Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙΤΗ - ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ


Φυσική λιμνούλα στο οροπέδιο Λιβαδιές στα 1810 μ. Στο βάθος η κορυφή Γρεβενό (2116 μ.)

Από την Άνω Παύλιανη ξεκινούν χωματόδρομοι που θα μας ανεβάσουν στην Οίτη, ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ρούμελης με υψόμετρο 2.152 μ. Από τα βόρεια και τα ανατολικά έχει πλαγιές απόκρημνες και δύσβατες με βαθιές χαράδρες και άγριο ανάγλυφο αλλά σε ψηλότερα επίπεδα το βουνό γίνεται εξαιρετικά ομαλό με καταπράσινα λιβάδια, μικρές λιμνούλες, καταβόθρες, καταρράκτες και χιλιάδες αγριολούλουδα. Καλύπτεται ψηλά από εκτεταμμένα δάση κεφαλληνιακής ελάτης, ενώ χαμηλότερα συναντούμε πλατάνια, καστανιές, βελανιδιές, κέδρους, κουμαριές, αγριολωτούς, πουρνάρια, φράξους, σφενδάμια, γαύρους και άλλα 1250 είδη χλωρίδας μεγάλης οικολογικής αξίας, γιαυτό και έχει ιδρυθεί ο Εθνικός Δρυμός Οίτης. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο κάποια αγριόγιδα, μερικά ζαρκάδια, λίγα ελάφια, αγριογούρουνα, αλεπούδες, λαγοί, σκιουράκια, ασβοί, κουνάβια κλπ.

Φτάνοντας στο οροπέδιο Λιβαδιές θα βρούμε και μια μικρή λίμνη στα νερά της οποίας καθρεφτίζεται η κορυφή Γρεβενό. Δίπλα ακριβώς στη λίμνη μπορούμε να ξεδιψάσουμε σε μια πέτρινη βρύση, έργο του π. Γερμανού, ηγούμενου της Μ.Αγάθωνος. Το λιβάδι προς το τέλος της άνοιξης είναι γεμάτο νάρκισσουςβιόλες, τούφες, πανσέδες και αγριοκυκλάμινα αλλά αξίζει να βρεθεί κανείς εδώ τον Ιούνιο για να απολαύσει το σπάνιο κόκκινο κρίνο ή Λείριον το Χαλκηδονικό.

ΦΑΓΗΤΟ

Ζυγούρι στο φούρνο στον Ξενώνα της Κατερίνας

ΚΑΤΩ ΠΑΥΛΙΑΝΗ
Ταβέρνα Μαρία Αναστασίου. Γουρουνόπουλο, κοκορέτσι, γίδα βραστή κ.ά. Η ταβέρνα ανήκει στους ιδιοκτήτες των ξενώνων "Πέτρινο" και "Εποχές". Τηλ. 2231083111.

ΑΝΩ ΠΑΥΛΙΑΝΗ
Ο Ξενώνας της Κατερίνας. Πίτες, κόκορας κρασάτος, κατσικάκι, κεφτεδάκια, φασολάκια κ.ά. Τηλ. 2231083009.

Η ταβέρνα της Λίτσας. Έχει πολύ καλό σπιτικό φαγητό, αλλά λειτουργεί μόνο τα Σαβ/κα. Τηλ. 2231083039.

Ψησταριά Γιώργος Ρηγάκης. Χορτόπιτα, κόκορας στιφάδο, λουκάνικο χωριάτικο, μπιφτέκι και παϊδάκια στα κάρβουνα. Τηλ. 2231083099.

Παντοπωλείο-Καφενείο-Ταβέρνα Αθαν. & Γιώτα Κατσίμπα. Τσίπουρο, ομελέτα, λουκάνικο και κεφλοτύρι σαγανάκι. Σερβίρει και γαλακτομπούρεκο. Δίπλα ακριβώς στον Ξενώνα της Κατερίνας. Τηλ. 2231083004.

ΔΙΑΜΟΝΗ 


ΚΑΤΩ ΠΑΥΛΙΑΝΗ
Ξενώνας Πέτρινο & Ξενώνας Εποχές. Το Πέτρινο (το πιο παλιό απ' τα δύο) με δέκα απλά δωμάτια με κεντρική θέρμανση και καφέ μπαρ στο ισόγειο. Οι Εποχές (το καινούριο) με δέκα δωμάτια από τα οποία κάποια έχουν τζάκι και υδρομασάζ. Στο ισόγειο καφέ μπαρ. Έχουν και ταβέρνα σε ξεχωριστό κτίριο. Τηλ. 2231083111.

ΑΝΩ ΠΑΥΛΙΑΝΗ
Ο ξενώνας της Κατερίνας. Διαθέτει 7 συνολικά διαμερίσματα (για δύο, τρία, τέσσερα ή και για έξι άτομα) με κουζινάκι, αυτόνομη θέρμανση και τηλεόραση. Στο ισόγειο η Λένα και η Έφη (Κατερίνα ήταν η μητέρα τους) σερβίρουν το πρωινό (μεταξύ άλλων σπιτικό κέικ με σοκολάτα και σπέσιαλ ζεστούς λουκουμάδες) αλλά και το βραδινό. Μείναμε εδώ το Μάιο του 2003 στο δωμάτιο Νο 105 τρία άτομα προς 90 € με πρωινό. Η φιλοξενία τους ήταν άψογη. Τηλ. 2231083009.

Ενοικ. δωμάτια Αγ. Παπαδημητρίου. Τρία δίκλινα και δύο τρίκλινα σε πολύ προσιτές τιμές. Τηλ. 2231083019.
 
 
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου