Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Πως η Ελλάδα έχασε το ψηφιακό 2012

Δεύτερη  ημέρα του 2013. Υπό κανονικές συνθήκες σήμερα όλη η χώρα θα έβλεπε  τηλεόραση με καθαρό ψηφιακό σήμα, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ορίσει το 2012 ως το καταληκτικό έτος για το κοινό εγχείρημα. Την αλλαγή του τρόπου λήψης από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα.


Ο απολογισμός για την Ελλάδα είναι τραγικά φτωχός. Τόσο, η κρατική όσο και η ιδιωτική τηλεόραση απέτυχαν να πιάσουν το στόχο. Στο σύνολο των τηλεοπτικών δικτύων μόνο η nova που εκπέμπει ψηφιακά  στα 20 κέντρα εκπομπής, τα οποία όριζε η υπουργική απόφαση του 2008, πετυχαίνοντας σύμφωνα  με τις εκτιμήσεις της  Forthnet 77% πληθυσμιακή κάλυψη σε όλη τη χώρα. H Digea, η εταιρεία των 7 σταθμών εθνικής εμβέλειας, υπολείπεται σημαντικά με ψηφιακές εκπομπές μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και σε 7 κέντρα εκπομπής στην υπόλοιπη χώρα. Ανάλογη είναι η κατάσταση και για την ΕΡΤ.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής; Το ελληνικό δημόσιο χάνει έσοδα από την καθυστέρηση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας των συχνοτήτων συντηρώντας ένα μοντέλο αναρχίας. Υπολογίζει πως θα λάβει ως και 350 εκατ. ευρώ από τη διανομή του ψηφιακού μερίσματος, είναι ελάχιστα τα χρήματα που λαμβάνει ακόμη και σήμερα από την εκπομπή των τηλεοπτικών σταθμών. Πληρώνουν μόνο οι εθνικής εμβέλειας και μόνο για τις αναλογικές συχνότητες που χρησιμοποιούν, ενώ δεν καταβάλουν τέλη, η ΕΡΤ και οι περιφερειακοί σταθμοί. Είναι ένα χαοτικό μοντέλο, αν αναλογιστεί κανείς πως οι άδειες των τηλεοπτικών σταθμών έχουν λήξει εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς να ενοχλείται ουδείς αρμόδιος από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. 


πηγη   http://media-industry.blogspot.gr/
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου