Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ... H ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!!!! Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ




ΙΣΤΟΡΙΑ: Το παγκράτιο είναι ό,τι κοντινότερο έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα σε μια πλήρη πολεμική τέχνη καθώς, σύμφωνα με τις περιγραφές που σώζονται, περιλαμβάνει τόσο τεχνικές με γροθιές και λακτίσματα, όσο και τεχνικές πάλης. Γίνεται μέρος των Ολυμπιακών αγώνων περί τον 7ο αιώνα π.Χ. και από τότε, μέχρι τον 6ο αιώνα μ.Χ. αποτελεί τμήμα κάθε αγωνιστικής αθλητικής δραστηριότητας. Τα βυζαντινά χρόνια χάνεται και επανεμφανίζεται στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και συγκεκριμένα το 1996, όταν μια ομάδα ερευνητών δημιουργεί την Ελληνική Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος με στόχο τη συνέχεια της έρευνας και τη διάδοση αυτού του τόσο ελληνικού αθλήματος σε όλη τη χώρα. Παράλληλα με την εξάπλωσή του στην Ελλάδα, η ομοσπονδία καταβάλλει προσπάθειες και για την παγκοσμιοποίησή του και όπως δείχνουν τα πράγματα αρκετές χώρες δείχνουν ενδιαφέρον να γνωρίσουν το παγκράτιο και να εκπαιδεύσουν αθλητές σε αυτό. 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η σημερινή εκδοχή του παγκρατίου περιλαμβάνει τεχνικές ρίψεων και ανατροπών και χτυπήματα με τη χρήση των χεριών και των ποδιών. Η εξάσκηση γίνεται με απλό αθλητικό ντύσιμο, σχεδιασμένο από την ομοσπονδία (λευκή μπλούζα και μπλε παντελόνι) ενώ κάποιες από τις τεχνικές του διδάσκονται και ως εφαρμογές σε καταστάσεις αυτοάμυνας. Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι ότι όλη η ορολογία του παγκρατίου (παραγγέλματα, ονομασίες τεχνικών κ.λπ.) είναι στα αρχαία ελληνικά, γεγονός που ολοκληρώνει την εικόνα μιας πλήρους ελληνικής τέχνης. 
 

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ (Ή ΟΧΙ): Για το παγκράτιο, με τη μορφή που διδάσκεται από τις σχολές της ομοσπονδίας, μπορούμε να πούμε ότι ισχύει λίγο- πολύ ό,τι ισχύει και για το σύγχρονο, αγωνιστικό τζουτζούτσου καθώς η διάρθρωσή του από πλευράς τεχνικών είναι παραπλήσια. Απευθύνεται δηλαδή κυρίως σε νεότερους ανθρώπους με καλή σωματική υγεία οι οποίοι θέλουν να ασκηθούν σε ένα άθλημα που περιλαμβάνει τόσο τεχνικές πάλης όσο και τεχνικές με τα χέρια και τα πόδια. Ιδιαίτερα ελκυστικό θα φανεί το παγκράτιο σε όσους ενδιαφέρονται για τον κλασσικό ελληνικό πολιτισμό και θα ήθελαν να ασκηθούν σε μια μαχητική τέχνη ή μαχητικό άθλημα που να έχει τις ρίζες του στην Ελλάδα, βοηθώντας παράλληλα και στις προσπάθειες της ομοσπονδίας για την αναβίωσή του. 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Λευκή κοντομάνικη μπλούζα, μπλε παντελόνι φόρμας σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ομοσπονδίας. 

ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΩ: Μέσα στα δέκα χρόνια ύπαρξής της, η Ελληνική Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος έχει καταφέρει να δημιουργήσει συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Θα πρέπει λοιπόν να έρθετε σε επαφή με τους υπευθύνους της ώστε να μάθετε πού υπάρχει σύλλογος κοντά σας. 





περισσότερα στο  http://pangration.org  στο   www.alkimachon.gr στο  ekati-e.blogspot.com 



dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου