Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΟΒΑΚΙΔΗΣ και η εταιρεία ΜΕΛΙΝΟ συνεχίζει την παράδοση και φτιάχνει μέλι, καθώς και μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού που εξάγονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.


Τέσσερις δεκαετίες τώρα έχει συνδέσει τη ζωή 
του με αυτήν της μέλισσας. Ο Δημητρης Νοβακιδης και η εταιρεία Μελίνο συνεχίζει την παράδοση και φτιάχνει μέλι, καθώς και μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού που εξάγονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Τέχνη που μετρά ιστορία αρκετών χιλιάδων ετών η μελισσοκομία, έχει πιστούς και φανατικούς οπαδούς. Ανθρώπους που την υπηρετούν με τόσο πάθος όσο προκύπτει από μια σχέση τόσο παλιά που φθάνει στους μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς της Αιγύπτου και της Ελλάδας και διαχέεται, στο πέρασμα των αιώνων, έως τους σύγχρονους παραγωγούς ενός προϊόντος όπως το μέλι, που οι ιδιότητές του κάνουν να μοιάζει ως μοναδικό δώρο της φύσης προς τον άνθρωπο.
Μελισσοκόμος. Ο Δημήτρης Νοβακίδης επί το έργον.
Μελισσοκόμος. Ο Δημήτρης Νοβακίδης επί το έργον.
Σ' αυτή την ομάδα των πιστών της μέλισσας ανήκει ο Δημήτρης Νοβακίδης. Μελισσοκόμος δεύτερης γενιάς στην Ελευθερούπολη Καβάλας, έχει τη μελισσοτροφία στο DNA του, αφού ασχολείται με την παραγωγή μελιού εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Η αγάπη του για τη μέλισσα και την παραγωγή της δεν του επέτρεψε να λοξοδρομήσει στην επαγγελματική του απασχόληση. Σπούδασε εκπαιδευτικός, αλλά όταν κλήθηκε, στις αρχές της δεκαετίας του '70, να αναλάβει την οικογενειακή απασχόληση που διατηρούσε ο πατέρας του, δεν δίστασε: «Η διάθεση της παραγωγής μας γινόταν από το σπίτι μας και η επιτυχία μας, που έφερνε πελάτες από όλο τον Νόμο Καβάλας, οφειλόταν στην ποιότητα», θυμάται ο ίδιος και συνεχίζει: «Αγαπούσα τις μέλισσες και τη φύση, και έτσι ποτέ δεν εγκατέλειψα τη μελισσοκομία. Πάντα είχα στο πλευρό μου τη γυναίκα μου και τις τρεις κόρες μου. Τελικά, οι δύο πρώτες θυγατέρες μου έγιναν ιατροί και η τελευταία κληρονόμησε την αγάπη για τη μελισσοτροφία».
Με αφετηρία την αγάπη
Το μυστικό του είναι απλό: Η αγάπη του γι' αυτό που κάνει. Ο ίδιος εξομολογείται: «Για να είσαι μελισσουργός πρέπει να αγαπάς τη φύση, που σε μαγεύει. Το μεράκι για τη μέλισσα είναι μια αγάπη διαφορετική. Αν δεν αγαπάς και δεν τη φροντίζεις δεν πρόκειται να αποδώσει. Θέλει προσοχή και επιμονή, ειδικά την ανοιξη, που είναι η εποχή της βασιλοτροφίας. Οι κινήσεις του μελισσοτρόφου πρέπει να είναι ήπιες, για να μην ερεθιστούν οι μέλισσες. Ποτέ δεν φορώ στολή. Είμαι πλέον εξοικειωμένος με τις μέλισσες και με τις επιθέσεις τους».
Μελίσσια. Αγαπούν τα ρείκια της άνοιξης και του φθινοπώρου. Το τσάι του βουνού, το έλατο, την ακακία και την καστανιά. Από αυτά έχει άφθονα το Παγγαίον όρος.
Μελίσσια. Αγαπούν τα ρείκια της άνοιξης και του φθινοπώρου. Το τσάι του βουνού, το έλατο, την ακακία και την καστανιά. Από αυτά έχει άφθονα το Παγγαίον όρος.
«Το μέλι χωρίζεται σε δύο κατηγορίες», όπως εξηγεί ο έμπειρος μελισσοκόμος . «Το πευκόμελο ή ελατόμελο που προέρχεται από τα εκκρίματα των εντόμων. Και το ανθόμελο που προέρχεται από τα άνθη, θυμαριού, φασκόμηλου, ακακίας, πορτοκαλιού. Ο τρύγος το μελιού γίνεται από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Η μελιτοφορία ενός φυτού εξαρτάται από τη θερμοκρασία, την υγρασία, τους ανέμους, τη σύσταση της γης. Ολα αυτά τα συνδυάζουμε και έτσι οδηγούμαστε στον τρύγο του μελιού».
Η επιχείρηση «Μελίνο» (Μέλι + Νοβακίδης) λειτουργεί με τη σημερινή της μορφή από το 2001 και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του κ. Νοβακίδη με την κόρη του Θεοδώρα-Αννα. Είναι μια οικοτεχνία παραγωγής και συσκευασίας μελιού, γλυκών κουταλιού και μαρμελάδων. Παράγει προϊόντα με παράδοση στην ποιότητα, μέλι, γύρη ανθέων, πρόπολη, βασιλικό πολτό από τις δύο μελισσοκομικές μονάδες της, καθώς και γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες.
Οικογένεια. Η κόρη του Αννα-Θεοδώρα συμμετέχει στην παραγωγή των παραδοσιακών γλυκών.
Οικογένεια. Η κόρη του Αννα-Θεοδώρα συμμετέχει στην παραγωγή των παραδοσιακών γλυκών.

Μιλώντας για την παραγωγή του, ο κ. Νοβακίδης, εξηγεί: «Ολα τα φρούτα που χρησιμοποιούνται είναι φρέσκα, εποχιακά και επιλεγμένα από την ίδια την επιχείρηση, έτσι ώστε την ίδια μέρα από το περιβόλι να φτάνουν στο εργαστήριο και στην ποσότητα αυτή που μπορεί να επεξεργαστεί. Εχουμε σύγχρονο εργαστήριο και τα γλυκά όπως και οι μαρμελάδες γίνονται με βάση το μέλι χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ουσίες, ακολουθώντας τις παραδοσιακές συνταγές. Η γκάμα των προϊόντων περιλαμβάνει μαρμελάδες κυδώνι, βερίκοκο, ροδάκινο, κεράσι, δαμάσκηνο, αγριόσυκα και οι νέες είναι μύρτιλλα και αρώνεια, ένα φρούτο που ανήκει στην κατηγορία του βατόμουρου».
Οι συμμετοχές της εταιρείας σε διεθνείς εκθέσεις ανέπτυξαν την εξωστρέφειά της δίνοντας στα ποιοτικά προϊόντα της την ευκαιρία να γίνουν γνωστά στις ξένες αγορές. Εξαγωγές γίνονται σε χώρες της Ευρώπης όπως Γερμανία, Βέλγιο, Κύπρο αλλά και Καναδά, σε ένα δίκτυο που περιλαμβάνει καταστήματα ντελικατέσεν. Ειδικά στις βόρειες χώρες στέλνει μαρμελάδες κρεμμύδι και πιπεριά Φλωρίνης! «Προσπαθούμε με τα προϊόντα μας», καταλήγει ο παραγωγός, «να αποκαταστήσουμε την εικόνα μιας Ελλάδας αναξιόπιστης και διεφθαρμένης, την οποία δυστυχώς έχουν οι περισσότεροι στο εξωτερικό»
Προϊόντα. Μέλι βιολογικό, χειροποίητες μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού με τη συνταγή της γιαγιάς.
Προϊόντα. Μέλι βιολογικό, χειροποίητες μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού με τη συνταγή της γιαγιάς.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΛΙ
Επένδυση στη φύση
Ο Δ. Νοβακίδης πιστεύει ότι το μέλλον στην αγροτική παραγωγή είναι βιολογικό. Ο ίδιος ξεκίνησε το 2004. Τι σημαίνει όμως στην πράξη βιολογικό μέλι; «Οι μονάδες που πρόκειται να πιστοποιηθούν ως βιολογικές μπαίνουν σε ένα μεταβατικό στάδιο επί δύο χρόνια, ελεγχόμενες από κάποιον οργανισμό πιστοποίησης. Τα μελίσσια πρέπει να είναι σε τοποθεσία που δεν ραντίζεται σε απόσταση τεσσάρων χλμ. Το προϊόν πρέπει να είναι απόλυτα φυσικό και ελέγχεται αυστηρά αν έχει υποστεί νοθεία».
Προϊόντα. Μέλι βιολογικό, χειροποίητες μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού με τη συνταγή της γιαγιάς.
Προϊόντα. Μέλι βιολογικό, χειροποίητες μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού με τη συνταγή της γιαγιάς.
Nίκη Mηταρέα
nmitarea@pegasus.gr
ΦΩTOΓΡAΦIEΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ
antonis.pasvantis@gmail.com
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου