Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Ο... ΕΚΛΕΚΤΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ: Οι καλύβες των κυνηγών στις όχθες του Εβρου!!!!


Οι... μεζέδες της καλύβας

Οι καλύβες των κυνηγών στις όχθες του Εβρου ή στα διάσελα των βουνών φιλοξενούν πάνω απ' όλα... μια συλλογικότητα!

Εκεί ακριβώς είναι που «ακουμπάνε» για να ξαποστάσουν τα αποκαμωμένα σώματα, μετά το καρτέρι στο ξεροβόρι του βάλτου ή μετά τις πολύωρες παγάνες σε δάση που τα «δέρνει» ο πάγος τώρα τον χειμώνα.
Να ζεσταθεί, να τραφεί και να στυλωθεί αποζητά το σώμα στην καλύβα, και εκεί βέβαια είναι ένας κόσμος ανδρών, όπου δεν υπάρχουν οι κυράδες μας για να αναλάβουν τα χρειαζούμενα...
Οι... μεζέδες της καλύβας
Μια μεγάλη ποικιλία φαγητών μπορεί να μαγειρευτεί στην καλύβα, ανάλογα τις απαιτήσεις, την ικανότητα και το μεράκι της παρέας.
Οι κονσέρβες είναι μια λύση για γρήγορο και χωρίς κόπο φαγητό, αν το κυνήγι έχει βαρύνει τα πόδια, τα χέρια και τη διάθεση...
Τα κρέατα στη σχάρα είναι η περισσότερο διαδεδομένη πρόταση για φαγητό στην καλύβα, αλλά βέβαια υπάρχει... η «φασαρία» με τα κάρβουνα και ότι κάποιος πρέπει να τα ψήσει.
Τα μαγειρευτά, οι σούπες, τα φαγητά κατσαρόλας ή ταψιού είναι ιδανική λύση για να τραφούν ταυτόχρονα πολλά στόματα με ζεστό φαγητό.
Εδώ βέβαια απαγορεύονται οι πειραματισμοί και οι «ακροβασίες», αν δεν γνωρίζει κανείς μαγειρική, γιατί στο τέλος θα μείνουν όλοι νηστικοί και θα καταλήξουν να κυνηγάνε... τον μάγειρα!
Το ψωμί που αναγκαστικά θα μπαγιατέψει, το κόβουμε σε φέτες και το ψήνουμε, είτε στη σχάρα είτε στον φούρνο...
Μια μεγάλη ποικιλία φαγητών μπορεί να μαγειρευτεί στην καλύβα, ανάλογα τις απαιτήσεις, την ικανότητα και το μεράκι της παρέας.
Μια μεγάλη ποικιλία φαγητών μπορεί να μαγειρευτεί στην καλύβα, ανάλογα τις απαιτήσεις, την ικανότητα και το μεράκι της παρέας.
Τα τηγανητά καλό είναι όσο γίνεται να αποφεύγονται (τις αρτηρίες και τα μάτια σας), έστω κι αν γίνονται γρήγορα... και νόστιμα.
Συμβουλεύω τα φαγητά της κατσαρόλας και του ταψιού να συνοδεύονται από πατάτες ή κριθαράκι ή μακαρόνια, ώστε... να φτουρήσουν οι μερίδες τους! Οποιος έχει δει πόσο τρώνε άνθρωποι που έχουν παραμείνει για ώρες στο βουνό ή στους γκιουμέδες του βάλτου, θα καταλάβει γιατί το γράφω αυτό...
Δεν συνιστώ μάλιστα τηγανητές πατάτες, γιατί δεν θα προλαβαίνει να ακουμπά το πιάτο στο τραπέζι, και οι πατάτες θα εξαφανίζονται (στο τέλος όλο και κάποιος θα βγαίνει παραπονούμενος για λιγοστές πατάτες στο πιάτο του).
Οι... μεζέδες της καλύβας
Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι ανάγκες ενός κυνηγού κατά τη διάρκεια μιας μέρας είναι κατά μέσο όρο 1/2 κιλό ψωμί, 1-2 λίτρα νερό, 300-500 γραμμάρια μαγειρεμένο κρέας και 300 γραμμάρια σαλάτα...
Οι σούπες...
Οι διατροφικές απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες όταν περνάει κανείς πολλές ώρες στο κρύο, ταλαιπωρείται μέσα στα «μπατάκια» ή κουβαλάει ένα σωρό πράγματα στην πλάτη του καταβάλλοντας σωματική προσπάθεια.
Οι... μεζέδες της καλύβας
Το κρέας είναι απαραίτητο και δεν πρέπει να λείπει σε κάθε γεύμα, ενώ η σούπα, που ζεσταίνει και τονώνει τον οργανισμό, θα πρέπει να βρίσκεται σε μια κατσαρόλα, μόνιμα εγκατεστημένη πάνω στη σόμπα...
Τι αξία έχει ένα ζεστό πιάτο σούπας μόνο ο...κάθε ταλαιπωρημένος και παγωμένος μπορεί να το καταλάβει.
Το ζεστό φαγητό επιδρά θετικά στο ηθικό και είναι αφετηρία για όμορφες νύχτες στην καλύβα, με καλαμπούρια, κέφι και πειράγματα.
Το μάζεμα της παρέας στο τραπέζι έχει και αυτό τη σημασία του, γιατί ενισχύει το αίσθημα της συντροφικότητας, τονώνει τους δεσμούς, αποκτά τα χαρακτηριστικά μιας διαδικασίας όπου το «εμείς» αντικαθιστά το «εγώ» του καθένα μας.
Οι... μεζέδες της καλύβας
Αν θέλετε την άποψή μου, στα γεύματα που προηγούνται από το κυνήγι πρέπει να αποφεύγεται μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ οποιασδήποτε μορφής... Προτιμότερη είναι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών, νερού και αναψυκτικών.
Στο βραδινό φαγητό, αντίθετα, μπορούν να καμφθούν οι αναστολές για κατανάλωση αλκοόλ, κάτι που θα ανεβάσει το κέφι και θα «ζεστάνει» την παρέα.
Θα ακουστεί υπερβολικό, αλλά μερικές φορές νομίζω ότι σε καμιά ίσως εκδήλωση του ανθρώπου το φαγητό δεν έχει τόση σημασία και εξέχουσα θέση όσο στις καλύβες του Εβρου!
Οι... μεζέδες της καλύβας
Οι ποσότητες τροφίμων, κονσερβών, κρασιών και μεζέδων που κουβαλιούνται εκεί και καταναλώνονται από τις παρέες είναι άνευ προηγουμένου.
Λίγο το κρύο και οι ταλαιπωρίες, λίγο οι υπερβολικές ποσότητες που στρώνονται στο τραπέζι, λίγο το κέφι της παρέας, το αποτέλεσμα είναι συγκεκριμένο: το φαγητό, αν δεν περισσέψει... δεν θα φτάσει!
Το φαγητό καλό είναι να προετοιμάζεται πολύ πριν από το γεύμα, ώστε να είναι έτοιμο στην ώρα του. Κάποιος λοιπόν πρέπει να αναλαμβάνει την υποχρέωση του μαγειρέματος, κάποιος τις σαλάτες, άλλος το πλύσιμο των κουζινικών κ.λπ.
Αποθήκευση...
Στην παραμονή των κυνηγών σε καλύβα σπάνια μαγειρεύεται κάποιο κυνήγι, αλλά μερικές φορές η ανάγκη ή η στιγμή το επιτάσσει... Συχνά η συκωταριά του χτυπημένου αγριογούρουνου γίνεται... έδεσμα της καλύβας, αλλά γι' αυτό ας γράψει κάποιος άλλος.
Οσοι διαμένουν σε καλύβες του Γκιαούρ Αντά, όμως, και θέλουν να γευθούν εκεί τα αποτελέσματα των «κόπων» τους, να θυμούνται ότι το βασικό στο μαγείρεμα της πάπιας και της χήνας είναι... το μαρινάρισμα!
Αν μάλιστα είναι δυνατόν, αυτό πρέπει να γίνει τουλάχιστον 24 ώρες πριν από το μαγείρεμα.
Το μαρινάρισμα σκοπό έχει να αποβάλει τη βαριά μυρωδιά του κρέατος και να το μαλακώσει σχετικά...
Τα κρέατα που προορίζονται για κατανάλωση κρεμιούνται σε σακούλες έξω από την καλύβα, σε μέρος που δεν βρέχονται... Εκεί θα συντηρηθούν χωρίς πρόβλημα στο κρύο του Εβρου.
Οι πατάτες, τα ξερά κρεμμύδια, το λάχανο και τα περισσότερα φρούτα συντηρούνται χωρίς πρόβλημα για πολλές μέρες. Οι ντομάτες και οι πράσινες σαλάτες, όμως, πρέπει να καταναλωθούν σύντομα.
Τα νωπά τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται πρώτα, ώστε στο τέλος της διαμονής μας και πριν από την αναχώρηση να μη χρειαστεί να πεταχτούν...
Στην καλύβα επιτρέπεται να αφεθούν μόνο εκείνα τα τρόφιμα που δεν θα χαλάσουν ή δεν θα προσελκύσουν και δεν θα προσβληθούν από ποντικούς κ.λπ.
Καλό είναι να υπάρχουν μέσα και έξω από την καλύβα ντουλάπια που κλείνουν ερμητικά, για να αποφύγουμε την επιδρομή των τρωκτικών. Χρήσιμα είναι τα παλιά «φανάρια» με σήτα, όπου τα τρόφιμα αερίζονται και προστατεύονται ταυτόχρονα.
Καλό είναι να υπάρχουν στην καλύβα πολλές κονσέρβες -και άλλα τρόφιμα μακράς συντήρησης και λήξης? ώστε να αποτελέσουν τρόφιμα ανάγκης σε κάποιο αναπάντεχο αποκλεισμό λόγω χιονιού ή πλημμύρας, είτε αν παρατείνουμε τη διαμονή μας λόγω κυνηγίου.
ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Στην περίπτωση ενός χειμωνιάτικου κυνη- γίου, το φαγητό στην καλύβα έχει ιδιαίτερη σημασία, τόσο από διατροφικής άποψης όσο και από ψυχολογικής υποστήριξης των κυνηγών.
Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό, γιατί μου το έχει δείξει η εμπειρία μου σε όλα τα κυνήγια που έχω κάνει ή έχω οργανώσει στον Γκιαούρ Αντά...
Οδηγίες για μαρινάρισμα
Βάζουμε είτε ολόκληρο το πουλί είτε κομμένο σε μερίδες σε ένα μπολ με νερό ως εξής:
Ενα μικρό ποτήρι ξίδι, 1 ποτήρι κρασί λευκό, 2-3 δαφνόφυλλα, 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα, ένα καρότο κομμένο, πιπέρι σε κόκκους, 1-2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και 1 κομμάτι κανέλα.
Το γεμίζουμε με νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας και το βάζουμε στο ψυγείο ή το αφήνουμε για 24 ώρες έξω. Πολλοί προτιμούν να βάζουμε μόνο τα ψαχνά κομμάτια από τα πουλιά (στήθη, μπούτια)
Μετά το μαρινάρισμα, μαγειρεύουμε το κρέας με κρεμμύδια, ντοματάκια, αλάτι, πιπέρι και μπαχαρικά διάφορα στην κατσαρόλα, βάζοντας προαιρετικά ένα ποτήρι λευκό κρασί .
ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΚΙΝΑΛΗΣ
Φωτοφραφίες Απόστολος Μποστάντζης
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου