Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Ο δήμαρχος Λαμίας έκλεισε την έκθεση ζωγραφικής ''Άξιον Εστί ο Μίκης Θεοδωράκης''!!!!

Δικαστική διάσταση, εκτός από την εικαστική, κινδυνεύει να αποκτήσει η έκθεση ζωγραφικής του αρχιτέκτονα - ζωγράφου και καθηγητήΕυθύμιου Βαρλάμη, «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ», η οποία ενώ επρόκειτο να συνεχίσει να λειτουργεί στη Λαμία μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου 2012, τελικά, διακόπηκε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του directnews.gr, ο Παύλος Τροχόπουλος, art manager του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας, που έχει την επιμέλεια της εν λόγω έκθεσης, υπέβαλε την Παρασκευή μήνυση κατά του δημάρχου Λαμιέων Γιώργου Κοτρωνιά.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδες πληροφοριες του directnews.gr, το Πειραματικό Εργαστήριο Βεργίνας εξέδωσε δελτίο Τύπου με το οποίο γνωστοποιεί το κλείσιμο της έκθεσης καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή για αδιαφορία ως προς την επίλυση εκκρεμοτήτων σχετικών με τη οργάνωση και την λειτουργία του εικαστικού γεγονότος.
Ειδικότερα, η μήνυση κατατέθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Λαμίας με αφορμή την ενέργεια του δημάρχου να αλλάξει τις κλειδαριές του χώρου που φιλοξενεί την έκθεση ( κτήριο Α΄ της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας).
Μάλιστα, με τη μήνυση δηλώνεται στην αστυνομική αρχή το συμβάν, δηλαδή, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα από τον κ. Τροχόπουλο, ότι ο δήμαρχος άλλαξε τις κλειδαριές την Παρασκευή και ανάρτησε ειδοποίηση στην είσοδο του εκθεσιακού χώρου, σύμφωνα με την οποία, η έκθεση θα παραμείνει κλειστή μέχρι τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τροχόπουλος και το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας είχαν θέσει ως καταληκτική ημερομηνία την 26η Οκτωβρίου για την επίλυση των ζητημάτων που εκκρεμούν, επικαλούμενοι τη μη εκπλήρωση από την πλευρά του Δήμου Λαμιαίων των υποχρεώσεών του ως οργανωτή, οι οποίες απορρέουν από τη σύμβαση παραχώρησης των έργων.
Η δυσαρέσκεια του κ. Τροχόπουλου και των ανθρώπων του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας διαφαίνεται από το δελτίο Τύπου, που κοινοποιήθηκε στον δήμαρχο Λαμιέων. Ο τελευταίος για να αποτρέψει, ενδεχομένως, την τυχόν απομάκρυνση των έργων από τον εκθεσιακό χώρο άλλαξε τις κλειδαριές, εμποδίζοντας, έτσι, την πρόσβαση του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας στην έκθεση.
Στο δελτίο Τύπου δεν καταγράφονται λεπτομέρειες γύρω από το ποιές είναι οι εκκρεμότητες που δεν φρόντισε να επιλύσει η δημοτική αρχή.
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Εργαστήρι επικαλείται οικονομικούς λόγους, υποστηρίζοντας ότι ο Δήμος οφείλει ένα μεγάλο ποσό, όπως και λόγους που έχουν να κάνουν με αυτή καθαυτή τη λειτουργία της έκθεσης, καθώς ο Δήμος δεν παρείχε, ως όφειλε, προσωπικό – θα εκπαιδευόταν από τους εκπροσώπους του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας - για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Επίσης, τίθενται από το Εργαστήρι και θέματα που έχουν να κάνουν με τον ίδιο τον εκθεσιακό χώρο, ο οποίος παρουσίασε προβλήματα, που αν δεν επιλυθούν άμεσα είναι ικανά να προκαλέσουν ακόμα και φθορές στα έργα.
Η έκθεση, την οποία οργάνωσε ο Δήμος Λαμιαίων και τέθηκε υπό την Αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, άνοιξε τις πύλες της για το κοινό στις 5 Οκτωβρίου, οπότε και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια, με την παρουσία του Μίίκη Θεοδωράκη και του Ευθύμιου Βαρλάμη. Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά την πανηγυρική τελετή των εγκαινίων, το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας ανακοίνωσε τη διακοπή της λειτουργίας της έκθεσης, αναφέροντας στο σχετικό δελτίο Τύπου τα εξής:
«Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσουμε τη διακοπή της λειτουργίας της έκθεσης «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» του Καθηγ. Ε. Βαρλάμη παρά την προγραμματισμένη διάρκεια της έκθεσης μέχρι αρχές Δεκεμβρίου 2012.
Ζητούμε συγνώμη από τους κατοίκους της πόλης αλλά είμαστε αναγκασμένοι να προσφύγουμε στην κίνηση αυτή λόγω της αδιαφορίας που υπάρχει από την πλευρά του δήμου και παρά τις επιστολές που στείλαμε σχετικά με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για την οργάνωση και λειτουργία της έκθεσης.
Η μέχρι σήμερα λειτουργία της έκθεσης είναι πολύ θετική εάν λάβουμε υπόψη τις εντυπώσεις των επισκεπτών αλλά και την προβολή του μεγάλου αυτού γεγονότος από τα μέσα ενημέρωσης και τα τοπικά αλλά κυρίως των Αθηνών που είναι και μία σημαντική προβολή της πόλης της Λαμίας.
Σχετικά με τον αριθμό των επισκεπτών θα πρέπει να ενημερώσουμε ότι ποτέ το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας δεν ανέλαβε επίσημα την προβολή και την λειτουργία της έκθεσης, αλλά έχοντας διάθεση να υποστηρίξουμε, προσφέραμε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες μας μέχρι τώρα και μάλιστα με όλο μας τον ενθουσιασμό για το μεγάλο αυτό καλλιτεχνικό και κοινωνικό έργο.
Όσο για το θέμα της μικρής επισκεψιμότητας θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι γι αυτό το λόγο οι μεγάλες εκθέσεις διαρκούν μεγάλα διαστήματα διότι ο καλύτερος τρόπος προβολής είναι η μετάδοση των θετικών εντυπώσεων από τους επισκέπτες, κάτι που ήδη γινόταν και στην έκθεση της Λαμίας.
Το λυπηρό είναι ότι η επιπόλαιη αυτή συμπεριφορά του δήμου στερεί από τους πολίτες της Λαμίας να βιώσουν ένα μοναδικό διεθνές έργο που θα ταξιδέψει σε μεγάλες πόλεις όλου του κόσμου διαφημίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την δύναμη που έχει ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός.
Η παρουσίαση αυτή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως στη Λαμία εξαιτίας της συναισθηματικής σχέσης που έχει ο Καθηγητής Βαρλάμης με την περιοχή αφού ο πατέρας του καταγόταν από το Παλαιόκαστρο Φθιώτιδος. Ο ίδιος προσωπικά ο κύριος Βαρλάμης δεν είχε και δεν έχει καμία σχέση με την οργάνωση και την λειτουργία της έκθεσης.»

Πηγή:directnews.gr   ///  
http://lamiastar.gr


dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου