Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Το Σάλτζμπουργκ (Salzburg ή Salzburger Land): Παραμυθένιο σκηνικό

Το Σάλτζμπουργκ (Salzburg ή Salzburger Land) είναι ένα ομόσπονδο κρατίδιο της Αυστρίας. Έχει έκταση 7.154 τ.χλμ. και βρίσκεται δίπλα στα γερμανικά σύνορα. Με 529.085 κατοίκους είναι είναι ένα από τα μικρότερα κρατίδια από την πληθυσμιακή άποψη. Η πρωτεύουσα ονομάζεται επίσης Σάλτσμπουργκ.
 ο ορυκτό αλάτι έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της περιοχής. Σάλτζμπουργκ σημαίνει «κάστρο αλατιού». Η ανεξαρτησία από την Βαυαρία εξασφαλίστηκε προς το τέλος του 14ου αιώνα. Η αρχιεπισκοπή του Σάλτζμπουργκ αποτελούσε ανεξάρτητο πριγκιπάτο μέσα στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους μέχρι το 1803. Μετά από την αυστριακή ήττα στη μάχη του Αούστερλιτς το 1805, το Σάλτζμπουργκ προσαρτήθηκε από την Αυστρία ως αποζημίωση για την απώλεια του Τυρόλου στο βασίλειο της Βαυαρίας και ο Φερδινάνδος μεταφέρθηκε στο μεγάλο δουκάτο του Βίρτσμπουργκ (Würzburg). Μετά από την αυστριακή ήττα του 1809, η επαρχία παραδόθηκε με την Συνθήκη της Βιέννης (1809) στην Βαυαρία το 1810. Το 1816, μετά από την ήττα του Ναπολέοντα και την παροχή επαρκούς αποζημίωσης στην Βαυαρία στο συνέδριο της Βιέννης, επιστράφηκε στην Αυστρία με εξαίρεση το βορειοδυτικό Ρουπερτιγκάου (Rupertigau), το οποίο παρέμεινε βαυαρικό. Το έδαφος του κρατιδίου έγινε τμήμα της Άνω Αυστρίας. Το 1849 το δουκάτο του Σάλτζμπουργκ καθιερώθηκε ως «Γη του Στέμματος» της αυστριακής αυτοκρατορίας και μετά από το 1866 της Αυστροουγγαρίας. Το 1918 μετά από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το δουκάτο του Σάλτζμπουργκ διαλύθηκε και αντικαταστάθηκε με το κρατίδιο του Σάλτζμπουργκ, αρχικά τμήμα της γερμανικής Αυστρίας και ύστερα της σύγχρονης Δημοκρατίας της Αυστρίας.
 
Παραμυθένιο σκηνικό, μουσεία γεμάτα Ιστορία, γοτθικοί καθεδρικοί, επιβλητικές όπερες, πολυτελή παλάτια, περίτεχνη αρχιτεκτονική που παίζει μεταξύ μπαρόκ και Αναγέννησης, το πνεύμα του Μότσαρτ να κινείται ολούθε μέσα στην πόλη όπου γεννήθηκε ο μεγάλος μουσουργός και τη «Μελωδία της Ευτυχίας» ( εδώ γυρίστηκε η ταινία των 5 Όσκαρ ) να αποτελεί το σάουντρακ αυτού του ταξιδιού! Αυτά τα άκρως αριστοκρατικά στοιχεία συνθέτουν την εικόνα του Σάλτσμπουργκ, μια φινετσάτη πόλη που μεταφέρει τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο, κάπου μεταξύ Μεσαίωνα και Αναγέννησης, και τον κάνει πρωταγωνιστή του. Σε υψόμετρο 420 μ., στους πρόποδες καταπράσινων βουνών, με τον ποταμό Σάλτσαχ να το χωρίζει στη μέση και την πλούσια φύση των Άλπεων να του χαρίζει ένα κοντυλογραμμένο τοπίο με γραφικά χωριά, κοιλάδες με πλούσια βλάστηση, λίμνες και βέβαια κάποια από τα καλύτερα χιονοδρομικά, δίκαια κατέχει το Σάλτσμπουργκ τον τίτλο της πιο τουριστικής πόλης της Αυστρίας μετά τη Βιένη. Με πάνω από 1,5 εκατ. επισκέπτες ετησίως, είναι επίσης ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη, όπως και για τους Έλληνες τουρίστες. Είτε περιηγηθείτε την ημέρα τα πλακόστρωτα σοκάκια και τις πλατείες είτε κάνετε μια νυχτερινή βόλτα στα μπαράκια με ζωντανή μουσική κατά μήκος του ποταμού, το Σάλτσμπουργκ θα σας κερδίσει. Μοναδική εμπειρία είναι και η βραδινή κρουαζιέρα στον ποταμό με θέα στα φωτισμένα κτίρια της πόλης και στο κάστρο. Η καρδιά του shopping χτυπάει στην οδό Getreidegasse της Παλιάς Πόλης. Εδώ, στα πάνω από 800 καταστήματα ( διάσημες μπουτίκ, αντικερί, βιβλιοπωλεία, γκαλερί, κοσμηματοπωλεία, ζαχαροπλαστεία ), τα περισσότερα εκ των οποίων είναι στεγασμένα σε μεσαιωνικά κτίρια, θα βρείτε σίγουρα κάτι για εσάς. Κλασικές επιλογές για deli shopping τα διάσημα Mozartkugeln, τα σοκολατάκια προς τιμήν του Αυστριακού μουσουργού ( μικρές σοκολατένιες μπάλες από πραλίνα και αμυγδαλόψιχα ) αλλά και το λικέρ που φέρει το όνομά του ( Αmadeus ). 


πηγη   http://el.wikipedia.org
πηγη     http://www.athinorama.gr 
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου