Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

ΜΑΓΝΗΣΙΑ: Πηλιορίτικες γεύσεις στην Αριζόνα Αμερικής



Πρεσβευτής των τοπικών παραδοσιακών γεύσεων στην Αμερική είναι ο Boλιώτης επιχειρηματίας Γιώργος Μάρκου από την Άλλη Μεριά, ο οποίος μετέφερε το Πήλιο στην καρδιά της Αριζόνα.
Ο 45χρονος Γιώργος, γιός του Ανδρέα και της Κυριακής Μάρκου, ο οποίος έχει συνδέσει τις μνήμες των νεανικών του χρόνων με το Βόλο και την Άλλη Μεριά, δημιούργησε με πάρα πολύ μεράκι την Ελληνική Ταβέρνα-Ψησταριά με την επωνυμία «PelioGrillGreekTaverna» στην πόλη Τουσόν, σε απόσταση αναπνοής από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, στην λεωφόρο που φέρει το όνομα του Πανεπιστημίου.
Ο δραστήριος επιχειρηματίας, έχει εντάξει στο μενού του εστιατορίου τον γύρο, το σουβλάκι, τους ντολμάδες, το τζατζίκι, την φέτα, την χωριάτικη σαλάτα, την φασολάδα, το Πηλιορείτικο σπετζοφάϊ και άλλες τοπικές γεύσεις. Το «Πήλιο» των Ελληνικών γεύσεων και της παραδοσιακής γαστρονομίας έχει γίνει πλέον πόλος έλξης των ντόπιων και σημείο αναφοράς των τοπικών ΜΜΕ, που εκθειάζουν με ιδιαίτερα ενθουσιώδη σχόλια το μενού, το χώρο και την φιλική ατμόσφαιρα που αποπνέει.
Ο Γιώργος Μάρκου, γνωστός ως Τζώρτζι στην Άλλη Μεριά, είναι γόνος μιας ιδιαίτερα αγαπητής οικογένειας που έχει προσφέρει πολλά στην περιοχή μας και έχει πραγματοποιήσει δωρεές, ανεγείροντας μάλιστα την εκκλησία του Αη Γιάννη στην Άλλη Μεριά. Όπως αναφέρει ο συμπολίτης επιχειρηματίας «ο πατέρας μου και τα αδέλφια του έκτισαν τον Αγιο Ιωάννη στην Άλλη Μεριά, στη μνήμη των παππούδων μου. Όταν κτίζονταν η εκκλησία, στην οποία τελούνται σήμερα γάμοι και βαπτίσεις, εγώ κουβαλούσα νερό στους μαστόρους».
Ανατρέχοντας σε μνήμες του παρελθόντος, ο κ. Μάρκου θυμάται «ο πατέρας μου μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη πριν από την Χούντα και επανήλθε στην Ελλάδα το 1973. Εγώ γεννήθηκα στη Νέα Υόρκη το 1969, ενώ οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί μου γεννήθηκαν στον Πειραιά. Φοίτησα στο 1ο Γυμνάσιο Πειραιά μέχρι την Τρίτη Γυμνασίου και στην συνέχεια πήγα στην Τουσόν της Αριζόνα, όπου τελείωσα το Λύκειο».
Πριν δημιουργήσει το εστιατόριο, είχε ήδη σπουδάσει στο Κολλέγιο και εργάστηκε ως ελεγκτής σε ασφαλιστικές εταιρίες. Οι συγκυρίες τον οδήγησαν στην κατεύθυνση της εστίασης και αποφάσισε να ανοίξει Ελληνικό εστιατόριο στην μακρινή Αριζόνα, εφαρμόζοντας στην πράξη τις γνώσεις μαγειρικής που αποκόμισε από τους γονείς του, αλλά και τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάστηκε, στην περίοδο των σπουδών του.
Ο κ. Μάρκου, πατέρας τριών υπέροχων αγοριών του Γκάμπριελ, του Κρίστιαν και του Κυριάκου, ηλικίας 13, 12 και 10 ετών, αποφάσισε να δημιουργήσει το 2013 το δικό του εστιατόριο, με την επωνυμία «TheFatGreek» το οποίο υπέστη, δυστυχώς, σοβαρές ζημιές λόγω πλημμύρας και έμεινε κλειστό επί ενάμιση χρόνο. Στην συνέχεια, ο δραστήριος συμπολίτης αποφάσισε να ξανανοίξει το εστιατόριο με διαφορετική, αυτή τη φορά, ονομασία, ως «PelioGrillGreekTaverna» τιμής ένεκεν «στον πατέρα μου και τον τόπο καταγωγής του» εξηγεί ο ίδιος.
Το μενού της διάσημης Ελληνικής ταβέρνας συνθέτουν παραδοσιακές γεύσεις από την περιοχή μας, όπως η φασολάδα, το σπετζοφάϊ, τα γλυκά του κουταλιού, τα οποία «συνήθως σερβίρω ως σπέσιαλ πιάτα όταν είναι κρύος ο καιρός» αναφέρει ο ίδιος.
Οι γεύσεις της ταβέρνας έχουν γοητεύσει τους Αμερικανούς, οι οποίοι έχουν γνωρίσει την Ελληνική κουζίνα χάρη στην εμπνευσμένη πρωτοβουλία του Γιώργου Μάρκου. Χαρακτηριστικό είναι πρόσφατο άρθρο της Εϊμυ Τζόνσον, που δημοσιεύεται στην «ArizonaDailyWildcat», υπογραμμίζοντας ότι «το προσωπικό είναι φιλικό, το περιβάλλον άνετο και το φαγητό εντυπωσιακό. Αν γευτεί κανείς τις γεύσεις του «PelioGrill» θα ερωτευθεί ξαφνικά την Ελληνική κουζίνα».
Επίγειος παράδεισος
Ο Βολιώτης που διαπρέπει στην Αμερική, έχει δημιουργήσει με την σύζυγό του Τρέϊσι έναν επίγειο παράδεισο στην έρημα Σονόρα της Αριζόνα, την ονομαστή φάρμα Μάρκου, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο μία έκταση δυόμιση περίπου εκταρίων, (25 στρεμμάτων), που είχε αγοράσει κατά το παρελθόν. Στο συγκεκριμένο αγρόκτημα συνυπάρχουν αρμονικά κότες, κατσίκες, μοσχαράκια και πολλά ακόμη ζώα σε απόλυτη αρμονία με την φύση, τροφοδοτώντας την οικογένεια αλλά και το εστιατόριο, με ολόφρεσκα προϊόντα.
Στην ίδια έκταση έχει δημιουργηθεί παράλληλα ένας ολάνθιστος κήπος, όπου καλλιεργούνται εποχιακά λαχανικά, με πολύ μεράκι. Τα προϊόντα του κήπου, μαζί με το ολόφρεσκο γάλα, το τυρί, αλλά και το σαπούνι που φέρουν όλα την σφραγίδα της οικογένειας Μάρκου, αποτελούν σήμα κατατεθέν μιας επίπονης, ομολογουμένως, προσπάθειας, που αποδίδει πλούσιους καρπούς.
Το αγρόκτημα της οικογένειας βασίζεται πάνω στη φιλοσοφία της αγροτικής οικονομίας και της ανακύκλωσης, προκειμένου «τίποτε να μην πηγαίνει χαμένο» υπογραμμίζουν οι δημιουργοί του. Κατσικούλες, κότες, τα περίφημα αλπακά αλλά και αγελάδες, συμβιώνουν αρμονικά, ενώ στον τεράστιο, ομολογουμένως, κήπο της φάρμας, καλλιεργούνται πολλά λαχανικά, όπως ντομάτες, κολοκύθια, αγγούρια, μελιτζάνες, αρωματικά φυτά, χορταρικά και πολλά ακόμη υγιεινά προϊόντα, που φτάνουν ολόφρεσκα στο τραπέζι της οικογένειας και στην κουζίνα του εστιατορίου, ταυτόχρονα.
Οι καλοφαγάδες της Αμερικής απολαμβάνουν το μενού της ταβέρνας «PelioGrill», το γύρο, το σουβλάκι, το μπιφτέκι, τα τηγανητά καλαμαράκια και πολλά ακόμη πιάτα, συνοδεύοντάς τα με πίτα και τζατζίκι, που κάνουν κυριολεκτικά θραύση, αλλάζοντας τις μέχρι τώρα γαστρονομικές συνήθειες των ντόπιων.
Νοσταλγία για την πατρίδα
Ο Γιώργος Μάρκου, ο οποίος μιλάει φυσικά Ελληνικά, είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένος με την Ελλάδα, καθώς η μητέρα του και ένας εκ των αδελφών του, ζουν στην Αθήνα. Οπως ομολογεί μάλιστα ο ίδιος «δεν έχω έρθει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, λόγω των επαγγελματικών μου υποχρεώσεων, αλλά ελπίζω ότι θα βρίσκομαι εκεί αυτό το καλοκαίρι».
Ο ίδιος δεν παραλείπει να τονίσει ότι έζησε όλα του τα νεανικά καλοκαίρια στο Βόλο και το Πήλιο, η οικογένεια διαθέτει σπίτι στην Άλλη Μεριά κι όπως επισημαίνει παράλληλα «έχω πολλά εξαδέλφια στη συγκεκριμένη περιοχή και ελπίζω να επιστρέψω μετά την συνταξιοδότησή μου». Ο μοναδικός συμπολίτης που ζει στην Αριζόνα, όπου και διαπρέπει επαγγελματικά, υπογραμμίζει ότι «η ζωή στην Αριζόνα είναι δύσκολη τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί παντού».
Οι αγαπημένες μνήμες της πατρίδας του συντροφεύουν την καθημερινότητά του κι όπως τονίζει ο ίδιος χαρακτηριστικά «αυτό που μου λείπει από το Βόλο και την Άλλη Μεριά είναι το πράσινο, τα δέντρα και φυσικά οι συγγενείς μου». Ο συμπολίτης που άνοιξε ένα καινούργιο κεφάλαιο στις γαστρονομικές συνήθειες των Αμερικανών, εργάζεται με πολύ μεράκι και προσήλωση, επιτυγχάνοντας στην πράξη την κοινωνική καταξίωση, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Γλυκερία Υδραίου (Ταχυδρόμος)
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου