Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Διαβάστε το σχέδιο «Αθηνά» για αλλαγές σε ΤΕΙ και ΑΕΙ

Διαβάστε το σχέδιο «Αθηνά» για αλλαγές σε ΤΕΙ και ΑΕΙ
 Ομόσπονδο Πανεπιστήμιο δημιουργείται στην Αθήνα με την επωνυμία «Αδαμάντιος Κοραής», στο οποίο θα ενταχθούν τα πανεπιστήμια Γεωπονικό, Οικονομικό, Πάντειο, Πειραιά και Χαροκόπειο.
Το πανεπιστήμιο θα διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, χωρίς όμως να καταργούνται οι σημερινές διοικητικές αρχές των πέντε πανεπιστημίων, το σχέδιο ανάπτυξης των οποίων καλείται να κάνει το ενιαίο Διοικητικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, δίνοντας στη δημοσιότητα το σχέδιο «Αθηνά».
Αντίστοιχα, θα λειτουργήσει στην Αθήνα και Ομόσπονδο Τεχνολογικό Ίδρυμα, στο οποίο θα υπάγονται τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και η Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ).
Τα τμήματα πανεπιστημίων ή ΤΕΙ, που συγχωνεύονται ή απορροφώνται, ανέρχονται σε 94. Έτσι, στο μηχανογραφικό δελτίο, που συμπεριελάμβανε πέρυσι 480 τμήματα, φέτος θα περιλαμβάνονται 386. Συγχρόνως, μειώνονται οι πόλεις, που είχαν τμήματα ή σχολές, από 63 σε 51. Δώδεκα πόλεις δεν θα έχουν πλέον κανένα τμήμα και αυτές είναι: Ιεράπετρα, Αγ. Νικόλαος Κρήτης, Αίγιο, Αμαλιάδα, Λευκάδα, Αργοστόλι, Ναύπακτος, Λειβαδιά, Μουδανιά, Βέροια, Έδεσσα και Νάουσα.
Το πλαφόν της βάσης του δέκα δεν θα εφαρμοσθεί, καθώς με την αναδιάρθρωση σχολών και τμημάτων επέρχεται και εξορθολογισμός του αριθμού εισακτέων. Πάντως, η μείωση του αριθμού εισακτέων θα είναι μεγάλη στα ΤΕΙ, ενώ αντίθετα στα πανεπιστήμια, σε ορισμένες σχολές, όπως θετικής κατεύθυνσης (μαθηματικών, φυσικής, χημείας, βιολογίας, κλπ.), αυξάνεται. Μείωση, κατά 1.300 υποψηφίους, θα υπάρξει μόνο στο 1ο επιστημονικό πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών.
Ωστόσο, η μεγάλη μείωση θα είναι στα ΤΕΙ και ειδικά στο 5ο επιστημονικό πεδίο, που περιλαμβάνει τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πληροφορικής, κ.λπ. Σε αυτά τα τμήματα οι εισακτέοι από 4.500 μειώνονται σε 2.000. Συνολικά η μείωση σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν θα ξεπεράσει το 4%.
Πιο αναλυτικά, οι αριθμοί των εισακτέων διαμορφώνονται ως εξής (σσ. Διευκρινίζεται ότι ο συνολικός αριθμός εισακτέων κατά το ακαδημαικό έτος 2012 – 2013 ανήλθε σε 81.639. Από αυτούς 64.478 αφορούσαν εισακτέους 90%, 9.927 αφορούσαν εισακτέους 10%, ενώ 7.234 αφορούσαν εισακτέους ΕΠΑΛ).
Από τους 64.478 εισακτέων 90%, 63.845 αντιστοιχούν σε θέσεις εισακτέων για ημερήσια λύκεια. Από αυτούς:
- 1857 θέσεις εισακτέων αφορούν στρατιωτικές σχολές
- 376 θέσεις εισακτέων αφορούν εκκλησιαστικές σχολές
- 96 θέσεις εισακτέων αφορούν τις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων
- 10.031 θέσεις εισακτέων αφορούν ειδικές περιπτώσεις και κατηγορίες
Σημειώνεται ότι:
1. Οι στρατιωτικές και εκκλησιαστικές σχολές καθώς και οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων δεν επηρεάζονται από το σχέδιο «Αθηνά».
2. Οι θέσεις εισακτέων 10%, οι θέσεις ΕΠΑΛ και οι θέσεις ειδικών περιπτώσεων και κατηγοριών εξαρτώνται από τις θέσεις εισακτέων 90% – γενική σειρά.
Κατά συνέπεια, οι θέσεις των 51.485 εισακτέων για το 2012 – 2013 αφορούν μόνο θέσεις γενικής σειράς ημερησίων λυκείων 90% εξαιρουμένων των στρατιωτικών, εκκλησιαστικών και σχολών τουριστικών και αντιστοιχούν στις θέσεις εισακτέων ημερησίων λυκείων μόνο γενικής σειράς.
Κατ’ αντιστοιχία και η εκτίμηση των 49.600 θέσεων εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2013 – 2014 αντιστοιχεί σε θέσεις εισακτέων ημερησίων λυκείων μόνο γενικής σειράς και οι οποίες φυσικά θα προσαυξηθούν κατά τις προβλεπόμενες θέσεις των υπολοίπων κατηγοριών. Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός μείωσης των εισακτέων δεν θα υπερβεί ποσοστό 4% (σσ. στα ΤΕΙ περίπου 30% μείωση και στα πανεπιστήμια 15% αύξηση).
Τα πανεπιστήμια με Διοικούσες Επιτροπές, ή αυτά που έχουν λιγότερα από 4 τμήματα, τα οποία βρίσκονται στην περιφέρεια, απορροφώνται από άλλα ιδρύματα. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας χωρίζεται και τα μισά τμήματά του (αυτά που βρίσκονται στη Λαμία) μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ ένα τμήμα του που βρισκόταν στη Λειβαδιά απορροφάται από το Πάντειο.
Επίσης, το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας συγχωνεύεται με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ενώ δύο τμήματά του μεταφέρονται στην πολυτεχνική σχολή του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας απορροφάται από το Πατρών.
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο αναβαθμίζεται και συνδέεται με τμήματα ελληνικών σπουδών του εξωτερικού.
Παρουσιάζοντας το σχέδιο «Αθηνά», ο υπουργός αναφέρθηκε στον άναρχο τρόπο ίδρυσης και λειτουργίας πολλών ιδρυμάτων και τμημάτων, και γενικότερα στις παθογένειες, που παρουσιάζει ο ακαδημαϊκός χάρτης. Επισήμανε ότι δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια για αναμονή και γι αυτό προχωρεί το σχέδιο, ενώ ο διάλογος που ήδη έχει γίνει με πανεπιστημιακούς, πρυτάνεις, τα πολιτικά κόμματα, φορείς, κλπ. θα συνεχισθεί για 45 ημέρες.
 
 
 
Πηγή: newsbomb.gr   http://olympia.gr/
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου