Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

5 χωριά για fit-ικές δραστηριότητες

Στη Ζαρούχλα για ποδήλατο
Σε απόσταση μόλις δύο ωρών από την Αθήνα, ακριβώς πάνω από την Ακράτα, μας περιμένει ένα μικρό, γραφικό χωριό ανέγγιχτο σχεδόν από την άστατη τουριστική ανάπτυξη. Η Ζαρούχλα, τοποθετημένη σε ένα πανέμορφο ορεινό τοπίο, περικυκλωμένη από δάση, βουνά και λίμνες εκπλήσσει όποιον την επισκέπτεται πρώτη φορά.

Για τους λάτρεις των off-road ποδηλατικών διαδρομών και της ορεινής ποδηλασίας η ευρύτερη περιοχή Ζαρούχλας-Φενεού αποτελεί πρόκληση. Κίνητρά τους το παρθένο αλπικό τοπίο αλλά και οι ενδιαφέρουσες στάσεις που μπορούν να κάνουν. Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε δύο διαδρομές:
Οι λιγότερο έμπειροι μπορούν απλά να βολτάρουν μέσα στη Ζαρούχλα, να κατηφορίσουν προς τη λίμνη Τσιβλού (περίπου 10χλμ) ή να ανηφορίσουν για μόλις ένα χιλιόμετρο προς το υπέροχο δάσος που βρίσκεται δίπλα στο χωριό.

Οι πιο έμπειροι μπορούν να ξεκινήσουν από τη Ζαρούχλα, να ανηφορίσουν προς το Μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου για γλυκό του κουταλιού, πριν καταλήξουν στην καταγάλανη λίμνη Δόξα και από εκεί στο χωριό Φενεός. Όλη η διαδρομή, με την περίμετρο της λίμνης υπολογίζεται περί τα 45-50χλμ και ο δρόμος είναι σε αρκετά σημεία κακοτράχαλος. Περισσότερες πληροφορίες για την ακριβή διαδρομή καθώς και χάρτη θα σας δώσουν οι επιχειρηματίες της περιοχής, ωστόσο θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα χιόνια αυτή την εποχή θα σας επιτρέψουν να κινηθείτε από το ένα χωριό προς το άλλο.
Προσοχή: Ο ανηφορικός δρόμος από Ακράτα προς Ζαρούχλα έχει καταρρεύσει, οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την διαδρομή από το χωριό Πύργος ή από Εγίρα.

Φαγητό: Οπωσδήποτε στο «Πέτρινο», λίγο πριν την Ζαρούχλα, στον δρόμο απέναντι από τη λίμνη Τσιβλού, για ζουμερά παϊδάκια και σπιτικές πίτες, καθώς και στα «Ύδατα Στυγός», στον κεντρικό δρόμο της Ζαρούχλας. Εννοείται ότι για καφέ, επιτραπέζια ή ποτό (και ό,τι άλλο ήθελε προκύψει) μέχρι αργά θα πάτε στο «Νώνακρις».

Διαμονή: Στα πανέμορφα, πλήρως εξοπλισμένα Timberland cabins (τιμές: από 115 ευρώ για δύο άτομα) ή στο νεόδμητο Στύγα Mountain Resort, κεντρικότερα στη Ζαρούχλα (τιμές: από 80 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Στη Δημητσάνα για rafting
Από τα πλέον παραδοσιακά, πεντάμορφα χωριά της Πελοποννήσου, η Δημητσάνα δεσπόζει στην πλαγιά του Μαινάλου βρέχοντας τα πόδια της στον παγωμένο, ορμητικό Λούσιο. Εκεί θα σπεύσουν οι τολμηροί που αναζητούν έντονες συγκινήσεις rafting ή καγιάκ, αλλά και πεζοπορία και εξερευνήσεις στις όχθες του ποταμού. Ενημερωθείτε, ωστόσο, έγκαιρα για την κατάσταση του ποταμού αυτή την εποχή και για το αν ο καιρός επιτρέπει κατάβαση.
Περισσότερες πληροφορίες για τα οργανωμένα προγράμματα rafting στον Λούσιο -και γενικώς στην ορεινή Αρκαδία- θα βρείτε στο site της Trekking Hellas. Το κόστος συμμετοχής στο rafting είναι 50 ευρώ κατ’άτομο και περιλαμβάνει τοπικές μεταφορές, εξοπλισμό και ελαφρύ γεύμα.

Κατά τα άλλα, κατά τη διαμονή σας στη Δημητσάνα έχετε την δυνατότητα να βολτάρετε στα πέτρινα, στενά καλντερίμια, να επισκεφθείτε το Μουσείο Υδροκίνησης και φυσικά να χαλαρώσετε στα ατμοσφαιρικά καφέ του χωριού.

Φαγητό: Τοπικές σπεσιαλιτέ και φανταστικά μαγειρευτά θα απολαύσετε στο Στέκι της Γεύσης, ενώ για ζουμερή σχάρα κατευθυνθείτε στον Θόλο. Αμέσως μετά το καφέ Αντίκα σας περιμένει για καφέ και ζεστή σοκολάτα.

Διαμονή: Στο ξενοδοχείο Δημητσάνα θα απολαύσετε υπέροχη θέα στο φαράγγι του Λούσιου και φιλόξενη διαμονή (τιμές: από 70 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό). Εξαιρετική επιλογή και το Andrea Sofi Guesthouse με πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια (τιμές: από 70 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Στη λίμνη Πλαστήρα για ιππασία
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να περιηγηθείτε στην εκπληκτική -αλλά και τεράστια- λίμνη Πλαστήρα από την ιππασία. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή, που το τοπίο θα είναι χιονισμένο, η εμπειρία του καλπασμού δίπλα στις παγωμένες όχθες θα είναι ασύγκριτη. Για να προγραμματίσετε την ιππική σας βόλτα θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποια από τις οργανωμένες φάρμες που βρίσκονται ανάμεσα στα χωριά Μορφοβούνι και Καλύβια Πεζούλας, όπως το Saloon Ζαμπέτας, στο οποίο μπορείτε να απευθυνθείτε επίσης για τοξοβολία, κανό και υδροποδηλασία (τηλ. 24410 92855). Το κόστος της ιππικής σας βόλτας είναι 15 ευρώ για 20 λεπτά –τους ανοιξιάτικους μήνες, που δεν έχει χιόνι και ο καιρός το επιτρέπει, η βόλτα διαρκεί περισσότερο.

Κατά τα άλλα, κατά τη διαμονή σας στην περιοχή αξίζει, με το αυτοκίνητο αυτή τη φορά, να κατευθυνθείτε προς τη Νεράϊδα, ένα μαγευτικό χωριό, πνιγμένο στα έλατα με μοναδική θέα στη λίμνη, και από εκεί να βρεθείτε στο Νεοχώρι, ένα σχετικά τουριστικό χωριό με τον εντυπωσιακό Βοτανικό Κήπο.

Φαγητό: Για κρέατα στη σούβλα, μαγειρευτά και πεντανόστιμες σούπες προτείνουμε τον Κελεπούρη, στο Νεοχώρι (τηλ. 24410 93207), ενώ στο Φαγοτόπι, στα Καλύβια Πεζούλας, θα απολαύσετε αξεπέραστες παραδοσιακές σπεσιαλιτέ (τηλ. 24410 92998).

Διαμονή: Λίγα μόλις λεπτά από την λίμνη Πλαστήρα, στο χωριό Μουζάκι, βρίσκεται το εξαιρετικό Mouzaki Palace Hotel & Spa για απόλυτη χαλάρωση με θέα (τιμές: από 95 ευρώ για δίκλινο δωμάτιο με πρωινό, για διαμονή Παρασκευή και Σάββατο). Οικονομικότερο το παραδοσιακό ξενοδοχείο Ν. Πλαστήρας, το οποίο στεγάζεται στο αυθεντικό εξοχικό του Ν. Πλαστήρα (τιμές: από 70 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Στον Όλυμπο για trekking
Για να προγραμματίσετε την πεζοπορική και ορειβατική σας εκδρομή στον Όλυμπο θα χρειαστεί να περιμένετε μερικούς μήνες, μέχρι τουλάχιστον να λειώσουν τα χιόνια στο βουνό και να είναι ασφαλής η ανάβασή σας σε αυτό. Το πρόγραμμα του trekking μπορεί να αναλάβει, μεταξύ άλλων εταιριών, και η Trekking Hellas, ο οδηγός της οποίας θα σας κατευθύνει στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός», στα 2.100 μέτρα, όπου θα διανυκτερεύσετε για να συνεχίσετε την επόμενη ημέρα έως τον Μύτικα, στα 2.917 μέτρα. Το κόστος του διημέρου κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό συμμετοχών –ενδεικτικά, ξεκινά από 160 ευρώ για συμμετοχή 5-8 ατόμων. Εξίσου έμπειρη για την ανάβαση στον Όλυμπο είναι και η εταιρία Olympus Climbing, στο site της οποίας θα βρείτε ακριβείς πληροφορίες για τις διαδρομές καθώς και για τα καταφύγια. Η Olympus Climbing οργανώνει και χειμερινές αποδράσεις στο βουνό, απευθυνόμενη όμως σε έμπειρους ορειβάτες.

Όσοι έχουν πραγματοποιήσει την ανάβαση στον Όλυμπο μιλούν για μία αξέχαστη εμπειρία, με έντονη κούραση η οποία αποζημιώνεται όμως πλήρως από τις φανταστικές διαδρομές, την συγκλονιστική ομορφιά του τοπίου και το δέος που νιώθει κανείς όταν πλέον φτάνει στην κορυφή.

Ωστόσο, ακόμα και αν βρεθείτε αυτή την εποχή στον Όλυμπο, μπορείτε να δοκιμάσετε πεζοπορία στο Λιτόχωρο, ή ακόμα και να κατευθυνθείτε, εφόσον το επιτρέπει ο καιρός, προς το φαράγγι του Ενιπέα. Σε κάθε περίπτωση, πριν ξεκινήσετε, απευθυνθείτε στον Φυσιολατρικό Σύλλογο Λιτόχωρου για να πληροφορηθείτε για την κατάσταση της διαδρομής.

Φαγητό: Και τα τρία ταβερνάκια στην πλατεία της Ραψάνης είναι εξίσου καλά για νόστιμα κρέατα και εξαιρετικό κρασί και τσίπουρο, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα πολύ λογικά πλαίσια των 10-15 ευρώ κατ’άτομο. Προτείνουμε, επίσης, το «Περιβόλι των Μουσών», στον λόφο του Άη Γιάννη, στο Λιτόχωρο, με νόστιμες ελληνικές γεύσεις και τιμές στα 20 με 25 ευρώ κατ’άτομο.

Διαμονή: Για την διαμονή σας στην περιοχή και εφόσον αποφασίσετε να βρεθείτε εκεί για ορειβασία στον Όλυμπο προτείνουμε το πολυτελές Litohoro Olympus Resort Villas & Spa. Μέσω booking.com μπορείτε να βρείτε εξαιρετικές προσφορές σε δωμάτια που κυμαίνονται στα 60 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό. Εξίσου όμορφο είναι και το Olympus Mediterranean Hotel, επίσης στο Λιτόχωρο (τιμές: από 80 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Στα Τζουμέρκα για τοξοβολία
Στα Τζουμέρκα αξίζει να βρεθείτε για αμέτρητους λόγους, με την τοξοβολία να αποτελεί έναν μόνο από αυτούς. Ωστόσο, πρόκειται για ένα σπορ που «δένει» άριστα με το καταπράσινο ιπποτικό τοπίο, γεμάτο γεφύρια και ανοιχτές αλάνες, και για το οποίο θα βρείτε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις αν επισκεφθείτε το Δασικό Χωριό Κέδρος. Ο λόγος για έναν τουριστικό οικισμό που σε έκταση 45 στρεμμάτων και σε υψόμετρο 920 μέτρων, κοντά στο χωριό Καταρράκτης, περιλαμβάνει 20 ξύλινα πλήρως εξοπλισμένα σπίτια που μπορούν να φιλοξενήσουν από ένα ζευγάρι μέχρι παρέες 8 ατόμων.

Με ορμητήριο τον Κέδρο και σε συνεργασία με την Trekking Hellas Ηπείρου έχετε την δυνατότητα να συμμετέχετε σε διάφορες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως trekking, rafting, ιππασία, rappel και, φυσικά, τοξοβολία, η συμμετοχή στην οποία θα σας κοστίσει μόλις 10 ευρώ κατ’άτομο.

Κατά τα άλλα, η περιοχή προσφέρεται για ατελείωτες βόλτες στα χιλιάδες καταπράσινα μονοπάτια, με φόντο πέτρινα γεφύρια και ανέγγιχτους από τον χρόνο οικισμούς. Στα must των αξιοθέατων περιλαμβάνεται η λαξευμένη σε βράχο Μονή Κηπίνας κοντά στους Καλαρρύτες, καθώς και το εντυπωσιακό Σπήλαιο της Ανεμότρυπας, λίγο έξω από τα Πράμαντα.

Φαγητό: Στην Άκανθο, στους Καλαρρύτες, θα φάτε καταπληκτικές σπιτικές πίττες και εξαιρετικά μαγειρευτά σε λογικές τιμές των 15-20 ευρώ κατ’άτομο. Για ντόπια κρέατα στη σχάρα, παραδοσιακή κουζίνα και τιμές στα ίδια επίπεδα σπεύσατε στο Πέτρινο, στα Πράμαντα.

Διαμονή: Εφόσον επιλέξετε να μείνετε στο Δασικό Χωριό Κέδρος υπολογίστε πως ένα δίχωρο σπίτι 2 ατόμων θα σας κοστίσει περί τα 100 ευρώ, μαζί με το πρωινό. Εναλλακτικά, αν επιλέξετε να μείνετε στο Τζουμέρκα προτείνουμε τον πολύ οικονομικό, παραδοσιακό Ξενώνα Ναπολέων, στο χωριό Καλαρρύτες (τιμές: από 50 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό). 


ΠΗΓΗ   http://www.in2life.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου