Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Υποχρεωτική ασφάλιση: Η χαριστική βολή στα ακίνητα

Με ένα μείγμα, μέτρων, φόρων, πλειστηριασμών και πιέσεων προωθείται η τελευταία φάση της εσωτερικής υποτίμησης στην αγορά ακινήτων οδηγώντας σε…
βίαιη πτώση των τιμών, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες και εντυπωσιακές καθώς εκτός από τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις οι οποίες θα στοιχίσουν στους ιδιοκτήτες 3 δισ. ευρώ, στα σκαριά βρίσκεται και η υποχρεωτική -δια νόμου- ασφάλιση των ακινήτων, επαγγελματικών και οικιακών.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η ρύθμιση αυτή αναμένεται να αναγκελθεί έως τα μέσα του έτους, ενώ θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το 2014. Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς η υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων, τόσο της επαγγελματικής στέγης όσο και της οικείας θα βαρύνει τους ιδιοκτήτες και θα αποτελεί προαπαιτούμενο για τη σύναψη συμβολαίων.
Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα κάνει ένα καθοριστικό βήμα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων καθώς υποστηρίζουν ότι θα δομηθεί σε ευρωπαϊκά πρότυπα η αγορά Real Estate.
Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε “μανα εξ ουρανού” για τις ασφαλιστικές εταιρίες και κατ επέκταση για τις τράπεζες οι οποίες πιέζουν χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Από την πλευρά των ιδιοκτητών το κόστος της ασφάλισης θα γίνει προσπάθεια να μετακυλιθεί στο ενοίκιο, κάτι τέτοιο όμως είναι αδύνατο σε συνθήκες κρίσης. Συνεπώς θα μειωθεί το όφελος των ιδιοκτητών το οποίο θα περιορισθεί ακόμα περισσότερο με τις φορολογικές επιβαρύνσεις οδηγώντας σε νέα έκρηξη των πωλήσεων.
Μέσω αυτού του σεδιασμού θα επιτευχθεί βίαιος εξορθολογισμός της αγοράς, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, με τις τιμές των ακινήτων να υποχωρούν 20-30% στα αστικά κέντρα, περαιέρω από τα σημερινά επίπεδα, δίνοντας κίνητρο για επενδύσεις.
Οι φοροεπιβαρύνσεις
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο νέος ενιαίος φόρος επί των ακινήτων θα επιβαρύνει όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες για κάθε ακίνητο ή αγροτεμάχιο που κατέχουν, εντός και εκτός σχεδίου, και το Δημόσιο αναμένει έσοδα σε ετήσια βάση περί τα 3 δισ. ευρώ.
Μέχρι το Μάιο οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν και το γνωστό χαράτσι της ΔΕΗ, ενώ εν συνεχεία θα καταργηθεί για να αντκαταστασθεί από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα περιλαμβάνει και το «χαράτσι» και το ΦΑΠ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Μάρτιο, θα αρχίσουν να εξοφλούν το ΦΑΠ του 2011, σε τρεις δόσεις, Μάρτιο – Απρίλιο – Μάιο, υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι το 2011 είχαν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ
Από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο, θα πρέπει να εξοφλήσουν το ΦΑΠ του 2012, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ποσού των 200.000 ευρώ.
Από το Σεπτέμβριο θα αρχίσει να πληρώνεται και ο νέος ενιαίος φόρος επί των ακινήτων.
Ο νέος φόρος δεν θα έχει έκτακτο, αλλά μόνιμο χαρακτήρα, ενώ συζητείται ακόμα η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.
sofokleousin.gr
 
 
πηγη   http://olympia.gr/
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου