Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Κορυφώνεται η «Μάχη των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης»


Η  μάχη των «Τιτάνων του Διαδικτύου» βρίσκεται προ των πυλών, καθώς Microsoft και Google αναπτύσσουν διαδικτυακές πλατφόρμες που συνδυάζουν μηχανές αναζήτησης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social search).
Σε σεμινάριο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις Βρυξέλλες στις 8 Φεβρουαρίου, η Microsoft αποκάλυψε ότι αναπτύσσει ένα εργαλείο social search, το λεγόμενο So.cl, που τώρα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η Google Plus, που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο- και τον Ιανουάριο επέτρεψε την είσοδο και σε άτομα άνω των 13 ετών- συνδυάζει το γίγαντα στις μηχανές αναζήτησης με νέες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί το Facebook.

Και οι δύο πλατφόρμες περιλαμβάνουν ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χρηστών ενώ έχουν και δυνατές εφαρμογές για επιχειρήσεις, επιτρέποντας σε επιχειρηματικές να «δημιουργηθούν διαδικτυακά».

Η ανταλλαγή γνώσης είναι επιχειρηματικό ζήτημα 

Στην περίπτωση της Google, μπορούν να δημιουργηθούν σελίδες που θα επιτρέπουν στους επιχειρηματίες χρήστες πέρα από τα σύνορα να δημιουργήσουν κοινότητες γνώσης.

Τα δύο μοντέλα έχουν διαφορετικά πρότυπα προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Η Google Plus χρησιμοποιεί ένα αυστηρό μοντέλο προστασίας της ιδιωτικής ζωής, με στόχο να μιμηθεί τις σχέσεις της «πραγματικής ζωής», επιτρέποντας στους χρήστες να βρίσκουν συγκεκριμένους φίλους από πληροφορίες που διαθέτουν σε άλλους.

Το μοντέλο της Microsoft είναι λιγότερο αυστηρό, καθώς επιτρέπει σε όλους του χρήστες στο κοινό δίκτυο να βλέπουν την πλήρη διαδρομή των πληροφοριών και ιστοριών στις αλυσίδες του social search. 

Αυξάνεται ο ανταγωνισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Και οι δύο πλατφόρμες social search μπορούν να έχουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων μέσω της χρήσης του cloud computing, αποσκοπώντας μακροπρόθεσμα να αξιοποιήσουν τους επιχειρηματικούς χρήστες. Το So.cl στοχεύει σε ερευνητές που εργάζονται εξ αποστάσεως, επιτρέποντάς τους να ενώσουν τις εξειδικευμένες πληροφορίες. Η Microsoft από την άλλη, θέλει να αξιοποιήσεις τις σχέσεις με το Facebook για να προωθήσει το So.cl.

Το Social search μετατρέπεται σε ένα πεδίο αυξανόμενου ανταγωνισμού μεταξύ των γιγάντων του διαδικτύου. Το Twitter παραπονέθηκε τον Ιανουάριο αναφορικά με αλλαγές που έγιναν από την Google προκειμένου να ενσωματώσει το Google Plus στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Η Google ανταπάντησε, με τον επικεφαλής της Eric Schmidt να λέει ότι η εταιρεία του δεν ευνοεί το δικό της μέσο κοινωνικής δικτύωσης έναντι του Twitter και του Facebook, ενώ τόνισε ότι «θα υπάρξει ισότιμη αντιμετώπιση» εάν Twitter και Facebook δώσουν στην Google τις σωστές άδειες πρόσβασης στο περιεχόμενό τους.
πηγη  http://www.lamiatimes.gr   /   EurActiv.gr


dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου