Τη φθίνουσα πορεία της συκοκαλλιέργειας στην Ελλάδα έρχεται να ανακόψει η οικονομική κρίση, η οποία σπρώχνει νέους στα χωράφια της νότιας Πελοποννήσου. Οπως εξηγεί στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Συκικής, του κλαδικού αγροτικού συνεταιρισμού των 2.200 μελών-παραγωγών, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, η συκιά δεν ζει πολλά χρόνια και η καλλιέργειά της θέλει νέα εδάφη, καθώς εξαντλούνται τα παλιά. «Οταν είναι παρθένο το χώμα, η ανάπτυξη του δέντρου είναι ραγδαία και σε λίγα χρόνια παίρνεις παραγωγή» σημειώνει. Τα νέα χωράφια έχουν υψηλή απόδοση, που μειώνεται με το πέρασμα των χρόνων. Ωστόσο, με την εξεύρεση νέων εδαφών να μην είναι εύκολη -όπως και η αγρανάπαυση των καλλιεργουμένων- η παραγωγή στη χώρα μας περιορίστηκε και μετά βίας φτάνει τους 3.000 τόνους σύκων ετησίως. Κι αυτό, όταν η Τουρκία παράγει 50.000-60.000 τόνους και κατέχει κορυφαία θέση στην παγκόσμια αγορά! Περιοχές που παλαιότερα διακρίνονταν για τη συκοπαραγωγή, όπως η Ανω Μεσσηνία, βρίσκονται εκτός καλλιέργειας και σήμερα το 80% των δέντρων είναι συγκεντρωμένο εντός των ορίων του Δήμου Μεσσήνης.
Ενώ λοιπόν η συκοπαραγωγή στην Ελλάδα είχε πάρει την κατιούσα, εμφανίζονται ελπιδοφόρα δείγματα. Ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου μάς κάνει γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ενδιαφέρον από αρκετούς νέους της Μεσσηνίας για την καλλιέργεια συκιάς. Και το ενδιαφέρον εκδηλώνεται με σημαντική ζήτηση δενδρυλλίων, από τα περίπου 12.000 που διαθέτει η Συκική σε τιμές κόστους. Πρόκειται για άτομα που πλήττονται από την ανεργία και προσπαθούν να βρουν εργασιακή διέξοδο αξιοποιώντας τη -συχνά εγκαταλελειμμένη- αγροτική γη τους.
Από την πλευρά της η Συκική, επιδιώκοντας την ανάπτυξη της συκοπαραγωγής, εκτός από τη διάθεση δενδρυλλίων, θέτει στην υπηρεσία των ενδιαφερομένων το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της για την παροχή χρήσιμων πληροφοριών και συμβουλών σε σχέση με την καλλιέργεια. «Μπορούμε να βοηθήσουμε τον νέο σε όλους τους τομείς, ακόμα κι αν είναι άσχετος με το αντικείμενο, δίνοντάς του απαραίτητες γνώσεις» αναφέρει ο κ. Παπαγεωργίου, προσθέτοντας ότι η συκοκαλλιέργεια είναι επικερδής (το κάθε στρέμμα αποδίδει 600-800 κιλά σύκων, με 1,30 ευρώ το κιλό). Ετσι καλεί τους νέους να ασχοληθούν με τη δυναμική αυτή καλλιέργεια (το σύκο είναι προϊόν που αποθηκεύεται, άρα αποφεύγεις τους εκβιασμούς, λέει χαρακτηριστικά), ώστε και οι ίδιοι να αποκτήσουν αξιόλογο εισόδημα και η Ελλάδα να διατηρηθεί στον παγκόσμιο χάρτη του προϊόντος. Πάντως, τονίζει ότι η καλλιέργεια της συκιάς είναι απαιτητική και ιδιαίτερα από την ώρα που θα ωριμάσει το φρούτο ως και τη συγκομιδή του. Για τουλάχιστον ενάμιση μήνα απαιτείται η καθημερινή εργασία του παραγωγού στο χωράφι.
Η Συκική, με ζωή 60 χρόνων και έδρα την Καλαμάτα, μετεξελίχθηκε σε πρωτοβάθμιο κλαδικό συνεταιρισμό εθνικής εμβέλειας, σύμφωνα με τον νέο νόμο. Ο υγιής συνεταιριστική οργάνωση εξάγει το 90% των αποξηραμένων σύκων που τυποποιεί στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία, αλλά και στην Ευρώπη. Κύριο μέλημά της είναι η βελτίωση της ποιότητας των σύκων σε συνδυασμό με τη φροντίδα του περιβάλλοντος και τελικά η επεξεργασία και εμπορία υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας προϊόντων σύκου. Στόχο της διοίκησης αποτελεί και η παραγωγή νέων προϊόντων, όπως η μαρμελάδα, με βάση το σύκο. Για την ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα της Συκικής υπάρχει εγκεκριμένο πρόγραμμα του Αναπτυξιακού Νόμου.
Γενικά, ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου εκτιμά ότι λείπει η στρατηγική από κρατικής πλευράς για τη γεωργία. «Ολοι έχουν φυτέψει ελιές» δηλώνει με νόημα, συμπληρώνοντας ότι οι προτάσεις της Συκικής για αναδιάρθρωση καλλιεργειών δεν έχουν εισακουστεί από την κεντρική εξουσία. Οσο για το συνεταιριστικό κίνημα, ο έμπειρος αγροτοσυνδικαλιστής υπογραμμίζει ότι χρειάζεται «γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχή».
Δημήτρης Κυριακόπουλος http://www.dimokratianews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου