Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ “ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ” - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ



Το Πρόγραμμα

Οι Εικονικές Δίκες “Πρωταγόρας” αποτελούν προσομοίωση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης προσαρμοσμένου σε επίπεδο Λυκείου· οι μαθητές-συμμετέχοντες καλούνται να επιχειρηματολογήσουν σε ρόλο δικηγόρων και μαρτύρων προσπαθώντας να πείσουν ένα άκρως απαιτητικό Προεδρείο αποτελούμενο από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου, δύο Παρέδρους και τον Εισαγγελέα, καθώς και μια τετραμελή ομάδα ενόρκων που αντιπροσωπεύουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ποια είναι τα θέματα που συζητούν; Βασισμένοι σε πραγματικές υποθέσεις που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη ανά τον κόσμο, αποφαίνονται για ζητήματα που διχάζουν την κοινή γνώμη – όπως η θανατική ποινή, ο περιορισμός του διαδικτύου, η ευθανασία.

skiathititsouliassotiriou

Σχεδιασμός των Εικονικών Δικών

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τους Γιώτα Σκιαθίτη και Θωμά Μ. Τσουλιά, φοιτητές Νομικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τον Φεβρουάριο του 2013 πιλοτικά με την συμμετοχή των μαθητών και των τριών τάξεων του 7ου Λυκείου Καλλιθέας, χωρίς να ενταχθεί στο ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα. Η σχολική χρονιά 2012 – 2013, κατά την οποία το πρόγραμμα έτρεξε πιλοτικά, απέδειξε ότι μια εξωσχολική δραστηριότητα μπορεί να καταστεί απολαυστική για τους μαθητές, όταν ξεφεύγοντας από το καθημερινό σχολικό πρόγραμμα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν έναν ιδιαιτέρως ελκυστικό ρόλο που – πέρα από την αίσθηση του «παιχνιδιού» – παρέχει τροφή για σκέψη και αναζήτηση.

Στόχος του Προγράμματος

Οι εικονικές δίκες στοχεύουν στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των μαθητών, στην καταπολέμηση της αγοραφοβίας και στην ανάπτυξη των ρητορικών τους ικανοτήτων. Για τον σκοπό αυτό, επιθυμούμε και διοργανώνουμε έναν ανοιχτό Πανελλήνιο Διαγωνισμό, φιλοδοξώντας στην επίτευξη της κοινωνικής ενσωμάτωσης και αλληλεπίδρασης των μαθητών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ  http://protagoras.afixis.org/about/
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου