Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Νότιο Πήλιο: Προικισμένος τόπος

Από τις δροσιές του ορεινού Λαύκου με την έξοχη θέα στον Παγασητικό Κόλπο, κατεβαίνουμε στις ανοικτές ακτές της Αργαλαστής για να απολαύσουμε το βαθυγάλανο Αιγαίο. Τούτη η γωνιά της Μαγνησίας, πέρα από ένας ευχάριστος καλοκαιρινός προορισμός, είναι και ένας ιδιαίτερος τόπος, απλόχερα προικισμένος από τη φύση, δουλεμένος εδώ και αιώνες από τον ανθρώπινο μόχθο.

Καλά Νερά, Κορώπη, Αφυσσος, Λεφόκαστρο... έχουμε πια αφήσει το αστικό τοπίο του Βόλου χιλιόμετρα πίσω και απολαμβάνουμε τα θαυμάσια υπήνεμα τοπία του Παγασητικού. Επειτα από ένα αρκετά μακρύ μα ευχάριστο ταξίδι, η Αργαλαστή ξεπροβάλλει στον ορίζοντα. Αν περιμένεις ν' αντικρίσεις κάποιον παραδοσιακό οικισμό σαν κι αυτόν της Πορταριάς, της Μακρινίτσας ή της Τσαγκαράδας, μάλλον θα απογοητευτείς. Αν και διατηρούνται αρκετές παλιές παραδοσιακές κατοικίες, σχεδόν χάνονται μέσα στην πλειάδα των νέων κατασκευών. Η Αργαλαστή όμως δεν είναι καινούργιο χωριό.
Ο κόκκινος μονολιθικός βράχος Ayers Rock, ο μεγαλύτερος του πλανήτη.
Ο κόκκινος μονολιθικός βράχος Ayers Rock, ο μεγαλύτερος του πλανήτη.
Περίπου στις αρχές του 16ου αιώνα όταν η πειρατεία μάστιζε τα παράλια του Παγασητικού, οι άνθρωποι πήραν τα βουνά αναζητώντας ασφαλέστερους τόπους κατοικίας. Μαζί τους ενώθηκαν οι κατατρεγμένοι Ελληνες της Ηπείρου και της Ρούμελης. Τότε στη θέση αρχαίων οικισμών έκτισαν τα πρώτα σπίτια που αργότερα οργανώθηκαν και αποτέλεσαν το χωριό Αργαλαστή. Η γεωγραφική θέση της περιοχής αποδείχθηκε θαυμάσια και ο τόπος γόνιμος, κυρίως για την καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων. Ετσι με την πάροδο του χρόνου, αλλά και την εργατικότητα των κατοίκων η Αργαλαστή εξελίχθηκε σε σημαντικό κτηνοτροφικό, γεωργικό, αλλά και σηροτροφικό κέντρο.
Στα τέλη του 17ου με αρχές του 18ου αιώνα κυρίως, άρχισε να δημιουργείται η εύπορη κοινωνική τάξη από εμπόρους, μεγαλοκτηνοτρόφους και σηροτρόφους, οι οποίοι μάλιστα ξεκίνησαν να οικοδομούν τα πρώτα ευρύχωρα αρχοντικά, τα οποία καθώς ξεχώριζαν από τα υπόλοιπα αγροτόσπιτα, έδωσαν νέα όψη στον οικισμό. Αρκετά από αυτά τα κτίσματα είναι φτιαγμένα με δομικό υλικό από λείψανα οικισμών οι οποίοι αναπτύσσονταν στην περιοχή κατά την κλασική αρχαιότητα, αλλά και κατά τα βυζαντινά χρόνια. Δυστυχώς σήμερα δεν διασώζονται πολλά από αυτά τα θαυμάσια δείγματα θεσσαλομακεδονικού ρυθμού.
Παρ' όλα αυτά, η Αργαλαστή είναι ένα ενδιαφέρον μεσόγειο χωριό με ζωηρή κίνηση χειμώνα, καλοκαίρι. Διαθέτει τράπεζα, ταχυδρομείο, πρατήρια βενζίνης και αρκετά εμπορικά καταστήματα. Στην κεντρική πλατεία ξεχωρίζει το καμπαναριό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου με ύψος 28 μέτρων φτιαγμένο από ντόπιο μάρμαρο το 1912, έργο του αρχιτέκτονα Περπινιάν. Εντυπωσιακό, μα με έντονα τα σημάδια της φθοράς του χρόνου είναι το αρχοντικό Χατζηνίκου -κτίσμα του 1880- που έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο. Ακόμη αξίζει να δείτε τις βρύσες του «Κουένη» του «Χαντζή« και του «Αϊ- Γιάννη» που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τοπικούς θρύλους και θεωρούνται σημαντικά αξιοθέατα.
Το ιστορικό κεφαλοχώρι Λαύκος.
Το ιστορικό κεφαλοχώρι Λαύκος.
Κατηφορίζοντας από την Αργαλαστή για το Χόρτο (6 χλμ.), η δαντέλα του Παγασητικού ξεδιπλώνεται λαμπερή στο φως του καλοκαιρινού ήλιου. Αφθονα μικρά και μεγαλύτερα ξενοδοχεία βρίσκονται παραταγμένα κατά μήκος της ακτής ή ψηλότερα στις κατάφυτες πλαγιές.
Το Χόρτο απλώνεται στον μυχό ενός αβαθούς όρμου και τα περισσότερα σπίτια κυριολεκτικά βρέχονται από το κύμα. Βέβαια τα τελευταία χρόνια με την άνοδο του τουρισμού, το χωριό άρχισε να επεκτείνεται και από την πάνω πλευρά του δρόμου, καταλαμβάνοντας όλο και περισσότερο χώρο στους γύρω κατάφυτους λόφους. Η περιοχή σύμφωνα με ευρήματα, κατοικείται από τα ομηρικά χρόνια. Πιθανόν εδώ να βρισκόταν το λιμάνι της αρχαίας πόλης Σπάλαθρα. Από το Χόρτο ο δρόμος συνεχίζει νοτιότερα για ακόμη 4 χιλιόμετρα ώσπου μετά μια ευχάριστη παραλιακή διαδρομή μας φέρνει στη Μηλίνα. Η προκυμαία της Μηλίνας αναπτύσσεται παράλληλα με την πορεία του δρόμου και πάνω της αραδιάζουν τα τραπέζια τους οι ταβέρνες και τα καφέ. Παντού ρίχνουν τη σκιά τους μεγάλα αρμυρίκια, πεύκα και δασύφυλλα πλατάνια, ενώ σε απόσταση αναπνοής από τη στεριά ποζάρει η νησίδα Αλατάς.
Στις γραφικές γειτονιές του χωριού Μετόχι.
Στις γραφικές γειτονιές του χωριού Μετόχι.
Η Μηλίνα ήταν πασίγνωστη για τους επιδέξιους καραβομαραγκούς της, ενώ στην παραθαλάσσια τοποθεσία Βαλτούδι έχουν ανακαλυφθεί υπολείμματα της αρχαίας πόλης Οληζών.
Λαύκος, πέτρινες γειτονιές
O ασφάλτινος δρόμος αφού διασχίσει την Αργαλαστή περνά από τον παραδοσιακό και χαμηλών τόνων οικισμό Μετόχι (2,5 χλμ.) και συνεχίζει για τον νοικοκυρεμένο Λαύκο (5 χλμ.).
Αρχοντοχώρι του νοτιοδυτικού Πηλίου ο Λαύκος, αραδιάζει τα σπίτια του πάνω στο «φρύδι» του βουνού, σε ύψος 350 μέτρων ψηλά από τη θάλασσα.
Η παραλία Θεοτόκος πήρε το όνομά της από το ομώνυμο εκκλησάκι που είναι κτισμένο σε θέση αρχαίου ναού.
Η παραλία Θεοτόκος πήρε το όνομά της από το ομώνυμο εκκλησάκι που είναι κτισμένο σε θέση αρχαίου ναού.
Ισορροπώντας στην κόψη μιας αρκετά απότομης πλαγιάς, αγναντεύει από θέση προνομιακή τον κόλπο της Μηλίνας, τα ερημονήσια και το στενό πέρασμα του Παγασητικού. Θα παρκάρετε στον μικρό χώρο στάθμευσης πίσω από την εκκλησία και θα περιδιαβείτε τις όμορφες γειτονιές του που απλώνονται ολόγυρα, μακριά από την κίνηση του αμαξωτού δρόμου και τα βλέμματα των βιαστικών περαστικών. Τότε με έκπληξη θα αντιληφθείτε ότι πρόκειται για ένα όμορφο χωριό με γραφικά καλντερίμια και καλοβαλμένα σπίτια. Πολλά από αυτά ανήκουν σε ξένους που τα έχουν αναπαλαιώσει με ευλαβική σχολαστικότητα στη διατήρηση του παραδοσιακού στοιχείου.
Στην ευρύχωρη πλακόστρωτη πλατεία που σκιάζεται από θεόρατα πλατάνια και υπέργηρα κυπαρίσσια βρίσκεται το Δημαρχείο ενώ απλώνουν τα τραπεζάκια τους μερικές ταβέρνες και καφενεία. Από εδώ ξεκινούν ακτινωτά τα σοκάκια που οδηγούν στις παραδοσιακές γειτονιές. Στην άκρη της πλατείας δεσπόζει η τρίκλιτη βασιλική, αφιερωμένη στη Γεννέσιο Θεοτόκο (19ος αι.), ενώ ακριβώς δίπλα βρίσκεται το μουσείο όπου εκθέτει τα γλυπτά του από λευκό μάρμαρο Πηλίου ο ζωγράφος και γλύπτης Θανάσης Φάμπας. Κατηφορίζοντας το καλντερίμι της αγοράς θα δείτε τα μικρομάγαζα του Λαύκου, το μπακάλικο, τον ξυλόφουρνο, τα παλιά καφενεία.
Το μοναστήρι των Αγίων Σαράντα (Τεσσεράκοντα) στο νησάκι Αλατάς, αντίκρυ πάνω στο βουνό ξεχωρίζουν οι γειτονιές του Λαύκου.
Το μοναστήρι των Αγίων Σαράντα (Τεσσεράκοντα) στο νησάκι Αλατάς, αντίκρυ πάνω στο βουνό ξεχωρίζουν οι γειτονιές του Λαύκου.
Ακολουθώντας την οδό Αγίου Αθανασίου που φεύγει ακριβώς πάνω από τον χώρο στάθμευσης θα θαυμάσετε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παλιά σπίτια του χωριού. Εκτός από τα γνήσια πηλιορείτικα αρχοντικά εντύπωση προκαλούν και αρκετά νεοκλασικά που υπήρξαν κατοικίες ναυτικών. Αναμφίβολα την καλύτερη θέα θα την έχετε από τη συνοικία της Αγίας Παρασκευής όπου ξεχωρίζει το ομώνυμο εκκλησάκι. Από εδώ οι ακτές της Μηλίνας, το νησάκι Αλατάς και όλη σχεδόν η ακτογραμμή έως το Τρίκερι, απλώνεται με μεγαλοπρέπεια κάτω από τα πόδια σας.
Η θαλασσινή διέξοδος του Λαύκου είναι η Μηλίνα (5 χλμ.). Ομως αν κατευθυνθείτε νοτιοανατολικά θα βρεθείτε στο όμορφο και με πηλιορείτικα χαρακτηριστικά χωριό Προμύρι (7 χλμ.), απ' όπου θα αναζητήσετε την παραλία της Θεοτόκου με το ομώνυμο εκκλησάκι κτισμένο στην άμμο, πάνω σε ερείπια αρχαίου οικοδομήματος. Πολύ καλή είναι και η αμμουδιά Λυρή. Οι πιο ψαγμένοι οδηγήστε προς την παραλία του Μουρτιά με τα κάθετα βράχια που ξεπετάγονται σαν κεριά μέσα από τη θάλασσα ( το σημείο κατατάχτηκε το 2005 στην 7η παγκόσμια θέση ως «παραλία απείρου φυσικού κάλλους»). Πολύ καλή είναι και η θαυμάσια αμμουδιά στο Καστρί. Από το καλοκαιρινό θέρετρο του Πλατανιά (14 χλμ. από Λαύκο) θα κατευθυνθείτε προς το γραφικό ψαρολίμανο του Κατηγιώργη (22 χλμ.), ακριβώς αντίκρυ στις ακτές της Σκιάθου.
Η εντυπωσιακή παραλία Μουρτιάς.
Η εντυπωσιακή παραλία Μουρτιάς.
Ευχάριστη έκπληξη είναι η εξαίρετη αμμουδιά «Μικρό» που κρύβεται νότια από την πολυσύχναστη παραλία του Πλατανιά και απέχει από τον Λαύκο 8 χιλιόμετρα (3 χιλιόμετρα χωματόδρομος). Λειτουργούν λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και παραλιακές ταβέρνες.
Παραλίες για όλα τα γούστα
Η περιοχή Αργαλαστής - Λαύκου έχει το επιπλέον προτέρημα να βρίσκεται ανάμεσα στα ασφαλή νερά του Παγασητικού που σχηματίζουν μικρές ρηχές λαμπερές παραλίες και στις ακτές του Αιγαίου με τα βαθιά γαλάζια και πεντακάθαρα νερά. Η επιλογή για το πού θα κολυμπήσετε είναι σίγουρα δική σας, όμως σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει πιθανότητα να μη βρείτε το ακρογιάλι της αρεσκείας σας.
Η παραλία Πάου κρυμμένη μέσα στα πλατάνια.
Η παραλία Πάου κρυμμένη μέσα στα πλατάνια.
Στο Αιγαίο
Ξυνόβρυση - Ποτιστικά: Από το κέντρο της Αργαλαστής θα τραβήξετε ανατολικά κατηφορίζοντας προς τις παραλίες του Αιγαίου Ποτιστικά και Ξυνόβρυση (υπάρχουν ταμπελλες). Στα 3 χιλιόμετρα θα συναντήσετε διασταύρωση. Το δεξί παρακλάδι οδηγεί προς τις ακτές Πάλτση, Μελανί, ενώ ευθεία ο φαρδύτερος δρόμος συνεχίζει για Ξυνόβρυση και παραλία Ποτιστικών. Κύριο χαρακτηριστικό των δύο αυτών παραλιών είναι το πυκνόφυτο πλατανόδασος που κατεβαίνει σχεδόν έως το ακρογιάλι. Υπάρχουν ταβέρνες, εστιατόρια και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Μηλίνα, από τα πιο ενδιαφέροντα παραλιακά χωριά του Παγασητικού.
Μηλίνα, από τα πιο ενδιαφέροντα παραλιακά χωριά του Παγασητικού.
Μελανί - Πάλτση: Επιστρέφουμε πίσω στη διασταύρωση και συνεχίζουμε νότια για Πάλτση, Μελανί (υπάρχει ταμπέλα). Η παραλία Μελανί, μια πανέμορφη ερημική και αρκετά εκτεταμένη αμμουδερή παραλία με χρώματα τροπικά που όμως είναι εκτεθειμένη στο μελτέμι. Οταν φυσούν βοριάδες δεν πλησιάζεται! Αν ακολουθήσουμε το παρακλάδι του δρόμου που φεύγει δεξιά στη διασταύρωση, θα καταλήξουμε μετά ένα γρήγορο στριφογύρισμα στην εξαιρετική αμμουδιά Πάλτση με τα κρυστάλλινα νερά. Υπάρχουν ξενοδοχεία και κατά μήκος της παραλίας ταβέρνες.
Στον Παγασητικό
Χόρτο: Μπροστά από τον οικισμό του Χόρτου υπάρχουν λιλιπούτειες αμμουδερές αγκαλιές με ρηχά νερά, ιδανικές για τους πιτσιρικάδες, ενώ σε μικρή απόσταση λειτουργούν ταβέρνες.
Η τροπικών χρωμάτων παραλία Μελανί.
Η τροπικών χρωμάτων παραλία Μελανί.
Προς Μηλίνα: Ανάμεσα στο Χόρτο και στη Μηλίνα παρεμβάλλονται δυο μικροσκοπικές παραλίες, ορατές από τον δρόμο, όπου τα πλατάνια και οι ελιές αγγίζουν το κύμα.
Μηλίνα: Η ακτή μπροστά απ' τον οικισμό, στρωμένη με χοντρή άμμο ή πετραδάκι είναι ρηχή και η παραλία της αναγκαστικά στενή, αφού από πάνω αναπτύσσεται η προκυμαία.
Μαραθιάς - Τζάστενη: Οκτώ χιλιόμετρα μετά τη Μηλίνα συναντάμε το ακρογιάλι του Μαραθιά με τις πελώριες ελιές και τις ταβέρνες που σαρώνουν με τα τραπέζια τους την αμμουδιά. Στο δρόμο για Τρίκερι θα δούμε το γραφικό όρμο της Τζάστενης που διαθέτει μια μικρή παραλία.
Πάου: Κρύβεται λίγο βορειότερα από το Χόρτο, δεν είναι ορατή από τον δρόμο και προσεγγίζεται από την Αργαλαστή. Η παραλία σκεπάζεται από πλατάνια και έχει ψιλό βότσαλο.
Μπελιάν: Αρκετά ήσυχη παραλία που βρίσκεται ανάμεσα στους όρμους του Κάλαμου και του Πάου. Εχει βότσαλο και άμμο.
Στη νησίδα Αλατάς: Από τη Μηλίνα θα μπορέσετε να νοικιάσετε βαρκάκι (για ενοικιάσεις μικρών σκαφών Σωτήρης Κούτσικος: 6977857451) για μια ευχάριστη περιήγηση στις νησίδες και στους απόμερους κολπίσκους και το έρημο μοναστήρι των Αγίων Τεσσαράκοντα που βρίσκεται στη νησίδα Αλατάς.
fast info
Εκδηλώσεις στο Χόρτο: Πασίγνωστες είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται αδιάλειπτα από το 1984 από το Ιδρυμα «Γ. Αγγελίνης - Πία Χατζηνίκου» στο ανοιχτό θέατρο του Χόρτου και σε άλλους χώρους με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή καλλιτεχνών και κόσμου (πληροφορίες www.horto.net).
Με το βλέμμα στη θάλασσα: Αν και ορεινό χωριό ο Λαύκος, οι κάτοικοί του πρόκοψαν όταν καταπιάστηκαν με τη θάλασσα. Στη Μηλίνα, το επίνειό του, στήθηκαν τα πρώτα καρνάγια και έμπειροι καραβομαραγκοί ναυπήγησαν γερά σκαριά που άλλοτε σαν εμπορικά και άλλοτε σαν σφουγγαράδικα αλώνιζαν τα πέλαγα. Τότε κτίστηκαν τα όμορφα αρχοντικά με τις νεοκλασικές επιρροές που σήμερα κοσμούν το ιδιαίτερο αυτό χωριό του νοτιοδυτικού Πηλίου.
Μονή Αγίου Νικολάου: Το μοναστήρι του Αγ. Νικολάου Πάου (1778) βρίσκεται κτισμένο στη θέση «Κεφαλάρι» με θεόρατα κυπαρίσσια, βελανιδιές και πλατάνια, ενώ υπάρχει βρύση με δροσερό κρύο νερό. Στο εσωτερικό της θα δείτε αξιόλογες τοιχογραφίες του 18ου αιώνα. Η μονή έχει παραχωρηθεί για 100 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και σήμερα λειτούργει ως εκθεσιακός και συνεδριακός χώρος
Η μονή των Αγίων Σαράντα: Βρίσκεται κτισμένη στο νησάκι Αλατάς στον Παγασητικό σε ελάχιστη απόσταση από τις ακτές της Μηλίνας και στενά συνδεδεμένο με την ιστορία του Πηλίου. Το 1823, οι επαναστατημένοι πηλιορείτες οχυρώθηκαν σ' αυτό, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τους Τουρκαλβανούς που είχαν εισβάλει στην περιοχή με σκοπό να καταπνίξουν την Επανάσταση στα χωριά του Πηλίου.
Διαμονή
Στην Τοζέρ προτείνονται τα ξενοδοχεία «Sofitel Χόρτο: «leda hotel» (24210 27931, www.ledahotel.gr).
«Horto Bay studios» (6979910053, www.hortobay.com). Στο ίδιο συγκρότημα ανήκει και το «Ηorto beach village» .
Μηλίνα: «Ναϊάδα» (24230 65231, www.naiada.gr). «Κοραλία» (24230 65774, www.koraliapelion.com). Επίσης ο παραδοσιακός ξενώνας «Οικόσημο» (24230 65217, www.ikosimo.gr) και «Δήμητρα» (24230 65710 65042).
Λαύκος: «Ξενώνας των Χρωμάτων» (24230 65225, www.fotuarthotel.gr) «Αρχοντικό Παρίσι» (24230 65856, www.archontico-parisis.com)
«Εσπερος» (24230 65532, www.esperospelion.gr) «Ξενώνας Δημητρίου» (24230 66088, www.lavkos-dimitriou.gr)
«Αρχοντικό Κτενά» (24230 65562, www.pelionguesthouse.gr)
«Ξενώνας Λαύκος» (24230 65017)
Ποτιστικά: «Βίλλα Μαρία» (24230 55873, www.pelion.org/maria)
Αργαλαστή: «Αγαμέμνων» (24230 54557, www.agamemnon.gr)
Παραλία Μπελιάν: «Αρχοντικό Μπελιάν» (24230 54330, www.belianpelion.com)
Μικρό: «Micro beach» (24230 71212, www.mikrobeachhotel.com)
Φαγητό
Λαύκος: Στην όμορφη πλατεία στην ταβέρνα «Δροσιά» (24230 65078) με κλασικές ελληνικές γεύσεις. Επίσης αξίζει να πιείτε τον καφέ σας στο παραδοσιακό καφενείο του «Μανώλη» που λειτουργεί αδιάκοπα από το 1785!
Χόρτο: Εστιατόριο «Μάρθα» (24230 65707) καθιερωμένο με σταθερή ποιότητα.
Μηλίνα: Μεζεδοπωλείο «Εν Πλω» (24230 65353).Στην έξοδο προς Τρίκερι η ταβέρνα «Φάβιος» και δίπλα για κρεατικά σούβλας ο «Ζήσης».
Κατηγιώργης: Ψαροταβέρνα «Φλοίσβος» (24230 71071).
Μελανή: Στην πιο ήσυχη παραλία της περιοχής η ομώνυμη ταβέρνα είναι ιδανική για φαγητό μετά τις βουτιές στο Αιγαίο (24230 55730).
Ξυνόβρυση: «Climax» (24230 55385) για καφέ και δροσερά ποτά, αλλά και πεντανόστιμες μεσογειακές γεύσεις.
Κείμενο-φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης www.viewsofgreece.gr


ΠΗΓΗ   http://www.ethnos.gr/
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου