Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΕΒΡΟΣ: Η κυρά των Μαρασίων - Μνημείο τιμής για την «κυρά των Μαρασίων» "

Μνημείο τιμής για την «κυρά των Μαρασίων» " 
 Η «Κυρά των Μαρασίων» Βασιλική Λαμπρίδου – Φωτάκη, για περισσότερα από 50 χρόνια ύψωνε στην αυλή του σπιτιού της, 300 μέτρα από τα τουρκικά φυλάκια, την ελληνική σημαία. Για τους στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Τρίγωνο, υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια μια στοργική δεύτερη μάνα.

Η "κυρά Βασιλικούδα", όπως την αποκαλούσαν οι συγχωριανοί της,

γυναίκα σύμβολο των Ελλήνων ακριτών, γεννήθηκε το 1904 στο Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης. Από παιδί γνώρισε την ορφάνια και την πίκρα της προσφυγιάς, καθώς η οικογένειά της μετακινήθηκε κυνηγημένοι από τους Τούρκους στην Αδριανούπολη. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1921
εγκαταστάθηκε προσωρινά στο Ελληνοχώρι Διδυμότειχου και έπειτα στο Σάκο της Νέας Ορεστιάδας. Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τέσσερα παιδιά. Και όταν έχασε τα τρία σε νεαρές ηλικίες, άρχισε να αντιμετωπίζει σαν δικά της παιδιά όλα τα Ελληνόπουλα και ιδιαίτερα τα στρατευμένα. Το 1962 εγκαταστάθηκε οριστικά στο χωριό Μαράσια, στο Δήμο Τριγώνου. Το σπίτι της είναι το τελευταίο του οικισμού, δίπλα στο ακριτικό φυλάκιο και 300 μέτρα από τα τουρκικά φυλάκια, με φυσικό σύνορο τον Έβρο.

Για πενήντα χρόνια ήταν εκείνη που ύψωνε καθημερινά την Ελληνική σημαία στην αυλή του σπιτιού της, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Έλεγε ότι ακούγοντας τους Τούρκους από την άλλη πλευρά ένιωθε πάντα την ανάγκη να δηλώνει την παρουσία της και την ελληνικότητα του τόπου. "Για να φαίνεται η σημαία απέναντι, εκεί όπου γεννήθηκα", έλεγε. Όσοι έκαναν τη στρατιωτική θητεία τους στο Β. Έβρο τη θυμούνται με ευγνωμοσύνη. Τους μαγείρευε, τους έπλενε, τους συμβούλευε σαν δικά της παιδιά.

Για την προσφορά της στην πατρίδα και στα στρατευμένα νιάτα είχε τιμηθεί το 2007 από την Ακαδημία Αθηνών, κατόπιν πρότασης του Δήμου Τριγώνου, που εξέφρασε την εκτίμηση και αγάπη όλης της τοπικής κοινωνίας. Το 2010 τιμήθηκε επίσης από τον Στρατό Ξηράς.

Τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν στο στρατιωτικό νοσοκομείο Διδυμοτείχου. H κηδεία της έγινε στο χωριό Μαράσια, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου κ. Φραγκούλη Φράγκου, με τιμές εν ενεργεία αξιωματικού.

 Ενκρυπτώ



Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής της Κυράς των Μαρασίων ένα χρόνο μετά το θάνατό της



 Πραγματοποιήθηκαν  σήμερα το πρωί τα αποκαλυπτήρια της προτομής της Βασιλικής Λαμπίδου - Φωτακάκη, της Κυράς των Μαρασίων, η οποία τοποθετήθηκε στην αυλή του σπιτιού της στα Μαράσια, λίγα μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ο επίτιμος αρχηγός του ΓΕΣ και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας ως πνευματικό της παιδί από την εποχή που ήταν Διοικητής της ΧVI MK/MΠ είχε την τιμή να κάνει τα αποκαλυπτήρια της προτομής,
που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Χρήστος Μπάρδης και με την οποία ο Δήμος Ορεστιάδας τιμά την Κυρά των Μαρασίων, την γυναίκα που ύψωνε επί πολλά χρόνια την ελληνική σημαία στην ελληνοτουρκική μεθόριο.
Στη σύντομη τελετή που πραγματοποιήθηκε παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Δημήτρης Μουζάς, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης, οι Διοικητές του Στρατού και πλήθος κόσμου.

RadioEvros 
29/9/2012

 Μνημείο τιμής για την «κυρά των Μαρασίων»







Μνημείο τιμής για την «κυρά των Μαρασίων» "
Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012, στις 12 μ. θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της «Κυράς των Μαρασίων». Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της οικίας της Βασιλικής Λαμπίδου, η οποία μέχρι και το θάνατό της σε ηλικία 107 ετών, στεκόταν δίπλα στα στρατευμένα Ελληνόπουλα που υπηρέτησαν κατά καιρούς στο φυλάκιο Μαρασίων. Το απόγευμα της ίδια ημέρας, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας, ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος θα ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης. Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Μουζάς, αιτιολόγησε την απόφαση αυτή ως εξής:
«Στο πρόσωπο του κυρίου Φράγκου, ως  επίτιμου δημότη Ορεστιάδας, θέλουμε να τιμήσουμε όλους τους εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού, που υπηρέτησαν και υπηρετούν στην περιοχή μας.
Ο κύριος Φράγκος συγκεντρώνει μία σειρά από στοιχεία που μας αγγίζουν ως Έλληνες ακρίτες της Ορεστιάδας.  Έχει υπηρετήσει ως μάχιμος στην περιοχή μας και μάλιστα ως διοικητής της 16ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού. Έχει φτάσει στην ανώτατη θέση ως αξιωματικός του Στρατού Ξηράς, δηλαδή Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Είναι συμπατριώτης μας Θρακιώτης από το νομό Ροδόπης και δύο φορές συμπατριώτης μας, αφού οι πρόγονοί του ήρθαν ως πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη.
Τέλος, έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην αμυντική θωράκιση του Έβρου, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και υλοποιώντας μία σειρά έργων, στα οποία δεν είναι πρέπον να αναφερθούμε με λεπτομέρειες. Το σημαντικότερο για εμάς, είναι η τιμή που επιφύλαξε για όλους τους ακρίτες των συνόρων, κάνοντας γνωστή στο πανελλήνιο την «Κυρά των Μαρασίων», Βασιλική Λαμπίδου.
Αυτή την τιμή θέλουμε να του ανταποδώσουμε, ανακηρύσσοντάς τον ως επίτιμο δημότη Ορεστιάδας και στο πρόσωπο αυτού όλα τα στελέχη του ελληνικού στρατού που υπηρετούν πολλές φορές στον Έβρο κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, παντρεύονται εδώ, δημιουργούν οικογένειες, τα παιδιά τους μεγαλώνουν εδώ και πολλοί μένουν για πάντα μαζί μας, είτε είναι ντόπιοι είτε από άλλες περιοχές.
Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε αυτούς τους ανθρώπους και να δείξουμε ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη μας σ’ αυτούς».

Για την κυρά των Μαρασίων


Η γυναίκα σύμβολο των Ελλήνων ακριτών του Εβρου, η «Κυρά των Μαρασίων» Βασιλική Λαμπίδου – Φωτάκη, απεβίωσε σε ηλικία 107 ετών. Για περίπου 50 χρόνια ύψωνε καθημερινά την Ελληνική σημαία στην αυλή του σπιτιού της στο χωριό Μαράσια, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και συμπαραστεκόταν στους στρατιώτες.

Για την προσφορά της στην πατρίδα είχε τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Ακαδημία Αθηνών, τον Στρατό Ξηράς και όλη την τοπική κοινωνία. Γεννήθηκε το 1904 στο Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης.
Γνώρισε σε νεαρή ηλικία την προσφυγιά, κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1921 και έλεγε ότι ακούγοντας τους φύλακες από την άλλη πλευρά ένιωθε πάντα την ανάγκη να δηλώνει την παρουσία της και την ελληνικότητα του τόπου.

ΓΝΩΜΗ ΘΡΑΚΗΣ

28/9/2012

 Με τιμές εν ενεργεία αξιωματικού του στρατού κηδεύτηκε η Βασιλική Λαμπίδου η γνωστή «κυρά των Μαρασίων», η οποία απεβίωσε την Κυριακή σε ηλικία 107 ετών. Η κηδεία της έγινε στα Μαράσια το μεσημέρι με την παρουσία του αρχηγού ΓΕΣ Φράγκου Φραγκούλη. Η «κυρά των Μαρασίων» ήταν αυτή που επί 50 χρόνια ύψωνε τη γαλανόλευκη στο σπίτι της λίγα μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.



Απεβίωσε η κυρά των Μαρασίων, Βασιλική Λαμπίδου – Φωτάκη
Φανή Μπαχαρίδου, αντιπρόεδρος του Δικτύου αιρετών γυναικών «Η ΑΘΗΝΑ», • «Η γιαγιά Βασιλική θα συνεχίσει να αποτελεί σύμβολο»
Η γυναίκα σύμβολο των Εβριτών, η Βασιλική Λαμπίδου – Φωτάκη, η ακρίτισσα από το χωριό Μαράσια του νομού Έβρου που “υιοθέτησε” ο Ελληνικός στρατός και τη βοηθούσε καθημερινά να σηκώνει για χρόνια και από την εφηβική της ηλικία την Ελληνική σημαία στο σπίτι της λίγα μόλις μέτρα από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον ποταμό Έβρο, γνωστότερη στο πανελλήνιο ως η ηρωική «Κυρά των Μαρασίων» απεβίωσε προχθές Κυριακή σε ηλικία 107 ετών. Για περίπου πενήντα χρόνια ήταν αυτή που ύψωνε καθημερινά την Ελληνική σημαία στην αυλή του σπιτιού της στο χωριό Μαράσια, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Για την προσφορά της στην πατρίδα είχε τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Ελληνικό Στρατό, την Ακαδημία Αθηνών και όλη την τοπική κοινωνία.
Υπήρξε η γυναίκα που κρατούσε για πολλά χρόνια ζωντανή την εθνική συνείδηση και ήταν αγαπητή από όλους... ιδιαίτερα όμως από τους στρατιώτες του φυλακίου δίπλα από το σπίτι της την οποία υπεραγαπούσαν και βοηθούσαν καθημερινά. Στη μνήμη όλων μας θα παραμείνει ως η κυρα των Μαρασίων.

Ποια ήταν η «Κυρά των Μαρασίων»

Η «Κυρά των Μαρασίων» Βασιλική Λαμπρίδου - Φωτάκη, γεννήθηκε το 1904 στο Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης. Από παιδί γνώρισε την ορφάνια και την πίκρα της προσφυγιάς, καθώς οι προστάτες - συγγενείς της μετακινήθηκαν κυνηγημένοι από τους Τούρκους στην Αδριανούπολη. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταστάθηκε προσωρινά στο Ελληνοχώρι Διδυμότειχου και έπειτα στο Σάκο της Νέας Ορεστιάδας. Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τέσσερα παιδιά. Και όταν έχασε τα τρία σε νεαρές ηλικίες, άρχισε να αντιμετωπίζει σαν δικά της παιδιά όλα τα Ελληνόπουλα και ιδιαίτερα τα στρατευμένα. Το 1962 εγκαταστάθηκε οριστικά στα Μαράσια. Το σπίτι της είναι το τελευταίο του οικισμού, δίπλα στο ακριτικό φυλάκιο.

Τιμή από το Δίκτυο αιρετών γυναικών «Η ΑΘΗΝΑ»

Κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδούπολη από την Πέμπτη 16 Ιουνίου έως και την Κυριακή 18 Ιουνίου από το Δίκτυο Αιρετών Γυναικών «Η ΑΘΗΝΑ» η «Κυρά των Μαρασίων» τιμήθηκε από τις συνέδρους για την προσφορά της στη πατρίδα.

Από τις τελευταίες που είχε συνάντηση μαζί της η αντιπρόεδρος του Δικτύου Φανή Μπαχαρίδου. «Είχα συχνές επαφές με την «Κυρά των Μαρασίων». Μάλιστα δεν πρόλαβα να εκπληρώσω την τελευταία της επιθυμία», τονίζει. «Όταν την επισκεπτόμασταν της πηγαίναμε διάφορα πράγματα. Ο στρατός ούτως ή άλλως είχε αναλάβει την καθημερινή της φροντίδα. Αυτό που πάντα της πηγαίναμε ήταν μια σημαία για να την αλλάζει και κάποια άλλα πράγματα που της ήταν χρήσιμα. Την τελευταία φορά που πήγα και την ρώτησα τι θα ήθελε να της πάω. Μου ζήτησε «μια από εκείνες τις καλές τις σκούπες που έχετε στο χωριό σας. Θέλω μια σκούπα, μια βούρτσα και ένα φαράσι». Να πω ότι παρόλη την ηλικία της η κ. Βασιλική φρόντιζε το σπίτι της και ήταν πολύ τακτική στην καθαριότητα. Αυτό έγινε λίγες ημέρες πριν το συνέδριο όταν πήραμε την απόφαση να την βραβεύσουμε. Της υποσχέθηκα ότι μετά το τέλος του συνεδρίου θα της τα πήγαινα αυτά που ζήτησε».

Με χαρά δέχτηκε την απόφασή μας να την βραβεύσουμε

Συνεχίζοντας η κ. Μπαχαρίδου τονίζει ότι η κ. Βασιλική δέχθηκε με πολύ χαρά την απόφαση του Δικτύου να την βραβεύσει. «Μου ζήτησε να της εξηγήσω ποιες είμαστε και τι κάνουμε. Μου είπε ότι ως γυναίκα πιστεύει πολύ στις γυναίκες. Αισθάνθηκε χαρά γιατί και εγώ μια άλλη ακρίτισσα από ένα διπλανό χωριό, γιατί με γνώριζε, ήμουν αντιπρόεδρος των αιρετών γυναικών όλης της χώρας. Η γιαγιά Βασιλική δεν αναφερόταν ποτέ σε κόμματα, ούτως ή άλλως το δίκτυό μας είναι πάνω από αυτά, για αυτό και η συζήτησή μας μόνο για τις γυναίκες. Αναφέρθηκε στα παιδιά μας, στους γάμους της. Κάναμε μια κουβέντα που δεν την είχαμε ξανακάνει. Ίσως να καταλάβαινε ότι το τέλος της πλησιάζει και για αυτό έλεγε περισσότερα από ό,τι τις άλλες φορές που την είχα συναντήσει. Μου είπε ότι πιστεύει πολύ στη γυναίκες και ότι χάρηκε που θα την βραβεύαμε. Μάλιστα μου είπε ότι επειδή δεν μπορεί να μετακινηθεί αν μπορέσει ο στρατός να την φέρει στην Αλεξανδρούπολη. Σημειωτέον ότι ο στρατός την μετακινούσε κυρίως όταν ήθελε να πάει στην εκκλησία. Της υποσχέθηκα ότι θα τα καταφέρω να είναι παρούσα και μάλιστα ότι θα της κλείσω δωμάτιο για να ξεκουρασθεί. Μας πρόλαβαν όμως τα γεγονότα».

Δέχθηκε να πάει στο νοσοκομείο μόνο όταν της είπαν ότι το θέλει ο στρατηγός κ. Φραγκούλης

Η γιαγιά Βασιλική αρρώστησε και όπως τονίζει η κ. Μπαχαρίδου δεν ήθελε να πάει στο νοσοκομείο, ήθελε να μείνει στο σπίτι της. «Μόνο όταν της είπαν ότι ο στρατηγός θέλει να πάει στο νοσοκομείο μόνο τότε πείσθηκε να πάει. Όταν έμαθα ότι αρρώστησε δεν θέλησα να την ενοχλήσω. Έτσι την βραβεύσαμε και το βραβείο το πήρε εκ μέρους της ο πρόεδρος του χωριού τον οποίο και ευχαριστούμε, ο οποίος μίλησε για την γιαγιά Βασιλική. Μετέφερα στις συνέδρους τις ευχαριστίες της αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε το χαρεί το βραβείο της από τις αιρετές γυναίκες όλης της χώρας. Αυτό που με ικανοποίησε ήταν ότι οι γυναίκες την γνώριζαν την γιαγιά Βασιλική και όποιες δεν την γνώριζαν ότι είδαν το όνομά της στο πρόγραμμα του συνεδρίου φρόντισαν να μάθουν ποια είναι. Εκείνο το οποίο συζητήσαμε ήταν η ηλικία της. Βάσει του επίσημου βιογραφικού της κ. Βασιλικής βγάζουμε το συμπέρασμα ότι είναι εκατόν εφτά χρονών. Εγώ όσες φορές μίλησα με την κ. Βασιλική μου έλεγε ότι είναι 101 και δεν τα έκρυβε τα χρόνια της. Είχαν κάνει λάθος στην ταυτότητά της και αυτό το επιβεβαίωσε σήμερα και ο πρόεδρος του χωριού και οι υπόλοιπες γυναίκες. Όχι ότι το στοιχείο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και μακάρι να ζούσε και περισσότερο γιατί πραγματικά ανέβαζε το εθνικό φρόνημα. Η γιαγιά Βασιλική είναι ένα σύμβολο και τα χρόνια δεν παίζουν ρόλο, αλλά το σημαντικό είναι η διαύγεια του πνεύματός της μέχρι την τελευταία στιγμή θυμόταν τα πάντα».

Η κηδεία της μια σεμνή τελετή όπως της άρμοζε

Η κηδεία της Κυράς των Μαρασίων έγινε την Δευτέρα το μεσημέρι στις 12. Παρούσες στην κηδεία της οι εγγονές της και η δισέγγονή της και ο αρχηγός ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης. «Ηταν μια σεμνή τελετή από τον ελληνικό στρατό όπως άρμοζε στην γιαγιά των Μαρασίων. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου της ήταν πολύ ήρεμα, γιατί όπως μας έλεγε και όταν ζούσε, η ζωή της ήταν πολύ γεμάτη. Εκτός από τον πρόωρο θάνατο των τριών παιδιών της που βεβαίως κουβαλούσε μέχρι να πεθάνει όλη η ζωή της ήταν αφιερωμένη στην πατρίδα. Όταν πηγαίναμε επειδή το σπίτι της ήταν εκατό μέτρα από το ποτάμι την εποχή που μπορούσε να περπατά ευκολότερα μας έδειχνε το ποτάμι και απέναντι τους Τούρκους και έλεγε χαρακτηριστικά: «Τους ακούω καθημερινά να μας βρίζουν και να λένε ότι μια μέρα θα πάρουν τα μέρη μας. Όσο θα είμαι ζωντανή θα υψώνω κάθε πρωί την ελληνική σημαία για να καταλαβαίνουν ότι εδώ είναι Ελλάδα και θα παραμείνει Ελλάδα. Και επειδή η γιαγιά Βασιλική έζησε και την προσφυγιά και την μετανάστευση των πληθυσμών είχε εντονότερο το συναίσθημα του καθήκοντος απέναντι στην πατρίδα».

Το έργο της θα συνεχισθεί από τον Ελληνικό Στρατό

«Ο Ελληνικός στρατός καθημερινά θα σηκώνει την σημαία, όπως της υποσχέθηκε και βεβαίως όλοι οι κάτοικοι της περιοχής και ειδικά των Μαρασίων θα συνεχίσουν το έργο της. Τις δύσκολες εποχές που ζούμε η γιαγιά Βασιλική θα αποτελεί το σύμβολό μας», κατέληξε η κ. Μπαχαρίδου.

Συλλυπητήρια δήλωση της Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Έβρου κ. Ε. Τσιαούση

Εκφράζω την θλίψη μου για το θάνατο της «Κυράς των Μαρασίων». Είμαι συγκλονισμένη γιατί ένα ζωντανό σύμβολο της συλλογικής μνήμης και αυτογνωσίας μας που με συντρόφευε από τα παιδικά μου χρόνια, δεν θα είναι δίπλα μας για να μας θυμίζει πιο είναι το καθήκον μας απέναντι στην πατρίδα .
Η μορφή της , η ζωή της , η θυσιαστική προσφορά της ας αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας .

Συλλυπητήρια δήλωση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ για την «Κυρά των Μαρασίων»

Η «Κυρά των Μαρασίων», η Βασιλική Λαμπίδου, ξεκίνησε σήμερα το μεγάλο της ταξίδι εγκαταλείποντας τα εγκόσμια και αφήνοντας πίσω της μία ισχυρή παρακαταθήκη μνήμης και αίσθησης του εθνικού χρέους.
Η «Κυρά των Μαρασίων» θα παραμείνει ένα σύμβολο αγάπης προς την πατρίδα και τον τόπο της, τον ακριτικό Έβρο. Η Περιφέρειά μας, η πατρίδα μας σήμερα είναι φτωχότερη… Και έχει ανάγκη από ανθρώπους σύμβολα όπως η εκλιπούσα
Η μνήμη της Κυράς ας είναι αιώνια.


Συντάκτης:Άννα Πατρωνίδου
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
21/6/2011




ΠΗΓΗ   http://thassospress.blogspot.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου