Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΒΟΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ


ΒΟΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Αρχαιολογικό Μουσείο ¨Αθανασάκειο¨ που ιδρύθηκε το 1909 και διαθέτει εκθέματα από την Προϊστορική, Νεολιθική και την Βυζαντινή περίοδο. Στις αίθουσες του μουσείου πραγματοποιούνται κατά διαστήματα περιοδικές εκθέσεις.

ΒΟΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Πάρκο Αγίου ΚωνσταντίνουΤο Πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου διαμορφώθηκε το 1920 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ν. Κιτσίκη. Είναι η πρώην Πλατεία Γεωργίου του Α' και βρίσκεται στην παραλία του Βόλου. 

ΒΟΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/ΑχίλλειοΤο κινηματοθέατρο Αχίλλειον χτίστηκε το 1925 και εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα.

ΒΟΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Δημοτικό Ωδείο
Το νεοκλασικό κτίριο του Δημοτικού Ωδείου που θεμελιώθηκε το 1885 περίπου και από το 1900 λειτούργησε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.

ΒΟΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κιρικο

Το κέντρο τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κιρικο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Δημοτικού Ωδείο και στεγάζει το Μουσείο Αλέκου Κ. Δάμτσα. Το Μουσείο φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις εικαστικών και μόνιμη συλλογή.

ΒΟΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Λαογραφικό Μουσείο
Το Λαογραφικό Μουσείο του Κίτσου Μακρή που στεγάζεται στο σπίτι του λαογράφου, στην οδό Κίτσου Μακρή 38, και ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Περιλαμβάνει μοναδικά στο είδος τους εκθέματα της λαογραφικής συλλογής του σημαντικού ερευνητή.

ΒΟΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Το Σπίτι με το ΤριαντάφυλλοΤο Μουσείο-Πινακοθήκη της Χρυσούλας Ζιώγα. Είναι το κόκκινο σπίτι στη συμβολή των οδών Βλαχάβα και Γαζή που είναι γνωστό στους ντόπιους σαν το "Σπίτι με το τριαντάφυλλο".

ΒΟΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Συγκρότημα Παπαστράτου – Πανεπιστήμιο ΘεσσαλίαςΟι πρώην καπναποθήκες του μεγάρου Παπαστράτου στην παραλία του Βόλου, στεγάζουν τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και οργανωμένες αίθουσες συνεδρίων.

ΒΟΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Ιερός Ναός Αγίας ΤριάδαςΟ Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας διαθέτει μοναδικές αγιογραφίες που φιλοτέχνησε ο Γιώργος Γουναρόπουλος. Βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο του Βόλου.

ΒΟΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Ιερός Ναός Κωνσταντίνου & Ελένης
Ο Ιερός Ναός Κωνσταντίνου και Ελένης χτίστηκε το 1936 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου. Η περίτεχνη αρχιτεκτονική του σε συνδυασμό με την θέση του στην παραλία του Βόλου, τον κατέστησαν σημείο αναφοράς για την πόλη.

ΒΟΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου
Επισκεφθείτε τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, η οποία ήταν η πρώτη εκκλησία που δημιούργησε ο αρχιτέκτονας Αριστοτέλης Ζάχος στο Βόλο. Οι αγιογραφίες του ναού είναι του Αγήνορα Αστεριάδη, ενώ, στο προαύλιο του Ναού διατηρείται το παλιό καμπαναριό, έργο του Ιταλού γλύπτη Previsan το 1884.

ΒΟΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Εντομολογικό Μουσείο
Το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα των Βαλκανίων. Περιλαμβάνει 35.000 έντομα διαφόρων τάξεων.

ΒΟΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Πάρκο ΑναύρουΤο πάρκο του Αναύρου περιλαμβάνει δείγματα μοντέρνας γλυπτικής Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

ΒΟΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/ΔημαρχείοΤο Δημαρχείο της πόλης χτίστηκε το 1970, δημιουργία του Δημήτρη Πικιώνη, και αποτελεί γνήσιο δείγμα Πηλιορείτικης Αρχιτεκτονικής.

ΒΟΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Τυπογραφικό Μουσείο
Το τυπογραφικό μουσείο της εφημερίδας ¨Η Θεσσαλία¨ από το 1898 στεγάζεται σε μια αίθουσα 350 τετραγωνικών στην Βιομηχανική περιοχή του Βόλου και φιλοξενεί εκατό χρόνια καθημερινής ιστορίας και τεχνολογίας.

ΒΟΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Κάστρο ΒόλουΤο Κάστρο του Βόλου βρίσκεται στην συνοικία Παλαιά στα δυτικά της πόλης. Χτίστηκε στα μέσα του 6ου αιώνα μ. Χ. και στο υπόγειο γκαράζ του πολυχώρου Village μπορείτε να θαυμάσετε τα Ρωμαϊκά Λουτρά.

ΒΟΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας
Το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού ανεγέρθηκε το 1884 και η μορφή του μένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Στο σταθμό λειτουργεί μουσείο με σπάνιο υλικό από την ιστορία των σιδηροδρόμων στην περιοχή.

ΒΟΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Άγαλμα Αθηνάς στο Σιδηροδρομικό Σταθμό ΒόλουΤο Άγαλμα της Αθηνάς κατασκευάστηκε το 1884 από το Ιταλό γλύπτη G.Previsan και τοποθετήθηκε στο Σιδηροδρομικό Σταθμό με την ευκαιρία των εγκαινίων του Σταθμού. Φτιαγμένο με λευκό μάρμαρο και άριστα δουλεμένες λεπτομέρειες.
ΒΟΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Πανθεσσαλικό ΣτάδιοΣτο υπερσύγχρονο Πανθεσσαλικό Στάδιο, το οποίο κατασκευάστηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών αγώνων, διεξήχθησαν προκριματικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες στην Ολυμπιάδα του 2004 που διοργάνωσε η Αθήνα.

ΒΟΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Λόφος ΓορίτσαςΟ Λόφος της Γορίτσας βρίσκεται ανατολικά της πόλεως του Βόλου και αποτελεί ένα φυσικό ύψωμα, περίπου 200 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Από το σημείο αυτό η θέα είναι πανοραμική προς την πόλη και το λιμάνι του Βόλου.

ΒΟΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Ιερός Ναός Γέννησης της ΘεοτόκουΟ Ιερός Ναός Γέννησης της Θεοτόκου (Παναγία Τρύπα Γορίτσα) είναι αφιερωμένος στα γενέθλια της Θεοτόκου. Η εκκλησία βρίσκεται μέσα σε σπήλαιο στους πρόποδες της Γορίτσας και είναι από τις γραφικότερες της πόλης.

ΒΟΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Ιερός Ναός ΑγίαςΤριάδαςΗ Αγία Τριάδα βρίσκεται δίπλα στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου και είναι ένα παρεκκλήσι βυζαντινού ρυθμού. Στο εσωτερικό της υπάρχουν εικόνες του καλλιτέχνη ζωγράφου Γουναρόπουλου.

ΒΟΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Το τρενάκι του Πηλίου
Το περίφημο τρενάκι του Πηλίου είναι ένα ατμήλατο τρενάκι που λέγεται «Μουτζούρης» το οποίο διένυε την απόσταση Βόλος – Μηλιές για περίπου 70χρόνια. Σήμερα το τρενάκι διανύει μικρότερη διαδρομή συνδέοντας τα Άνω Λεχώνια με τις Μηλιές…

Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα με το τρενάκι όπου η διαδρομή θα σας μαγέψει και θα ανταμείψει την επιλογή σας…

ΒΟΛΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Αρχαιολογικοί Χώροι
Επίσης σε πολύ κοντινή απόσταση από το Βόλο βρίσκονται οι Αρχαιολογικοί χώροι Δημινίου, Σέσκλου, Αρχαίας Δημητριάδας και Νέας Αγχίαλου.
Ο νεολιθικός οικισμός του Διμηνίου βρίσκεται 5 χλμ από την πόλη του Βόλου, στις βορειοδυτικές παρυφές του σημερινού χωριού Διμήνι. Επίσης, στα νοτιοανατολικά του λόφου βρίσκεται ο σημαντικός Μυκηναϊκός οικισμός Διμηνίου. Η πόλη αυτή, σύμφωνα με τις νεότερες απόψεις, ταυτίζεται με την Ιωλκό, την πατρίδα του Ιάσονα.
Ο Αρχαιολογικός χώρος Σέσκλου βρίσκεται 8 χλμ δυτικά της πόλης του Βόλου. Πρόκειται για έναν προϊστορικό οικισμό χτισμένο πάνω στον λόφο «Καστράκι». Αποτελεί έναν από τους παλιότερους οικισμούς που ανακαλύφθηκαν στην Ευρώπη και κατοικήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της 7ης χιλιετίας.

Η αρχαία πόλη της Δημητριάδας, ήταν μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της αρχαιότητας, βρίσκεται νότια του κόλπου του Βόλου, απέναντι από τη σύγχρονη πόλη. Πολύ σημαντικά ευρήματα αποτελούν το Αρχαίο Θέατρο, το ανάκτορο, η βασιλική της Δαμοκράτειας και τα απομεινάρια του ρωμαϊκού υδραγωγείου, γνωστά ως δόντια.
Εκεί που είναι χτισμένη η πόλη της Νέας Αγχιάλου, αναπτύχθηκε η παλιαοχριστιανική πόλη Φθιώτιδες Θήβες η οποία εκείνη την περίοδο, αποτελούσε εκκλησιαστικό κέντρο της Μαγνησίας.

Ανάμεσα στα ευρήματα είναι σωζόμενα τμήματα παλαιοχριστιανικών ναών από τα οποία αξίζει να αναφέρουμε την βασιλική του αρχιερέως Πέτρου, τη βασιλική του Μαρτυρίου αλλά και τα ψηφιδωτά δάπεδα που βρίσκονται σε διάφορες εκκλησίες που έχουν ποικίλα θέματα και εντυπωσιακή τεχνική.

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου