Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

«Καρναβάλι του Κόσμου» στο Βόλο!!!!


«Καρναβάλι του Κόσμου» στο Βόλο!
Η πόλη του Βόλου είναι αγαπημένο στέκι πολλών... με σημείο συνάντησης τα τσιπουράδικα.
 
Ο "θεσμός" ξεκίνησε από τους πρόσφυγες της Μικρας Ασίας, που εγκαταστάθηκαν στο Βόλο μετά την Ανταλλαγή του '22 και κυρίως από εκείνους που δούλευαν στη θάλασσα και στο λιμάνι.
 
Το μεσημέρι μετά τη δουλειά μαζεύονταν στα καφενεδάκια του λιμανιού και έπιναν το τσίπουρό τους συνοδευμένο από μεζέδες, σερβιρισμένους σε μικρά πιατάκια. Καθώς αυξάνονταν οι παραγγελίες, οι μεζέδες γίνονταν όλο και πιο εξεζητημένοι.  
 
Κυρίαρχη γεύση σ' όλην αυτή την "ιεροτελεστία" τα θαλασσινά  που παραγκώνισαν κάθε μορφής κρεατικά από το τραπέζι. Η παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
 
Το τσιπουράδικο καθιερώθηκε σαν βασικός τόπος συνάντησης και επικοινωνίας των Βολιωτών, έγινε πασίγνωστο στο πανελλήνιο.
  
Ο Βόλος σαν παλιό εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο και λιμάνι είχε πάντα έντονη νυχτερινή ζωή. Απ' τα "κουτούκια" του Παλιού Λιμεναρχείου, των Αλυκών,της Νέας Ιωνίας, μέχρι την ξακουσμένη "Σκάλα του Μιλάνου" και τις "οικογενειακές" ταβέρνες του Βόλου, πέρασαν γενιές ολόκληρες γλεντζέδων που άφησαν εποχή.
 
Σήμερα δεκάδες μαγαζιά της νύχτας προσφέρουν ζωντανή μουσική από ντόπια και ξένα συγκροτήματα. Οι νέοι προτιμούν τα μπαράκια με δυνατή ξένη μουσική, που διασπείρονται ταχύτατα σ' όλη την πόλη.
 
Δίπλα στα σύγχρονα εστιατόρια που πολλά απ' αυτά εξειδικεύονται σε ένα είδος κουζίνας, επιβιώνει το παλιό σχήμα της ταβέρνας όπου οι ίδιοι οι πελάτες φέρνουν κάποια όργανα μαζί τους για να παίξουν αυθόρμητα και να τραγουδήσουν παλιά τραγούδια με τη συμμετοχή των θαμώνων που θα τύχει να βρεθούν εκεί.
 
Από την Άνοιξη μέχρι το Φθινόπωρο, η βραδινή έξοδος στις παραθαλάσσιες μπυραρίες, εστιατόρια, ταβέρνες και τσιπουράδικα είναι καθημερινή συνήθεια.
 
Κάποιοι ρομαντικοί προτιμούν ακόμη την παλιά καθιερωμένη βόλτα στην φημισμένη παραλία του Βόλου, που διατηρείται σαν θεσμός σ' όλες τις παραθαλάσσιες ελληνικές πόλεις.  
 
Τώρα έχετε ακόμα ένα λόγο για επισκεφθείτε την όμορφη πόλη του Βόλου. Ποιον; Το «Καρναβάλι του Κόσμου»!
 
Αναλυτικά:  
 
Διεθνή χαρακτήρα θα έχουν οι φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου υπό τον τίτλο «Καρναβάλι του Κόσμου», οι οποίες θα φιλοξενηθούν σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους της πόλης από τις 20 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2012.
   
Το «Καρναβάλι του Κόσμου» όπως έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή αποτελεί συνάντηση 70 καλλιτεχνών από 7 ευρωπαϊκές χώρες, το έργο των οποίων θα παρουσιαστεί στο κοινό μέσα από παραστάσεις μουσικής, χορού και ακροβατικών, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται σεμινάρια για το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό.
   
Η είσοδος στις παραστάσεις και η συμμετοχή στα σεμινάρια θα είναι δωρεάν για όλους.
   
Παρουσιάζοντας το project των εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης μίλησε για ένα συναρπαστικό πολυπολιτισμικό γεγονός μοναδικής πρωτοτυπίας, ένα καρναβάλι που θα αποτελεί ταυτόχρονα συνεχή πηγή ανανέωσης, επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών στο χώρο του πολιτισμού.
   
Το «Καρναβάλι του Κόσμου» αποτελεί συνεργασία του Δήμου Βόλου με τους «Acrobats of Silence» του Χαράλαμπου Παυλίδη, ενός φορέα με μεγάλη εμπειρία σε καρναβαλικές διοργανώσεις ευρωπαϊκού επιπέδου.
   
Οι χώρες και τα αντίστοιχα σχήματα που συμμετέχουν είναι :

  • Ηνωμένο Βασίλειο (ΜΟΥΣΙΚΗ) με την ορχήστρα «BATALA» από το Λίβερπουλ. Αποτελούν μέλος παγκόσμιου δικτύου ορχηστρών που τους απασχολούν οι βραζιλιάνικοι ρυθμοί και οι ρυθμοί Samba Reggae.
  • Ολλανδία (ΧΟΡΟΣ) με την καλλιτεχνική ομάδα «Got Skills» - οργανισμό που ιδρύθηκε με βασική αρχή την έννοια της Κοινωνίας της Αστικής Τέχνης (Urban Art Society).
  • Oυγγαρία (ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΤΣΙΡΚΟ) με το «TAURIN CIRCUS», ένα εναλλακτικό τσίρκο το οποίο αναμιγνύει το κλασικό τσίρκο με το θέατρο.
  • Ιταλία (ΜΟΥΣΙΚΗ & COMEDIA DE L’ ARTE) με τους «La Paranza del Geco», μία ομάδα φολκλορικής μουσικής και τέχνης με έδρα το Τορίνο, η οποία συμπεριλαμβάνει σήμερα 30 καλλιτέχνες.
  • Αυστρία (ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ) με τους «URBAN FOUNDATION», ένα διεθνές δίκτυο προώθησης πολιτισμικής και κοινωνικής διαφορετικότητας μέσα από σύγχρονες μορφές έκφρασης και δημιουργίας.
  • Πορτογαλία (ΜΟΥΣΙΚΗ & PERFORMANCE) με τους «ECLODIR AZUL», μία ορχήστρα πορτογαλικών κρουστών που δημιουργεί συνθέσεις βασισμένες στην πολύτιμη κληρονομιά των παραδοσιακών πορτογαλικών κρουστών και στους ρυθμούς τους.
  • Ελλάδα (ΜΟΥΣΙΚΗ)με τους «QUILOMBO Centro Cultural», ένα καλλιτεχνικό σχήμα με αγάπη για την Αφροβραζιλιάνικη μουσική και κουλτούρα.
Οι καλλιτεχνικές ομάδες θα παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους σε χώρους πολιτισμού του Δήμου Βόλου με επίκεντρο το Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής κατά το διάστημα 20 - 26 Φεβρουρίου, ενώ κατά τη διάρκεια του τριημέρου της Αποκριάς δρώμενα των ομάδων θα υλοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους του κέντρου του Βόλου και των δημοτικών ενοτήτων. Τα σεμινάρια - εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν σε χώρους του Δημοτικού Ωδείου και της Δημοτικής Σχολής Χορού.
   
Οι παρουσιάσεις των σχημάτων θα κορυφωθούν με τη συμμετοχή τους στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής της Αποκριάς, όπου θα συμμετέχουν στο υπερ - θέαμα της μεγάλης παρέλασης σε συνεργασία με 600 βολιώτες καρναβαλιστές. Προ της καύσης του «καρνάβαλου», τα καλλιτεχνικά σχήματα θα δώσουν παραστάσεις στην παραλία του Βόλου ενώ και οι 7 χώρες ενωμένες θα συνεργαστούν και θα συνθέσουν ένα κοινό εικοσάλεπτο πρόγραμμα, ως αποτέλεσμα του κοινού στόχου που είναι η συνένωση λαών και δυνάμεων για σπουδαία καλλιτεχνικά αποτελέσματα.
   
Το κοστούμια που θα διατεθούν στους Βολιώτες-καρναβαλιστές θα μεταφερθούν από τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν ήδη παρουσιαστεί στα Φεστιβάλ του Νότινγκ Χιλ, του Τάμεση και του Λίβερπουλ και αποτελούν έμπνευση βρετανών καλλιτεχνών.
 
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου