Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

«Πολεμώντας τη Λήθη». Οι βετεράνοι της Πολεμικής Αεροπορίας σε ένα μοναδικό λεύκωμα του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΒΡΑΝΑ


Πολεμώντας τη Λήθη. Τα Εκτός Ενεργείας Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας 2010-2011, Θεμιστοκλή Α. Βρανά, 2011
Είναι λίγοι στη χώρα μας οι φορείς που συστηματικά διασώζουν, συντηρούν, προβάλλουν και τιμούν το παρελθόν τους. Δυστυχώς, η επίσημη Πολεμική Αεροπορία έχει πολύ δρόμο να διανύσει προς αυτήν την κατεύθυνση, αν και δε λείπουν και μέσα στις τάξεις της οι φωτεινές εξαιρέσεις. Το κενό έρχονται να καλύψουν συνήθως οι φίλοι της αεροπορίας, που με κίνητρο την αγάπη τους για την ΠΑ και την ιστορία συλλέγουν τεκμήρια, μαρτυρίες και εικόνες.
Ο Θέμης Βρανάς είναι πολύ γνωστός στο κοινό της «Πτήσης» -και όχι μόνο-, για δύο κυρίως πράγματα: την αγάπη του για τις ελληνικές «Ντακότες» και τις γνώσεις του για τα εκτός ενεργείας αεροσκάφη της ΠΑ. Την προσπάθειά του για την καταγραφή των τελευταίων είχαν συχνά την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι της ιστορίας της ΠΑ μέσα από πολλές παρουσιάσεις του από τις σελίδες της «Πτήσης», της οποίας έχει υπάρξει τακτικός συνεργάτης για πολλά χρόνια.
Έπειτα από πολλά χρόνια συγκέντρωσης των στοιχείων, ο Θ. Βρανάς αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να κάνει πραγματικότητα το όνειρο της παρουσίασης όλου του σχετικού υλικού σε ένα εξαιρετικά φροντισμένο βιβλίο-λεύκωμα, το οποίο κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες του 2011. Στις 152 σελίδες του καταγράφονται αναλυτικά όλα τα αεροσκάφη που διασώζονταν μέχρι το 2011 εντός και εκτός χώρων της ΠΑ, σε οποιαδήποτε κατάσταση. Η καταγραφή γίνεται στην αρχή του βιβλίου συνοπτικά ανά τύπο και ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση ανά τοποθεσία (πτέρυγες, σμηναρχίες, άλλες μονάδες, δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι κτλ.), ενώ όλες οι εγγραφές συνοδεύονται τόσο από τις πολύτιμες πληροφορίες (αριθμός επί ατράκτου, s/n, c/n, παρατηρήσεις) όσο και από έγχρωμες φωτογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες ελήφθησαν πρόσφατα, ακριβώς για να περιληφθούν στο λεύκωμα.
Είναι περιττό να επισημάνουμε την προσπάθεια που έχει καταβληθεί για τη διασταύρωση και ακρίβεια όλων των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, το οποίο αποτελεί «σημείο αναφοράς». Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η έκδοση έγινε πραγματικότητα χάρη στην ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Π.Α.Λ.Ι.Σ., τα αεροσκάφη της συλλογής του οποίου, φυσικά, περιλαμβάνονται στο βιβλίο, ενώ τη φροντίδα της έκδοσης ανέλαβε η Special Projects.
Όλες οι φωτογραφίες είναι του συγγραφέα και προέρχονται από το βιβλίο.


dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου