Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΚΑΤAΓΓΕΛΛΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗ VODAFONE

Vodafone
Δεν αποδεχόμαστε τα προγράμματα ελαστικής και εκ' περιτροπής εργασίας
Υπερασπιζόμαστε τη σταθερή και πλήρη εργασία, τη Συλλογική Σύμβαση και το 8ωρο
Καλούμε σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση
Δευτέρα 18/2/2013 – 6.00μμ – Στο Χαλάνδρι
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Στην συνάντηση του ΔΣ του σωματείου μας με την διοίκηση της εταιρείας την Δευτέρα 11 Φλεβάρη ενημερωθήκαμε για τα εξής:
Η διοίκηση της εταιρείας έχει προετοιμάσει ένα νέο «εθελοντικό» πρόγραμμα ελαστικοποίησης της εργασίας για να προτείνει στους εργαζόμενους τα εξής:
Þ 1ο πρόγραμμα - Παραμονή εκτός εργασίας για ένα χρόνο με αμοιβή το 45% του μισθού ή για δύο χρόνια με το 55% του μισθού.
Þ 2ο πρόγραμμα - Εκτεταμένη άδεια άνευ αποδοχών επιπλέον της κανονικής για 1-2 εβδ. ή 3-8 εβδομάδες ετησίως.
Þ 3ο πρόγραμμα - Εργασία 6 ωρών την ημέρα αντί 8, εργασία 4 ημερών την εβδομάδα αντί των 5 και εργασία 3 εβδομάδων το μήνα με την αντίστοιχή μείωση μισθού.
Η διοίκηση ισχυρίζεται πως τα προγράμματα αυτά είναι «εθελοντικά», διασφαλίζουν την θέση εργασίας μετά την λήξη τους, και έχουν σκοπό να «ανακουφίσουν» κάποιες κατηγορίες εργαζομένων (μητέρες, φοιτητές, εργαζόμενους με προβλήματα υγείας ή όσους έχουν να φροντίσουν άλλα μέλη της οικογένειας), χωρίς να αποκλείεται η ένταξη σε αυτά και άλλων εργαζομένων.
Θέλοντας να αποσπάσουν τη συναίνεση του Σωματείου μας και την ανοχή και συνεργασία μας σε αυτά τα προγράμματα, μας ζήτησαν να σιωπήσουμε μέχρι να βγει η δική τους ανακοίνωση. Αλλά η δική μας δουλειά είναι να ενημερώνουμε άμεσα τους συναδέλφους για κάθε αλλαγή που θίγει το μισθό, τη θέση εργασίας και τα δικαιώματα μας
Όσοι συμμετάσχουν σε αυτά τα προγράμματα θα υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Τα συγκεκριμένα προγράμματα έρχονται σε συνέχεια της απόπειρας μείωσης του ωραρίου από 8ωρο σε 5ωρο πέρυσι το χειμώνα στα τηλεφωνικά κέντρα (που ματαιώθηκε χάρη στην μαζική και αποφασιστική κινητοποίηση των εργαζομένων με το Σωματείο μας), της πρόσφατης «εθελούσιας εξόδου», των συνεχιζόμενων απολύσεων. Είναι προσεκτικά μελετημένα προγράμματα, με σκοπό να πετύχουν:
ð την διάλυση των σταθερών σχέσεων εργασίας (5νθήμερο/8ωρο, σταθερό ωράριο). Πρόκειται για την εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας και την επέκταση/καθιέρωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε όλη την εταιρεία.
ð την δραματική μείωση των μισθών από -20% έως -55%, στα επίπεδα των 400-500 ευρώ μηνιαίως (τόσο αμείβονται ήδη outsourcers συνάδελφοι μας), των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών παροχών. Αν σήμερα, με την φορολογική αφαίμαξη, την ακρίβεια, την διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών, είναι ήδη δύσκολο ακόμα και για έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης να τα φέρει βόλτα, καταλαβαίνουμε σε τί κατάσταση θα περιπέσουν οι συνάδελφοι που θα βρεθούν για 1-2 έτη με το μισό των αποδοχών τους (1ο πρόγραμμα), ή για δύο μήνες δίχως αποδοχές (2ο πρόγραμμα), ή με μείωση -20% του μισθού τους (3ο πρόγραμμα).
ð την εφαρμογή νέων ατομικών συμβάσεων εργασίας, την υπονόμευση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) και του ίδιου του Σωματείου μας ως μέσο συλλογικής εκπροσώπησης. Η ένταξη στο 1ο και το 3ο πρόγραμμα, απαιτεί από κάθε συνάδελφο την υπογραφή νέας ατομικής σύμβασης εργασίας, το οποίο σημαίνει ότι ο ίδιος χάνει όσα έχουμε κατοχυρώσει με την ΕΣΣΕ, και για όλους τους υπόλοιπους αδυνατίζει η ΕΣΣΕ, εξέλιξη εξαιρετικά επικίνδυνη, ιδιαίτερα ενόψει της λήξης ισχύος της (τέλη Μάρτη του τρέχοντος έτους) και της έναρξης διαπραγματεύσεων για την ανανέωσή της.
ð την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων συναδέλφων για την μεγαλύτερη δυνατή μείωση του κόστους εργασίας. Παρά τις προφάσεις περί «διευκόλυνσης ειδικών κατηγοριών εργαζομένων» που προβάλλουν για να μας διαιρέσουν, τα προγράμματα στην πραγματικότητα αφορούν σε όλο το προσωπικό. Αυτό άλλωστε δεν το αρνήθηκε η Διοίκηση, αλλά είναι και προφανές, καθώς για ειδικές περιπτώσεις εφαρμόζονται ήδη από την εταιρία ανάλογα προγράμματα.
Συνάδελφοι, -χωρίς περιστροφές- εκτιμούμε πως τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι εξαιρετικά μελετημένα με σκοπό την διάλυση των σταθερών σχέσεων εργασίας, με στόχο τους μισθούς των 400-500 ευρώ με τα οποία ήδη αμείβονται οι outsourcers συνάδελφοι μας. Πρόκειται για μία εφαρμογή στην πράξη της εκ περιτροπής εργασίας και για μία επέκταση και προσπάθεια καθιέρωσης ελαστικών σχέσεων εργασίας σε όλη την εταιρεία. Θεωρούμε πως αφορούν σε όλο το προσωπικό, πως είναι προφάσεις οι αιτιάσεις που τίθενται (εθελοντικό του προγράμματος, εργαζόμενοι οι οποίοι το επιθυμούν λόγω προβλημάτων κ.λπ.).
Τίποτα το εθελοντικό δεν υπάρχει στην εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων. Η εντατικόποιηση που ζούμε καθημερινά και έχει ήδη οδηγήσει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης πολλούς συναδέλφους, η συνεχή απειλή της απόλυσης, η «δήθεν» επιλογής ξεκούρασης αλλά με ταυτόχρονη μείωση του μισθού, η υποβάθμιση μέσω ατομικών συμβάσεων της Συλλογικής Σύμβασης και της Συλλογικής Διαπραγμάτευσης μόνο «εθελοντικές» επιλογές δεν είναι. Αντίθετα, με ένα σχεδιασμένο τρόπο πειθαναγκασμού επιχειρείται να αποσπαστεί η συναίνεση όλων μας να καταλήξουμε αμαχητί σε σχέσεις εργασίας Κίνας, όπου προοπτικά θα δουλεύουμε όποτε χρειάζεται ο εργοδότης, με ελάχιστα χρήματα, με κανένα δικαίωμα, με ελάχιστη ζωή. Γι' αυτό εκτιμούμε πως πέρα από την ήδη υπάρχουσα πιεστική καθημερινή κατάσταση στην εργασία μας, οι πιέσεις και εκβιασμοί που έχουμε ξαναδεί σε παλαιότερα «εθελοντικά» προγράμματα θα υπάρξουν και θα γίνουν εντονότερες στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Τονίζουμε πως όσοι συμφωνήσουν με τα παραπάνω παύουν να καλύπτονται από την υπάρχουσα επιχειρησιακή σύμβαση και θα υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο.
Αυτά όλα πρακτικά σημαίνουν μια μεγάλη ανατροπή σε ότι ξέραμε μέχρι σήμερα για τις εργασιακές μας σχέσεις γιατί:
Ø Κάθε σενάριο έχει σαν κοινό παρονομαστή την δραματική μείωση του μισθού μας, των ασφαλιστικών μας παροχών και του ύψους της σύνταξης που θα δικαιούμαστε
Ø Με τις νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας ουσιαστικά καταργούνται όσα έχουμε κατακτήσει με την επιχειρησιακή μας σύμβαση (μισθός-ωριμάνσεις-επιδόματα κοκ), υπονομεύοντας την.
Ø Καταργείται επίσης κάθε έννοια συνδικαλισμού καθώς το σωματείο δεν θα έχει λόγο ύπαρξης αφού η διαπραγματευτική του ισχύ θα διαλυθεί και ο κάθε συνάδελφος θα γίνει έρμαιο της διοίκησης μέσω ατομικών υπογραφών.
Οι προτάσεις αυτές είναι ένας συνδυασμός διαθεσιμοτήτων, εργασιακής εφεδρείας και εκ περιτροπής εργασίας εφαρμόζονται ήδη σε μια σειρά επιχειρήσεις με τα ίδια αποτελέσματα: πρώτα μειώσεις μισθών, μετά νέες απολύσεις και τελικά είτε κλείσιμο των επιχειρήσεων είτε αντικατάσταση των παλιών εργαζομένων με νέους πολύ φτηνότερους.
Η Vodafone στην Ισπανία ξεκίνησε με την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής επιπλέον άδειας, συνέχισε με τις μειώσεις μισθών και κατέληξε τελικά σε 1000 απολύσεις εργαζομένων.
Αυτά τα «προγράμματα» εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο που ήταν η απόπειρα μείωσης ωραρίου από 8-ωρο σε 5ωρο, η εθελούσια, οι συνεχιζόμενες απολύσεις. Πλέον αυτή η πρόταση αλλάζει και διαλύει τα πάντα, όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την εργασία μας.
Γιατί τι άλλο από διάλυση είναι όταν καλούμαστε να ζήσουμε με το μισό μισθό (400 έως 700 ευρώ). Και αν κάποιοι θεωρούν ότι θα μπορούν να βρουν άλλη απασχόληση και να παίρνουν και το μισθό τηςVodafone, γρήγορα θα ανακαλύψουν ότι με 1.500.000 ανέργους και 3.000.000 φτωχούς αυτό είναι πλέον αδύνατον.
Η εταιρεία ποντάρει στην σημερινή εφιαλτική πραγματικότητα για να μας πιέσει με το επιχείρημα: « δέξου τις περικοπές για να έχεις δουλειά».
Η ελληνική και διεθνής εμπειρία δείχνει ότι όπου οι εργαζόμενοι δέχτηκαν τις περικοπές μετά ακολούθησαν νέες ή και κλείσιμο επιχειρήσεων.
Όλα αυτά συνοδευόντουσαν από υποσχέσεις ότι γίνονται για το καλό μας.
Έλεγαν ψέματα. Και τότε και τώρα.
Οι νέες προτάσεις της το αποδεικνύουν. Αμέσως μετά τις εθελούσιες εξόδους ακολουθεί τώρα η ουσιαστική κατάργηση του βασικού μισθού και των εργάσιμου χρόνου.
Καλούμε όλους του συναδέλφους να μην συμμετάσχουν σε αυτά τα προγράμματα και να καταγγείλουν στο Σωματείο την οποιαδήποτε προσπάθεια πίεσης από μέρους της Διοίκησης.
Θέλουμε επίσης να ενημερωθούμε πως θα αναπληρώσει η εταιρεία το κενό αν δεχτούμε πολλοί να μην δουλεύουμε και να παίρνουμε το μισό μισθό;
Και αυτό όταν καθημερινά μας ζητούν επιπλέον εντατικοποίηση της εργασίας μας γιατί δεν βγαίνει αλλιώς η δουλειά.
Κανένας μας δεν θα μπορεί να προγραμματίσει τίποτα στη ζωή του.
Θα τους αφήσουμε;
Ζητάμε άμεσα από τη διοίκηση να πάρει πίσω όλες αυτές τις προτάσεις.
Να ενημερώσει το σωματείο για τις δαπάνες που αφορούν: την μισθοδοσία και τα μπόνους των διευθυντικών στελεχών, τις χορηγίες και τις διαφημίσεις στα ΜΜΕ.
Και βέβαια για τα πραγματικά κέρδη των μεγαλομετόχων την τελευταία δεκαετία.
Αυτά για να ενημερωθούμε όλοι μας για τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα της εταιρείας.
Για να αποδειχτεί ότι η κρίση δεν είναι για όλους. Ότι ακόμα και μέσα στην κρίση κάποιοι γίνονται ακόμα πλουσιότεροι.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται η ενότητα όλων των συναδέλφων.
Πλέον δεν διακυβεύονται 5 ή 10 ευρώ αλλά ότι ξέραμε μέχρι σήμερα ως εργασιακές σχέσεις και συλλογικές συμβάσεις.
Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και στις οικογένειές μας. Το χρωστάμε στα παιδιά μας που θα βρουν μπροστά τους μια εργασιακή ζούγκλα.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ. Ο καθένας μόνος του όχι.

www.pasevodafone.gr


ΠΗΓΗ   http://www.makeleio.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου