Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ . ΠΑΠ ΤΕΣΤ


ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1962
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠ ΤΕΣΤ
Το επεισόδιο ξεκινάει με έναν πρόλογο από τον σκηνοθέτη ΛΕΥΤΕΡΗ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟ, ο οποίος εξηγεί την αφορμή με την οποία ξεκίνησε την έρευνα για τον ΓΕΩΡΓΙΟ Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. Ο χαράκτης και ζωγράφος ΓΙΩΡΓΗΣ ΒΑΡΛΑΜΟΣ μιλάει για τη μορφή του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ και για την επιλογή του να τον απεικονίσει μαζί με τη σύζυγο και συνεργάτιδά του ΜΑΧΗ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ. Ακολούθως παρουσιάζονται αποσπάσματα από τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ στη γενέτειά του, Κύμη Ευβοίας, καθώς και πλάνα από το πατρικό σπίτι αλλά και το σπίτι όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

Η ανηψιά του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗ, παραχωρεί εκτενή συνέντευξη κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρεται στα παιδικά, μαθητικά και φοιτητικά χρόνια του θείου της, τις οικογενειακές καταβολές και τα ενδιαφέροντα του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, για την κλασσική μουσική και το βιολί, τη λογοτεχνία, τη δημοτική γλώσσα και την ιατρική επιστήμη. Η αφήγηση συμπληρώνει τις περιγραφές αυτές μαζί με πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό και γίνεται αναφορά στις σπουδές ιατρικής του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ στην Αθήνα και αργότερα στη Γερμανία όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή.

Αντίστοιχα περιγράφεται ο γάμος του με τη ΜΑΧΗ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ, η αναχώρησή τους για το Παρίσι και η παραμονή τους για ένα χρόνο στο Μονακό. Το ζευγάρι επιστρέφει στην Ελλάδα και ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ υπηρετεί ως έφεδρος ανθυπίατρος στον ελληνικό στρατό κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων. Με τη λήξη των πολέμων, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 1913, εγκαθίστανται στις ΗΠΑ και τη Νέα Υόρκη, όπου του προσφέρεται μια θέση εργασίας στο παθολογικο-ανατομικό τμήμα του νοσοκομείου της Νέας Υόρκης.

Το 1914 διορίζεται ως βοηθός ερευνητής στο τμήμα μαιευτικής του ιατρικού κολλεγίου Κορνέλ και το 1928 το ζεύγος παίρνει την αμερικανική υπηκοότητα. Η πρώτη δημοσίευση των ερευνητικών μελετών του έρχεται το 1928, το 1939 δημοσιεύεται η έρευνα για την ανίχνευση του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, το 1941 η ιατρική κοινότητα αναγνωρίζει την αξία της μελέτης του και το 1943 δημοσιεύεται η "Διάγνωση του καρκίνου της μήτρας από τα κολπικά επιχρίσματα" δημιουργώντας έτσι μια νέα ιατρική ειδικότητα: την αποφολιδωτική κυτταρολογία.

Ο κυτταρολόγος ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΝΟΣ και ο ιστορικός της ιατρικής ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΚΕΤΟΣ, αναφέρονται στο έργο του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, τη σημασία του "Άτλαντα της αποφολιδωτικής κυτταρολογίας" και εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο βοήθησε στην πρόγνωση και σωτηρία εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον πλανήτη από τον καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας. Η ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗ περιγράφει την καθημερινότητα του ζεύγους όπως την έζησε και η ίδια κατά τη διάρκεια της περιόδου που την φιλοξένησαν στις ΗΠΑ.

Επίσης σχολιάζεται η αφοσίωση στην έρευνα και η εργασιομανία του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, αλλά και η επίδραση αυτού του χαρακτηριστικού στη σχέση του με τη σύζυγό του ΜΑΧΗ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ, ενώ ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΚΕΤΟΣ υπογραμμίζει την ανάγκη να αναγνωρισθεί περαιτέρω και στην Ελλάδα η προσφορά της ΜΑΧΗΣ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ στο ερευνητικό και επιστημονικό έργο του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. Παρουσιάζονται πρωτοσέλιδα και άρθρα εφημερίδων από την επίσκεψη του ζεύγους στην Ελλάδα και γίνεται αναφορά στον αιφνίδιο θάνατο του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ το 1962 στο Μαϊάμι.

Στην αφήγηση περιλαμβάνεται και ανάγνωση αποσπάσματος από συνέντευξη της ΜΑΧΗΣ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ από το 1970 στον αμερικανικό τύπο, που αναδημοσιεύθηκε μεταφρασμένη στο περιοδικό "Γυναίκα". Το επεισόδιο παρουσιάζει σύντομο και χωρίς ήχο απόσπασμα κινηματογραφικής λήψης όπου διακρίνεται ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, εν ώρα εργασίας.

ΠΗΓΗ   http://www.ert.gr



dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου