Συνηθίζεται να λέγεται ότι στην Ελλάδα την ιστορία τη
γράφουν οι παρέες. Κάπως έτσι συμβαίνει και στην πε-
ρίπτωση της εταιρείας-σύμβολο για τη Θεσσαλονίκη,
της «Goody’s». Μιας αλυσίδας που συνέδεσε όσο λί-
γες την πορεία της με τη νύμφη του Θερμαϊκού και
η οποία αποτέλεσε ισχυρό σύμβολο αντίστασης στο
αθηναϊκό επιχειρηματικό κατεστημένο. Αν ποδο-
σφαιρικά λοιπόν ο ΠΑΟΚ αποτελεί το καμάρι της πό-
λης του Βορρά, η «Goody’s» είναι το επιχειρηματι-
κό «διαμάντι» ενός λιμανιού που διψάει για πρω-
τιές. Και αν ο Γιώργος Κούδας αποτέλεσε τον «Μέ-
γα Αλέξανδρο» της Θεσσαλονίκης που τον διεκδί-
κησαν ανεπιτυχώς οι «σειρήνες» του Νότου και δη
του Ολυμπιακού του Νίκου Γουλανδρή, η ιστορία του
κ. Αχιλλέα Φώλια και της αλλαγής στη διοίκηση της
εταιρείας του σε μεγάλο βαθμό θυμίζει αυτήν του
κορυφαίου ποδοσφαιριστή. Με μία μόνο διαφορά:
το τελικό αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό.
Μια φορά κι έναν καιρό, πριν από 30 ακριβώς
χρόνια (φέτος η «Goody’s» γιορτάζει), μία παρέα
τριαντάρηδων, μεταξύ γενικότερης πλάκας, «γού-
στων» και ούζων στην παραλία και πειραγμάτων για
τα πολιτικά και τα αθλητικά, άρχισε να μελετά ένα
τολμηρό σχέδιο: τη δημιουργία καταστημάτων fast
food στην Ελλάδα. Κάποιοι από αυτούς, ως πιο ταξι-
δεμένοι, είχαν δει την ιδέα στο εξωτερικό. Ενας είχε
τον χώρο, ενώ κάποιος άλλος μπορούσε να βάλει την
εμπειρία του στον χώρο του ψησίματος (σ.σ.: όχι των
γυναικών), καθώς ήταν αρτοποιός. Μικρή πόλη η
Θεσσαλονίκη, δεν άργησε να μαθευτεί λοιπόν ότι
«κάτι ψήνεται» και ο ένας «καρντάσης» έφερε τον
άλλον. Η χρυσή ομάδα της «Goody’s» είχε πλέον πά-
ρει σάρκα και οστά. «Ψυχή» και… μεγάλος τιμονιέ-
ρης ο κ. Αχιλλέας Φώλιας. Συμπαραστάτης, αλλά χω-
ρίς διάθεση για παραπάνω εμπλοκή, ο αδελφός του
κ. Χρήστος Φώλιας. Ο κ. Γιάννης Διονυσιάδης, ιδιο-
κτήτης την εποχή εκείνη του μικρού εστιατορίου
«Grill House», διαθέτει το μαγαζί του για το πρω-
τοποριακό αυτό πείραμα. Μαζί και ο φούρναρης κ.
Σταύρος Μένδος, οι αδελφοίΜαργαρίτη, ο κ. Νί-
κος Παππάς, ο κ. Τάκης Παρίσσης, ο κ. Φώτης Κορ-
κόβελος και η οικογένεια Λασκαρίδη. Νονός ήταν ο
νυν υφυπουργός Οικονομικών και γνωστός για το
χιούμορ και τις ευρηματικές ατάκες του κ. Χρήστος
Φώλιας. «Και δεν το λέμε Goody’s; Αφού όλοι θα έρχο-
νται και θα λένε πάμε στο… καλό!» Κι όντως, όπως η
ιστορία απέδειξε, όσοι ασχολήθηκαν με την εν λό-
γω εταιρεία από το 1976 κι έπειτα, μόνο στο καλό πή-
γαν. Η ομάδα, τόσο στην αρχή όσο και στην πορεία,
δεν είχε μεγάλη συνοχή. Μερικοί ήταν περισσότερο
φίλοι, άλλοι συμβίωναν αναγκαστικά, όμως η οικο-
γένεια της «Goody’s» είχε χώρο για όλους. Οπως
ανέφεραν πολλοί από τους συμμετέχοντες, στο αρ-
χικό εγχείρημα άλλοι έβαλαν χρήματα, άλλοι ιδέες,
άλλοι απλώς ταλέντο. Ολοι όμως έβαλαν ψυχή και
μεράκι, καθώς σύντομα συνειδητοποίησαν ότι είχαν
την κότα που γεννά τα χρυσά αβγά. Η επιτυχία του
πρώτου καταστήματος γρήγορα φέρνει το δεύτερο
και από εκεί και πέρα η πορεία είναι γνωστή. Η
«Goody’s» πρώτη εισάγει το franchising δημιουρ-
γώντας το 1978 το πρώτο κατάστημα με δικαιόχρηση στην Ελλάδα. Το 1981 η απόφαση είχε πλέον ωρι-
μάσει. «Θα πάμε να κατακτήσουμε την Αθήνα», λέει
ο κ. Αχιλλέας Φώλιας και ως νέος επιχειρηματικός
στρατηλάτης ηγείται των «μακεδονικών ορδών». Το
κατάστημα στη Σόλωνος γνωρίζει πιένες. Από εκεί
και πέρα, τα εγκαίνια των «Goody’s» αποτελούν θέ-
μα συζήτησης και κορυφαίο κοινωνικό γεγονός για
κάθε πόλη και περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι το πα-
ράδειγμα των εγκαινίων του πρώτου καταστήματος
στον Πειραιά. Επί δύο μήνες όλο το λιμάνι ασχολού-
νταν με το νέο μαγαζί και στα εγκαίνια έγινε το αδια-
χώρητο. Τέτοια κοσμοσυρροή ο Πειραιάς ξαναγνώ-
ρισε στη δεκαετία του ’80 μόνο με την έλευση του Λά-
γιος Ντέταρι στο δημαρχείο της πλατείας Κοραή. Η
«Goody’s» είχε καταφέρει να αλλάξει την εικόνα της
εστίασης στη χώρα, αλλάζοντας τα πρότυπα και δια-
μορφώνοντας μία νέα γενιά καταναλωτών. Παράλ-
ληλα, πέτυχε κάτι ανεπανάληπτο. Τόλμησε να πα-
ρέμβει σε ένα από τα κατεξοχήν σύμβολα της αμε-
ρικανικής κυριαρχίας. Το hamburger, αντί να εξαμε-
ρικανίσει τον Ελληνα, εξελληνίστηκε!
Τι σάρισα, τι πιρούνι
Τι απέγινε όμως η θρυλική ομάδα
του κ. Αχιλλέα Φώλια; Είναι αλήθεια
ότι η επιτυχία της «Goody’s» δεν άφη-
σε κανένα από τα ιστορικά της στελέ-
χη ανικανοποίητο. Ο ηγέτης της προ-
σπάθειας ζει στην αγαπημένη του
Θεσσαλονίκη. Αποστασιοποιημένος
και σαφώς πιο φιλοσοφημένος μετά
μία μακρά πορεία ζωής, δημιουργεί με
μικρά αλλά σταθερά βήματα την αλυ-
σίδα convenience stores (μίνι μάρκετ)
με την επωνυμία «Mini Mart». Οπως
συχνά λέει, χαριτολογώντας με την εν
λόγω ενέργεια, προσπαθεί να «εξα-
σφαλίσει την οικογένειά του».
■ Ο αδελφός του, κ. Χρήστος
Φώλιας, ύστερα από μία επιτυχη-
μένη επαγγελματικά και συνδικα-
λιστικά πορεία (διετέλεσε πρόε-
δρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας
Ελληνικού Εμπορίου και ευρωβου-
λευτής), σήμερα είναι υφυπουρ-
γός Οικονομικών.
■ Ο κ. Γιάννης Διονυσιάδης, κατά τη
διάρκεια των εξελίξεων με την πώλη-
ση της «Goody’s», ανακοίνωσε μεγα-
λόπνοα σχέδια για το σχήμα που τότε
είχε δημιουργήσει, την εταιρεία ανά-
πτυξης σημάτων εστίασης UNET. Πα-
ρά τις αρχικές του επιδιώξεις για εισα-
γωγή της στο Χρηματιστήριο, τα
πράγματα δεν εξελίχθηκαν ομαλά. Επί-
σης μία επένδυσή του στον ιστορικόΜύλο» της Θεσσαλονίκης φαίνεται
να μην απέδωσε. Σήμερα ο επιχειρη-
ματίας διατηρεί επτά καταστήματα
«Goody’s» και «Flocafe», ενώ πληρο-
φορίες λένε ότι δεν έχει φτιάξει ακόμα
τις σχέσεις του με τον Αχιλλέα Φώλια.
■ Ο κ. Νίκος Παππάς συμμετέχει
στα διοικητικά συμβούλια της
εταιρείας καθώς και σε άλλες επι-
χειρήσεις, ο κ. Σταύρος Μένδος
έχει την αρτοβιομηχανία «Select»
στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ οι αδελ-
φοί Μαργαρίτη τελικά δεν χάρα-
ξαν τη γραμμή Μαζινό όπως απει-
λούσαν τον κ. Δημήτρη Δασκαλό-
πουλο, καθώς ο κ. Βαγγέλης Μαρ-
γαρίτης συμμετέχει στο Δ.Σ. της
«Hellenic Catering», ενώ διατη-ρούν και franchisee καταστήματα,
όπως και τα περισσότερα μέλη της
πρώτης ομάδας.
■ Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν
και τα πρώτα στελέχη της «Goody’s»,
τα οποία με τον έναν ή τον άλλον τρό-
πο, παραμένουν, αλλά από άλλο πλέ-
ον μετερίζι, στην εταιρεία. Οντας πλέ-
ον οι ίδιοι επιχειρηματίες, αφού διατη-
ρούν καταστήματα franchising, η
πρώτη γενιά στελεχών απέδειξε ότι η
«Goody’s» είχε για όλους ψωμί και,
γιατί όχι, ακόμη και παντεσπάνι.
■ Ο πρώτος λοιπόν γενικός διευ-
θυντής της εταιρείας, ο κ. Κούλης
Αποστολίδης, διατηρεί το κατά-
στημα της Βασιλίσσης Ολγας στη
Θεσσαλονίκη, ο υπεύθυνος δικτύ-
ου κ. Γιάννης Ιωαννίδης αποτελεί
τον μεγαλύτερο franchisee της
εταιρείας, ο υπεύθυνος λειτουρ-
γίας της εταιρείας κ. Νίκος Σαγρής
λειτουργεί τα καταστήματα στα
ΣΕΑ Μεγάρων, ενώ ο δημιουργός
του πρώτου καταστήματος
«ΝΕΟΝ», ο κ. Γρηγόρης Μπαρτά-
κος, είναι συνέταιρος στην εται-
ρεία διαχείρισης του σήματος στα
πλοία. Αντίστοιχη τύχη είχε και ο
πρώτος διευθυντής μάρκετινγκ
της εταιρείας κ. Σωτήρης Χρυσαν-
θόπουλος, ο οποίος επίσης είναι
δικαιοπάροχος.
πηγη: πρωτο θεμα-* οι πληροφορίες αφορούν μεχρι το 2005 τα δεδομένα
αντιγραφή απο http://mmeinfo.blogspot.gr/
dy/>
γράφουν οι παρέες. Κάπως έτσι συμβαίνει και στην πε-
ρίπτωση της εταιρείας-σύμβολο για τη Θεσσαλονίκη,
της «Goody’s». Μιας αλυσίδας που συνέδεσε όσο λί-
γες την πορεία της με τη νύμφη του Θερμαϊκού και
η οποία αποτέλεσε ισχυρό σύμβολο αντίστασης στο
αθηναϊκό επιχειρηματικό κατεστημένο. Αν ποδο-
σφαιρικά λοιπόν ο ΠΑΟΚ αποτελεί το καμάρι της πό-
λης του Βορρά, η «Goody’s» είναι το επιχειρηματι-
κό «διαμάντι» ενός λιμανιού που διψάει για πρω-
τιές. Και αν ο Γιώργος Κούδας αποτέλεσε τον «Μέ-
γα Αλέξανδρο» της Θεσσαλονίκης που τον διεκδί-
κησαν ανεπιτυχώς οι «σειρήνες» του Νότου και δη
του Ολυμπιακού του Νίκου Γουλανδρή, η ιστορία του
κ. Αχιλλέα Φώλια και της αλλαγής στη διοίκηση της
εταιρείας του σε μεγάλο βαθμό θυμίζει αυτήν του
κορυφαίου ποδοσφαιριστή. Με μία μόνο διαφορά:
το τελικό αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό.
Μια φορά κι έναν καιρό, πριν από 30 ακριβώς
χρόνια (φέτος η «Goody’s» γιορτάζει), μία παρέα
τριαντάρηδων, μεταξύ γενικότερης πλάκας, «γού-
στων» και ούζων στην παραλία και πειραγμάτων για
τα πολιτικά και τα αθλητικά, άρχισε να μελετά ένα
τολμηρό σχέδιο: τη δημιουργία καταστημάτων fast
food στην Ελλάδα. Κάποιοι από αυτούς, ως πιο ταξι-
δεμένοι, είχαν δει την ιδέα στο εξωτερικό. Ενας είχε
τον χώρο, ενώ κάποιος άλλος μπορούσε να βάλει την
εμπειρία του στον χώρο του ψησίματος (σ.σ.: όχι των
γυναικών), καθώς ήταν αρτοποιός. Μικρή πόλη η
Θεσσαλονίκη, δεν άργησε να μαθευτεί λοιπόν ότι
«κάτι ψήνεται» και ο ένας «καρντάσης» έφερε τον
άλλον. Η χρυσή ομάδα της «Goody’s» είχε πλέον πά-
ρει σάρκα και οστά. «Ψυχή» και… μεγάλος τιμονιέ-
ρης ο κ. Αχιλλέας Φώλιας. Συμπαραστάτης, αλλά χω-
ρίς διάθεση για παραπάνω εμπλοκή, ο αδελφός του
κ. Χρήστος Φώλιας. Ο κ. Γιάννης Διονυσιάδης, ιδιο-
κτήτης την εποχή εκείνη του μικρού εστιατορίου
«Grill House», διαθέτει το μαγαζί του για το πρω-
τοποριακό αυτό πείραμα. Μαζί και ο φούρναρης κ.
Σταύρος Μένδος, οι αδελφοίΜαργαρίτη, ο κ. Νί-
κος Παππάς, ο κ. Τάκης Παρίσσης, ο κ. Φώτης Κορ-
κόβελος και η οικογένεια Λασκαρίδη. Νονός ήταν ο
νυν υφυπουργός Οικονομικών και γνωστός για το
χιούμορ και τις ευρηματικές ατάκες του κ. Χρήστος
Φώλιας. «Και δεν το λέμε Goody’s; Αφού όλοι θα έρχο-
νται και θα λένε πάμε στο… καλό!» Κι όντως, όπως η
ιστορία απέδειξε, όσοι ασχολήθηκαν με την εν λό-
γω εταιρεία από το 1976 κι έπειτα, μόνο στο καλό πή-
γαν. Η ομάδα, τόσο στην αρχή όσο και στην πορεία,
δεν είχε μεγάλη συνοχή. Μερικοί ήταν περισσότερο
φίλοι, άλλοι συμβίωναν αναγκαστικά, όμως η οικο-
γένεια της «Goody’s» είχε χώρο για όλους. Οπως
ανέφεραν πολλοί από τους συμμετέχοντες, στο αρ-
χικό εγχείρημα άλλοι έβαλαν χρήματα, άλλοι ιδέες,
άλλοι απλώς ταλέντο. Ολοι όμως έβαλαν ψυχή και
μεράκι, καθώς σύντομα συνειδητοποίησαν ότι είχαν
την κότα που γεννά τα χρυσά αβγά. Η επιτυχία του
πρώτου καταστήματος γρήγορα φέρνει το δεύτερο
και από εκεί και πέρα η πορεία είναι γνωστή. Η
«Goody’s» πρώτη εισάγει το franchising δημιουρ-
γώντας το 1978 το πρώτο κατάστημα με δικαιόχρηση στην Ελλάδα. Το 1981 η απόφαση είχε πλέον ωρι-
μάσει. «Θα πάμε να κατακτήσουμε την Αθήνα», λέει
ο κ. Αχιλλέας Φώλιας και ως νέος επιχειρηματικός
στρατηλάτης ηγείται των «μακεδονικών ορδών». Το
κατάστημα στη Σόλωνος γνωρίζει πιένες. Από εκεί
και πέρα, τα εγκαίνια των «Goody’s» αποτελούν θέ-
μα συζήτησης και κορυφαίο κοινωνικό γεγονός για
κάθε πόλη και περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι το πα-
ράδειγμα των εγκαινίων του πρώτου καταστήματος
στον Πειραιά. Επί δύο μήνες όλο το λιμάνι ασχολού-
νταν με το νέο μαγαζί και στα εγκαίνια έγινε το αδια-
χώρητο. Τέτοια κοσμοσυρροή ο Πειραιάς ξαναγνώ-
ρισε στη δεκαετία του ’80 μόνο με την έλευση του Λά-
γιος Ντέταρι στο δημαρχείο της πλατείας Κοραή. Η
«Goody’s» είχε καταφέρει να αλλάξει την εικόνα της
εστίασης στη χώρα, αλλάζοντας τα πρότυπα και δια-
μορφώνοντας μία νέα γενιά καταναλωτών. Παράλ-
ληλα, πέτυχε κάτι ανεπανάληπτο. Τόλμησε να πα-
ρέμβει σε ένα από τα κατεξοχήν σύμβολα της αμε-
ρικανικής κυριαρχίας. Το hamburger, αντί να εξαμε-
ρικανίσει τον Ελληνα, εξελληνίστηκε!
Τι σάρισα, τι πιρούνι
Τι απέγινε όμως η θρυλική ομάδα
του κ. Αχιλλέα Φώλια; Είναι αλήθεια
ότι η επιτυχία της «Goody’s» δεν άφη-
σε κανένα από τα ιστορικά της στελέ-
χη ανικανοποίητο. Ο ηγέτης της προ-
σπάθειας ζει στην αγαπημένη του
Θεσσαλονίκη. Αποστασιοποιημένος
και σαφώς πιο φιλοσοφημένος μετά
μία μακρά πορεία ζωής, δημιουργεί με
μικρά αλλά σταθερά βήματα την αλυ-
σίδα convenience stores (μίνι μάρκετ)
με την επωνυμία «Mini Mart». Οπως
συχνά λέει, χαριτολογώντας με την εν
λόγω ενέργεια, προσπαθεί να «εξα-
σφαλίσει την οικογένειά του».
■ Ο αδελφός του, κ. Χρήστος
Φώλιας, ύστερα από μία επιτυχη-
μένη επαγγελματικά και συνδικα-
λιστικά πορεία (διετέλεσε πρόε-
δρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας
Ελληνικού Εμπορίου και ευρωβου-
λευτής), σήμερα είναι υφυπουρ-
γός Οικονομικών.
■ Ο κ. Γιάννης Διονυσιάδης, κατά τη
διάρκεια των εξελίξεων με την πώλη-
ση της «Goody’s», ανακοίνωσε μεγα-
λόπνοα σχέδια για το σχήμα που τότε
είχε δημιουργήσει, την εταιρεία ανά-
πτυξης σημάτων εστίασης UNET. Πα-
ρά τις αρχικές του επιδιώξεις για εισα-
γωγή της στο Χρηματιστήριο, τα
πράγματα δεν εξελίχθηκαν ομαλά. Επί-
σης μία επένδυσή του στον ιστορικόΜύλο» της Θεσσαλονίκης φαίνεται
να μην απέδωσε. Σήμερα ο επιχειρη-
ματίας διατηρεί επτά καταστήματα
«Goody’s» και «Flocafe», ενώ πληρο-
φορίες λένε ότι δεν έχει φτιάξει ακόμα
τις σχέσεις του με τον Αχιλλέα Φώλια.
■ Ο κ. Νίκος Παππάς συμμετέχει
στα διοικητικά συμβούλια της
εταιρείας καθώς και σε άλλες επι-
χειρήσεις, ο κ. Σταύρος Μένδος
έχει την αρτοβιομηχανία «Select»
στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ οι αδελ-
φοί Μαργαρίτη τελικά δεν χάρα-
ξαν τη γραμμή Μαζινό όπως απει-
λούσαν τον κ. Δημήτρη Δασκαλό-
πουλο, καθώς ο κ. Βαγγέλης Μαρ-
γαρίτης συμμετέχει στο Δ.Σ. της
«Hellenic Catering», ενώ διατη-ρούν και franchisee καταστήματα,
όπως και τα περισσότερα μέλη της
πρώτης ομάδας.
■ Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν
και τα πρώτα στελέχη της «Goody’s»,
τα οποία με τον έναν ή τον άλλον τρό-
πο, παραμένουν, αλλά από άλλο πλέ-
ον μετερίζι, στην εταιρεία. Οντας πλέ-
ον οι ίδιοι επιχειρηματίες, αφού διατη-
ρούν καταστήματα franchising, η
πρώτη γενιά στελεχών απέδειξε ότι η
«Goody’s» είχε για όλους ψωμί και,
γιατί όχι, ακόμη και παντεσπάνι.
■ Ο πρώτος λοιπόν γενικός διευ-
θυντής της εταιρείας, ο κ. Κούλης
Αποστολίδης, διατηρεί το κατά-
στημα της Βασιλίσσης Ολγας στη
Θεσσαλονίκη, ο υπεύθυνος δικτύ-
ου κ. Γιάννης Ιωαννίδης αποτελεί
τον μεγαλύτερο franchisee της
εταιρείας, ο υπεύθυνος λειτουρ-
γίας της εταιρείας κ. Νίκος Σαγρής
λειτουργεί τα καταστήματα στα
ΣΕΑ Μεγάρων, ενώ ο δημιουργός
του πρώτου καταστήματος
«ΝΕΟΝ», ο κ. Γρηγόρης Μπαρτά-
κος, είναι συνέταιρος στην εται-
ρεία διαχείρισης του σήματος στα
πλοία. Αντίστοιχη τύχη είχε και ο
πρώτος διευθυντής μάρκετινγκ
της εταιρείας κ. Σωτήρης Χρυσαν-
θόπουλος, ο οποίος επίσης είναι
δικαιοπάροχος.
πηγη: πρωτο θεμα-* οι πληροφορίες αφορούν μεχρι το 2005 τα δεδομένα
αντιγραφή απο http://mmeinfo.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου