Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Από τη ρίγανη …στο μωβ λουλούδι με γεύση αγγουριού!

Τη ρίγανη, τη μαντζουράνα, το αμπελόφυλλο και την παπάγια τα γνωρίζετε.
Ότι στην Ιεράπετρα, όμως, φυτρώνει καπουτσίνο που το φύλλο του είναι ιδανικό για ντολμαδάκι ή ότι υπάρχει ένα μωβ λουλούδι με την ονομασία borage Ιεράπετρα, Γιώργος και Μάνος Καραλάκης προιοντακαι γεύση αγγουριού ή κόκκινης μελιτζάνας, είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι το αγνοείτε!
Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα αποτελούν ελάχιστοι διακεκριμένοι σεφ, με πρώτο και καλύτερο το

βραβευμένο Γιάννη Μπαξεβάνη – αλλά αυτό είναι το δεύτερο μέρος της ιστορίας.
Το πρώτο “ακούει” στο όνομα Γιώργος Καραλάκης: ένας φυσικός, που πριν από 17 χρόνια είχε την έμπνευση να φυτέψει ρόκα και πολύχρωμες πιπεριές στην πιο νότια πλευρά της Ευρώπης, την Ιεράπετρα.
Τη ρόκα τότε ελάχιστοι την ήξεραν και τη χρησιμοποιούσαν στη σαλάτα τους, ενώ για την πολύχρωμη πιπεριά που τώρα είναι της μόδας … ούτε λόγος!
Ο κ. Γεώργιος Καραλάκης αποδεικνύεται πρωτοπόρος στο είδος. Λόγω της φυσικής του αρέσει το πείραμα, καθοδηγείται από το ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα του.
Εκτός από τη ρόκα και τις πιπεριές θα φυτέψει και όλα τα μυρωδικά: από τα «καθημερινά» ρίγανη, καραλακης μάνος και γιώργος ιεράπετρα ρόκαμαντζουράνα, δεντρολίβανο μέχρι τη λουίζα και το κόλιανδρο, αρωματικά και διαδεδομένα στη μαγειρική εκείνη την εποχή.
«Περίεργος» ο καλλιεργητής που ακολουθεί το δρόμο της καλλιέργειας προϊόντων άγνωστων στο ευρύ κοινό, που όμως παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον από άποψη γεύσεων, αρωμάτων, αλλά και θρεπτικών στοιχείων.
Ιεράπετρα Γιώργος και Μάνος Καραλάκης προϊόνταΑυτά τα…. «περίεργα» , όμως τα ήξερε και τα έψαχνε για τη κουζίνα του ο γνωστός σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης.
«Περπατούσε» όλη την Ελλάδα έψαχνε να βρει το διαφορετικό για τα γκουρμέ πιάτα του.
Οι δρόμοι τους τυχαία συναντιούνται και ο ένας θα γίνει το δεξί χέρι του άλλου. Στην πορεία, στην καλλιέργεια μπαίνει και ο γιος του, Μάνος, που ήθελε να ακολουθήσει την επιστήμη της φυσικής αλλά τα μόρια τον κατεύθυναν στη γεωπονική. Από κοντά και η μητέρα που όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει το σύζυγο.
Με το νέο αίμα και τις νέες γνώσεις , η αναζήτηση για τα άγνωστα φυτά συνεχίζεται καθώς ο συνεχιστής Μάνος Καραλάκης, ανήσυχο πνεύμα και ο ίδιος, αναζητά νέα προϊόντα και τρόπους για να ανεβάσει τον πήχυ της Ιεράπετρα Γιώργος και Μάνος Καραλάκης προϊόνταεπαγγελματικής καλλιέργειας και να ξεφύγει από τα «γνωστά» των διατροφικών συνηθειών.
Στις γύρω εκτάσεις, οι «γείτονες» είναι πιστοί στην ντομάτα και το αγγούρι, αλλά αυτό δεν ενοχλεί τη συγκεκριμένη οικογένεια που συνεχίζει να φυτεύει φυτά με λουλούδια που έχουν γεύση αγγουριού ή πικάντικη ή καλλιεργούν το πακ τσόι (κινέζικο λάχανο), και άλλα παράξενα, όπως το καπουτσίνο με γεύση μαϊντανού και σέλινου μαζί, ή το ρουμπάρμπ ιδανικό για μαρμελάδες και τάρτες με γεύση ρόδου.
Σήμερα με βιολογική καλλιέργεια καλλιεργούνται 70 προϊόντα. Μιλώντας στο MadeinCreta o κ. Μάνος Καραλάκης εξήγησε τους λόγους που ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του αλλά και για το γαστρονομικό ταξίδι του Ιεράπετρα Γιώργος και Μάνος Καραλάκης προϊόνταανάμεσα στα χρώματα και τις μυρωδιές καθώς και τις δυσκολίες του επαγγέλματος μια και δεν πρόκειται για προϊόντα με μεγάλη ζήτηση, επειδή τα περισσότερα είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό.
«Με γεμίζει αυτή η καλλιέργεια για αυτό και την ακολούθησα. Έχουμε κάνει μεγάλη διαδρομή για να βρούμε αυτά τα προϊόντα και να καλλιεργήσουμε. Θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να προσαρμοστούμε στην κόκκινη ντομάτα, αλλά εγώ ήδη σκέφτομαι τη μαύρη!», λέει στο MadeinCreta και η συζήτηση συνεχίζεται με την περυσινή μεγάλη διάκριση της οικογένειας: το βραβείο gourmet από το «Βήμα» για τα ιδιαίτερα αγροτικά προϊόντα.
Ιεράπετρα Γιώργος και Μάνος Καραλάκης προϊόντα
«Μας αρέσουν οι γεύσεις και τα χρώματα και ευελπιστούμε ότι κάποτε θα γίνουν όλα αυτά γνωστά και στο ευρύ κοινό.
Ο πατέρας μου πριν 17 χρόνια ξεκίνησε με την ρόκα και τις πολύχρωμες πιπεριές εγώ συνεχίζω με την κόκκινη αλλά και τα πιπεράκια baby, δυο εκατοστών, το baby σπανάκι, που είναι πλούσιο σε σίδηρο και πολλά άλλα».
Οι πελάτες σήμερα είναι κυρίως σεφ από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
MadeinCreta


ΠΗΓΗ   http://olympia.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου