Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ - ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΡΤ



Ντοκιμαντέρ που καταγράφει τη ζωή και το έργο του λυράρη και τραγουδιστή ΝΙΚΟΥ ΞΥΛΟΥΡΗ σκιαγραφώντας το πορτρέτο του μέσα από αποσπάσματα συνεντεύξεων του ίδιου, στιγμιότυπα συναυλιών του, και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν κοντά του, με κεντρικά πρόσωπα τη σύζυγό του ΟΥΡΑΝΙΑ και τον αδερφό του ΑΝΤΩΝΗ ΞΥΛΟΥΡΗ (ΨΑΡΑΝΤΩΝΗ).
Διανθισμένη με την αφήγηση τριών ποιημάτων του ΑΛΕΞΗ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ, η εκπομπή ακολουθεί τους κύριους σταθμούς της δράσης του σημαντικού καλλιτέχνη, τον γενέθλιο τόπο του, το χωριό Ανώγεια Ρεθύμνου, το Ηράκλειο και την Αθήνα, όπου εγκαθίσταται την περίοδο της Δικτατορίας, συνδέοντας την πορεία του με τον αντιδικτατορικό αγώνα και σφραγίζοντας την εξέγερση Πολυτεχνείου με τη φωνή και το ήθος του. Γίνεται αναφορά στο ξεκίνημα της καριέρας του, στο πρώτο τραγούδι που έγραψε σε νεαρή ηλικία με τίτλο «Δεν κλαιν οι δυνατές καρδιές» και στις πρώτες του μουσικές εμφανίσεις στο Ηράκλειο. Καταγράφονται επίσης, η σχέση του με την κρητική παράδοση και τη μουσική, τα προσωπικά του βιώματα από τη ζωή στην Κρήτη και τα συναισθήματά του για τον τόπο καταγωγής του ενώ φωτίζονται στοιχεία της προσωπικότητάς του σε συνδυασμό με την αυθεντικότητα και καθαρότητα που απέπνεε το ηχόχρωμα της φωνής του. Η μουσική του πορεία στην Αθήνα σφραγίστηκε από τη συνεργασία του με τον ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ στα έργα «Ριζίτικα» (1971) και «Χρονικό» (1969) σε στίχους του Κ.Χ. ΜΥΡΗ, και τις κοινές εμφανίσεις τους στην μπουάτ «Λήδρα» στην Πλάκα. Αφηγήσεις φίλων και συνεργατών του περιγράφουν την παρουσία του στα αθηναϊκά μαγαζιά, στις μπουάτ της Πλάκας «Αρχόντισσα», «Θεμέλιο» κ.ά., σε συναυλίες, καθώς και στη θεατρική σκηνή του «Αθήναιον» στην παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» το 1973, για την οποία μιλούν ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ και ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ. Η κόρη του ΡΗΝΙΩ ΞΥΛΟΥΡΗ διαβάζει τις εντυπώσεις του Ιάπωνα ΜΑΣΑΑΚΙ ΤΑΜΟΥΡΑ, διευθυντή της Ραδιοφωνίας του Τόκιο, που είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα το 1973 για να βρει τον Ν. ΞΥΛΟΥΡΗ. Η καλλιτεχνική του σταδιοδρομία σταματά με το θάνατό του το 1980 σε ηλικία 44 χρονών, όταν χάνει τη μάχη με τον καρκίνο.
Για τον Ν. ΞΥΛΟΥΡΗ μιλούν επίσης, ο ΤΑΣΟΣ ΓΟΥΔΕΛΗΣ, ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ, η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ, ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΙΟΥΔΑΚΗΣ και πολλοί άλλοι.
Όλη η εκπομπή πλαισιώνεται από τραγούδια που ερμηνεύει ο Ν. ΞΥΛΟΥΡΗΣ –μεταξύ άλλων και στίχους του Ερωτόκριτου-ενώ περιλαμβάνεται αρχειακό κινηματογραφικό υλικό, όπως στιγμιότυπα από τη συναυλία του ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ το 1978 στον Λυκαβηττό, αποσπάσματα από την παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» (1973) και ηχητικά ντοκουμέντα από το πρόγραμμα της «Λήδρας».

πηγη  http://www.ert.gr








dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου