και hip hop.
Το ιστορικό παλάτι των Πριγκίπων Εκλεκτόρων είναι ένα αρχιτεκτονικό ορόσημο της Βόννης.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Το ιστορικό παλάτι των Πριγκίπων Εκλεκτόρων είναι ένα αρχιτεκτονικό ορόσημο της Βόννης.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Αποκορύφωμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων αποτελεί η φαντασμαγορική φιέστα «Ο Ρήνος στις Φλόγες». Εκατοντάδες πυροτεχνήματα και βεγγαλικά «ζωγραφίζουν» με τα χρώματά τους τα νερά του Ρήνου, ενώ όμορφα διακοσμημένα πλοιάρια πλέουν δίπλα στις όχθες του ποταμού.
Επίσης, κάθε Σεπτέμβριο, και για τρεις βδομάδες, διεξάγεται στη Βόννη το Μουσικό Φεστιβάλ Μπετόβεν (Beethovenfest), με εκδηλώσεις, κονσέρτα και εκθέσεις. 
Στο Μονοπάτι της Δημοκρατίας
Το Poppelsdorfer Schloss αποτελεί σήμερα μέρος του Πανεπιστημίου της Βόννης.   Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Το Poppelsdorfer Schloss αποτελεί σήμερα μέρος του Πανεπιστημίου της Βόννης.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ηφήμη της Βόννης ως πόλης των γραμμάτων και των τεχνών είναι ευρέως διαδεδομένη, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα πολλά και ενδιαφέροντα μουσεία της. Τα πιο αξιόλογα και σημαντικά βρίσκονται συγκεντρωμένα στο λεγόμενο «Μίλι των Μουσείων» (Museumsmeile), στα νότια της πόλης. Ξεχωρίζουν το «Σπίτι της Ιστορίας» (Haus der Geschichte), το «Μουσείο Τέχνης Kunstmuseum», η «Ομοσπονδιακή Αίθουσα Τέχνης», το «Γερμανικό Μουσείο Βόννης» (Deutsches Museum Bonn) και το «Μουσείο Φυσικής Ιστορίας» (Forschungs-museum Alexander Koenig).
Το σπίτι όπου είδε για πρώτη φορά το φως του ήλιου ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν έχει μετατραπεί σήμερα σ' ένα μουσείο – μνημείο αφιερωμένο στον διάσημο μουσικό. Στους χώρους του μπορείτε να δείτε τη μεγαλύτερη συλλογή για τον Μπετόβεν παγκοσμίως: εκτίθενται περισσότερα από 150 προσωπικά αντικείμενα και αυθεντικά μουσικά όργανα του Γερμανού συνθέτη.
Η γέφυρα Kennedybruecke του Ρήνου.   Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Η γέφυρα Kennedybruecke του Ρήνου.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Η Βόννη είναι μια πόλη που προκαλεί τον επισκέπτη να τη γνωρίσει περπατώντας. Το «Μονοπάτι της Δημοκρατίας» (Weg der Demokratie) είναι μια διαδρομή που σας ξεναγεί στην πρώην κυβερνητική συνοικία Bundesviertel: τα όριά της απλώνονται 1,5 χλμ. νότια της Παλαιάς Πόλης. Η πρώην Γερμανική Βουλή (Bundeshaus), το παλάτι Schaumburg, το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών και η προεδρική κατοικία Villa Hammerschmidt είναι ορισμένα από τα 18 ιστορικά μνημεία-αξιοθέατα που βρίσκονται πάνω στην σηματοδοτημένη διαδρομή της Δημοκρατίας.
Περίπου 1 χλμ. νοτιοδυτικά της Παλαιάς Πόλης, στο προάστιο Poppelsdorfer, βρίσκεται το ομώνυμο μπαρόκ παλάτι Poppelsdorfer Schloss, που κτίστηκε το πρώτο μισό του 18ου αιώνα ως τόπος αναψυχής των Πριγκίπων Εκλεκτόρων της Κολωνίας. Το Poppelsdorfer Schloss (όπως και το Kurfurstliches Schloss) αποτελεί σήμερα μέρος του Πανεπιστημίου της Βόννης.
Καφέ στην πλατεία Munsterplatz.   Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Καφέ στην πλατεία Munsterplatz.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Και φυσικά, μην παραλείψετε να κάνετε μια χαλαρωτική βόλτα δίπλα στον Ρήνο. Για τους ντόπιους, η ωραιότερη και πιο δημοφιλής παραποτάμια πεζοπορική διαδρομή είναι αυτή που «τρέχει» ανάμεσα στις γέφυρες Kennedybruecke και Adenauerbruecke του Ρήνου.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Στη Βόννη προτείνονται τα ξενοδοχεία: «Domicil» (0049 228 729090,http://www.domicil-bonn.bestwestern.de/), «Villa Esplanade» (0049 228 983800, http://www.hotel-villa-esplanade.de/), «Altes Treppchen» (0049 228 625004, http://www.treppchen.de/), «Hotel Lohndorf» (0049 228 634726, http://www.hotel-lohndorf.de/) και «Schlosshotel Kommende Ramerdorf» (0049 228 440734, http://www.schlosshotel-kommende-ramerdorf.de/).
Στις όχθες του Ρήνου.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Στις όχθες του Ρήνου.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΦΑΓΗΤΟ
Για παραδοσιακή γερμανική κουζίνα επιλέξτε τα εστιατόρια: «Zum Gequetschten», «Harmonie», «Brauhaus Bonnsch», «Em Hottche», «Wirtshaus Salvator» και «Waldau».
Κείμενο-Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μητσάκης

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου