Πώς θα σας φαινόταν να φεύγατε από την Ελλάδα για 3 μήνες ή και έναν χρόνο, να συνεχίζατε τις σπουδές σας σε μία άλλη χώρα και ένα νέο ακαδημαϊκό περιβάλλον, να γνωρίζατε νέους τόπους και ανθρώπους από όλο τον κόσμο;
Ολα αυτά τα προσφέρει το πρόγραμμα Erasmus που αφορά την κινητικότητα σπουδαστών σε χώρες της Ευρώπης.
Τα πλεονεκτήματα για τους χιλιάδες φοιτητές της Ελλάδας που πραγματοποιούν ένα μέρος των σπουδών σε ιδρύματα του εξωτερικού μπορεί να αποδειχτούν καταλυτικά για την πορεία τους στο πανεπιστήμιο, αλλά και αργότερα στην επαγγελματική τους εξέλιξη.
Ξεκίνησε το 1987
Το Erasmus είναι εξαιρετικά δημοφιλές στους σπουδαστές και από τότε που ξεκίνησε, το 1987, το πρόγραμμα αυτό έχει δώσει τη δυνατότητα σε 2,8 εκατομμύρια Ευρωπαίους να σπουδάσουν ή να κάνουν πρακτική άσκηση σε άλλη χώρα για διάστημα τριών έως δώδεκα μηνών. Μόνο το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 έσπασε νέο ρεκόρ, με τη συμμετοχή 213.000 σπουδαστών.
Το Erasmus είναι εξαιρετικά δημοφιλές στους σπουδαστές και από τότε που ξεκίνησε, το 1987, το πρόγραμμα αυτό έχει δώσει τη δυνατότητα σε 2,8 εκατομμύρια Ευρωπαίους να σπουδάσουν ή να κάνουν πρακτική άσκηση σε άλλη χώρα για διάστημα τριών έως δώδεκα μηνών. Μόνο το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 έσπασε νέο ρεκόρ, με τη συμμετοχή 213.000 σπουδαστών.
Οπως δηλώνουν οι σπουδαστές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, η εμπειρία Erasmus δεν συγκρίνεται με ένα απλό ταξίδι σπουδών, δεδομένου ότι τους έδωσε την ευκαιρία να αναπτύξουν μια πραγματική ευρωπαϊκή συνείδηση. Οι σπουδαστές Erasmus εξοικειώνονται με μια ξένη γλώσσα και αποκτούν πολύτιμα εφόδια για την αγορά εργασίας, όπως ικανότητα προσαρμογής και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε διαφορετικές κουλτούρες.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν περισσότερα από 4.000 πανεπιστήμια σε 33 χώρες της Ευρώπης. Οι σπουδαστές δεν πληρώνουν δίδακτρα στα ιδρύματα υποδοχής και λαμβάνουν μηνιαία υποτροφία. Οταν επιστρέφουν στην πατρίδα τους, τα μαθήματα που παρακολούθησαν στο εξωτερικό αναγνωρίζονται πλήρως από το πανεπιστήμιό τους.
E R A S M U S είναι το ακρωνύμιο για το: European Region Action Scheme for the Mobility of University Students. Πήρε την ονομασία του από τον φιλόσοφο, θεολόγο και ανθρωπιστή του 15ου αιώνα Ερασμο του Ρότερνταμ (1465-1536). Ο Ερασμος εργάστηκε και έζησε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, συγγράφοντας, μελετώντας και εκπαιδεύοντας πλήθη διαφόρων χωρών. Διέθεσε όλη του την περιουσία στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας κι έγινε ο πρόδρομος για τις υποτροφίες κινητικότητας.
Η δράση Erasmus ξεκίνησε το 1987 στον τομέα της Εκπαίδευσης. Είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για φοιτητές, καθηγητές και ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στόχος του είναι η βελτίωση της ποιότητας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής της διάστασης. Στο πλαίσιο του ERASMUS οι φοιτητές μπορούν να ολοκληρώσουν ένα μέρος των σπουδών τους σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Οι στόχοι
Στόχοι της κινητικότητας σπουδαστών στο πλαίσιο του ERASMUS είναι:
Στόχοι της κινητικότητας σπουδαστών στο πλαίσιο του ERASMUS είναι:
Η παροχή ευκαιριών σε σπουδαστές ώστε να επωφεληθούν, από γλωσσικής, πολιτισμικής και εκπαιδευτικής πλευράς, από την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών και από τα προσφερόμενα αντικείμενα σπουδών.
Ο εμπλουτισμός του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος του ιδρύματος υποδοχής.
Η προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των ιδρυμάτων τα οποία ανταλλάσσουν σπουδαστές.
Η συμβολή στην αναβάθμιση της κοινωνίας γενικότερα, εφοδιάζοντας τους νέους με υψηλή εξειδίκευση, ευρεία αντίληψη και διεθνή εμπειρία με στόχο να αποτελέσουν τους επαγγελματίες του μέλλοντος.
Η συμβολή στις δαπάνες κινητικότητας και η παροχή ευκαιριών για την πραγματοποίηση μιας περιόδου σπουδών στο εξωτερικό σε σπουδαστές, στους οποίους άλλως δεν θα ήταν εφικτό.
ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα Erasmus είναι οι εξής:
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα Erasmus είναι οι εξής:
- Να είσαι υπήκοος μίας από τις συμμετέχουσες χώρες ή άλλης χώρας υπό τον όρο να είσαι αναγνωρισμένος ως μόνιμος κάτοικος Ελλάδας και αυτό αποδεικνύεται με επίσημα έγγραφα των αρμόδιων ελληνικών αρχών.
- Να είσαι εγγεγραμμένος σε προπτυχιακό τμήμα ενός πανεπιστήμιου έχοντας ολοκληρώσει τουλάχιστον το πρώτο έτος σπουδών σου, ή να είσαι εγγεγραμμένος σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ιδρύματος ή να είσαι υποψήφιος διδάκτορας.
- Να έχει συναφθεί διαπανεπιστημιακή συμφωνία μεταξύ των συνεργαζόμενων Ιδρυμάτων.
- Η περίοδος σπουδών στο Ιδρυμα-εταίρο να διαρκεί 3 έως 12 μήνες.
- Η περίοδος σπουδών στο εξωτερικό να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος σπουδών του Πανεπιστημίου.
- Η μετακίνησή σου μέσω του προγράμματος LLP/ERASMUS αντικαθιστά αντίστοιχη περίοδο σπουδών στο Πανεπιστήμιο. Η περίοδος σπουδών στο εξωτερικό αναγνωρίζεται πλήρως από το Πανεπιστήμιο.
- Οφείλεις να εξεταστείς στα μαθήματα που θα παρακολουθήσεις και να εξασφαλίσεις ικανοποιητική επίδοση αξιοποιώντας τον χρόνο σπουδών σου στο εξωτερικό.
- Το Πανεπιστήμιο Υποδοχής οφείλει να σου χορηγήσει όπως και στο Πανεπιστήμιό σου αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας, στο οποίο θα πιστοποιείται η ολοκλήρωση του συμφωνημένου προγράμματος σπουδών και θα αναγράφεται η βαθμολογία σου.
- Στο Πανεπιστήμιο Υποδοχής δεν καταβάλλεις κανενός είδους αμοιβή, όπως δίδακτρα, δικαίωμα εγγραφής, εξέταστρα, δικαίωμα πρόσβασης στις εγκαταστάσεις εργαστηρίων, σε βιβλιοθήκες κ.λπ. Ωστόσο, ενδέχεται να επιβαρυνθείς με ορισμένες δαπάνες όπως ασφάλιση, συνδρομή σε φοιτητικούς συλλόγους, χρήση φωτοτυπικών μηχανημάτων, προϊόντα εργαστηρίου κ.λπ., εξίσου με τους λοιπούς σπουδαστές. Το Πανεπιστήμιο αποστολής μπορεί να συνεχίσει να χρεώνει δίδακτρα στους εξερχόμενους φοιτητές του.
Ως εξερχόμενος φοιτητής πρέπει να έχεις επαρκή γνώση της γλώσσας στην οποία παραδίδονται τα μαθήματα που πρόκειται να παρακολουθήσεις στο Πανεπιστήμιο Υποδοχής.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου