Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

"Παραμυθένιο" καρναβάλι στην Κεφαλονιά!!!!


Η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο νησί στα Επτάνησα και σίγουρα ένα από τα ομορφότερα στο Ιόνιο Πέλαγος.
 
Διαθέτει μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες και διάσημες παραλίες της χώρας μας. Παραλίες με χρυσή άμμο και καταπράσινα νερά, παραλίες με λευκά βότσαλα και καταγάλανα νερά. Αναφέρουμε μερικές από τις πιο γνωστές και όχι άδικα όπως οι Μύρτος, Πλατύς Γιαλός, Μακρύς Γιαλός, Σκάλα, Αντίσαμος.
 
Εκτός από τις παραλίες που έχει να προσφέρει στον επισκέπτη, διαθέτει επίσης παραδοσιακούς νησιώτικους οικισμούς όπως η Άσσος, κοσμοπολίτικες γωνιές όπως το Φισκάρδο και ένα ξεχωριστό καρναβάλι!
 
Η Κεφαλονιά μας προκαλεί να την επισκεφτούμε και εκτός καλοκαιριού, με ένα όμορφο παραμύθι…
 
Στους καιρούς που ζούμε, η ανάσα χαράς και ξεγνοιασιάς που δίνει η περίοδος της Αποκριάς σε μικρούς και μεγάλους, ίσως είναι πιο αναγκαία από κάθε άλλη φορά.
 
Κόντρα στην απαισιοδοξία και με τον κεφαλονίτικο πολιτισμό σύμμαχό μας σαν αντιστάθμισμα στην μελαγχολία της καθημερινότητας, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κεφαλονιάς επιδιώκει  να προσφέρει μια όαση κεφιού και απόδρασης από τις δύσκολες συνθήκες, ένα ζωντανό χαρούμενο γλέντι, τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια του Δήμου Κεφαλονιάς.
 
Στις φετινές εκδηλώσεις η παράδοση συνδυάζεται με το καινούργιο και το χθες συμπορεύεται με το σήμερα. Για την διοργάνωσή του φετινού καρναβαλιού η Κεφαλονιά στηρίχθηκε στο δικό της ανθρώπινο δυναμικό, στους πολιτιστικούς συλλόγους, στους τοπικούς φορείς και στους επαγγελματίες του τόπου της.
 
Όλοι μαζί με αίσθημα προσφοράς, κέφι, μεράκι, ιδέες και αγάπη για το νησί τους ετοιμάσανε ένα αποκριάτικο πρόγραμμα εκδηλώσεων με τόλμη και φαντασία, με αναφορά στην προφορική τους πολιτιστική παράδοση που εκφράζεται μέσα από τα παραμύθια τους…
 
Δώστου κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν’ αρχινήσει…
 
Μια φορά και έναν καιρό στα χρόνια των τροϊκανόνε ήταν ένα όμορφο νησί με κάτι ανυπότακτους κατοίκους που ξέρανε να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής σατιρίζοντάς τες και διασκεδάζοντας με κάθε αφορμή… Μεγάλος καπνός σηκώνεται στην Έρυσο την Πέμπτη το πρωί.
 
Τσίκνα και γέλια, αστεία και διασκέδαση… τι γίνεται; Στο ΔΝΤ ανησυχούν…. Ποιοι είναι αυτοί που πάνε κόντρα στην απαισιοδοξία των καιρών; Διασκεδάζουν και τσικνίζουν; Τα μέτρα μας δεν τους ακουμπάνε; Στείλτε τον δράκο να δούμε τι γίνεται… Μεγάλος δράκος κατεβαίνει στην παραλία του Φισκάρδου, η τσίκνα τον οδηγεί στα Αντυπάτα Ερίσου …- Μωρέ ετούτοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα, για να πάω μέχρι τη «χώρα» να δω τι κάνουνε εκεί… Δρόμο παίρνει δρόμο αφήνει και ο δράκος ξεκινάει… Όπως περνάει από την Θηνιά ακούει τον «χαλασμό» που γίνεται στο Ληξούρι, γλέντια και χαρές… Γρήγορα για το Αργοστόλι… Πω, πω γλέντι!
 
Ετούτοι ξεκινήσανε να γλεντάνε μες στην μέση του χειμώνα.. Ω ψυχή μου ξεκίνησε το καρναβάλι στην Κεφαλονιά, άντε τώρα να τους μαζέψεις… Ο πονηρός δράκοντας σκέφτηκε: «Θα τους βάλω να ψάξουνε ένα κρυμμένο θησαυρό να ξεχαστούνε»… Μα η διασκέδαση συνεχίζεται πιο πολύ σε όλο το νησί. Ο δράκοντας αποφασίζει να καλέσει βοήθεια από την Ευρώπη.... Με το μεσημεριανό καράβι αποβιβάζεται στον Πόρο η ίδια η φράου Μέρκελ, που δεν τις άρεσαν όσα γίνονται στο νησί.
 
«Ετούτοι εδώ δεν υποτάχθηκαν ποτέ» σκέφτηκε. «Σε τούτο το νησί των κουρλόνε ξεκινήσανε πολλές εξεγέρσεις… το γέλιο και η διασκέδαση είναι χειρότερα από όλα….». Και ξεκινάει για το Αργοστόλι να βρει το φίλο της το δράκοντα των δουνοτού για να δούνε τι να κάνουνε… Ακούνε γέλια και χαχανητά. Μουσικές και διασκεδάσεις στον Κούταβο… Αφού είδαν και αυτά εφοβηθήκανε… Τα κεφαλονιτόπουλα με το ξέφρενο κέφι τους και την σπιρτάδα, τους αποκουρλάνανε… Μα για στάσου, τι είναι ετούτο εδώ…«Ετούτοι οι Κεφαλονίτες δεν μαζεύονται…. Ξεσαλώσανε εντελώς, όλοι μαζί μαζεύονται και διασκεδάζουν…».
 
Ο Δράκος και η Μέρκελ μετά τον ξεσηκωμό των Κεφαλονιτών εσκιαχτήκανε … «Πάμε να φύγουμε δράκοντα»! Μα από πού;- Πάμε στον Κούταβο, στη Πύλαρο στην Σκάλα… ή να πάμε στην Σάμη να πάρουμε το παπόρο….
 
Έτσι και έγινε. Εμπαρκάρανε στο καράβι και εξαφανιστήκανε.
 
Αν αγαπάτε το γλέντι και τη διασκέδαση επισκεφθείτε το καρναβάλι της Κεφαλονιάς και… Καλή Αποκριά!
 
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου