Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Νοστράδαμος - Προφήτης, Αποκρυφιστής ή Τσαρλατάνος;


Ιατρικές Περιπλανήσεις
Ο Νοστράδαμος γεννήθηκε το 1503 στο Σεν Ρεμύ της Γαλλίας. Το όνομα του ήταν Μισέλ ντε Νόστρενταμ. Στα 15 του χρόνια πήγε στο πανεπιστήμιο του Αβινιόν, αλλά αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του όταν ξέσπασε βουβονική επιδημία και το πανεπιστήμιο διέκοψε τη λειτουργία του. Περιπλανήθηκε στη Γαλλία για ένα μακρύ χρονικό διάστημα και τελικά το 1529 γράφτηκε στο πανεπιστήμιο του Μονπελιέ για να σπουδάσει ιατρική. Αλλά ούτε εκεί τελείωσε. Τον έδειωξαν επειδή ασκούσε το επάγγελμα του φαρμακοπειού, κάτι που απαγορευόταν για μέλλοντες γιατρούς από το πανεπιστήμιο. Για τα επόμενα δέκα περίπου χρόνια ταξίδεψε σε διάφορες περιοχές και εργάστηκε με φημησμένους γιατρούς προσπαθόντας να περιορίσουν τις βουβονικές επιδημίες που ξέσπαγαν σε τακτά διαστήματα. Σε μια τέτοια επιδημία έχασε την πρώτη σύζυγο του και τα δυο του παιδιά.
Στροφή στον Αποκρυφισμό
Γύρω στο 1550 και στη διάκρεια επίσκεψης στην Ιταλία φαίνεται ότι ελκύστηκε στον αποκρυφισμό. Έγραψε το πρώτο του αστρολόγιο το 1550 και γνώρισε αρκετή επιτυχία. Αποφάσισε λοιπόν να γράφει ένα κάθε χρόνο. Η φήμη του διαδόθηκε και αρκετοί πλούσιοι του ζητούσαν να τους γράφει ωροσκόπια. Όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές με τους ωροσκόπους και τους διάφορους μάντεις, οι προβλέψεις του έβγαιναν λανθασμένες. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τη φήμη του να απλωθεί. Το απόγειο της φήμης του ήταν όταν η Αικατερίνη των Μεδίκων, σύζυγος του βασιλιά Ερρίκου Β’ της Γαλλίας, τον προσέλαβε στο παλάτι για να γράψει ωροσκόπια για τα παιδιά της.
«Προφητικά» Τετράστοιχα
Αυτό που κάνει το Νοστράδαμο φημησμένο όμως, δεν είναι ούτε οι ιατρικές του γνώσεις ούτε τα ωροσκόπια του. Σχεδόν ταυτόχρονα με τα ωροσκόπια άρχισε να γράφει και τα περίφημα τετράστοιχα του, προφητείες γραμμένες κυρίως στα γαλλικά που είχαν τη μορφή ποιητικών τετράστοιχων. Έγραψε γύρω στα χίλια. Σύμφωνα με μερικούς, σε αυτές τις προφητείες προέβλεψε την σταδιοδρομία του Ναπολέοντα, την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, καθώς και την καταστροφή των δίδυμων πύργων το 2001.
Ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο «έβλεπε» το μέλλον. Ιδού η περιγραφή του, σε τρίτο πρόσωπο: «Κάθεται τη νύχτα στο κρυφό δωμάτιο. [Το γυάλινο μπωλ με το νερό] τοποθετημένο σε μπρούτζινο τρίποδα. Μια μικρή φλόγα εμφανίζεται από το τίποτα. Τοποθετεί το ραβδί στη μέση του τρίποδα. Βρέχει με νερό την άκρη του μαδνύα του και το πόδι του. Μια φωνή, φόβος, αρχίζει να τρέμει. Θεϊκή δόξα, ο Θεός κάθεται κοντά» (Οι Προφητείες του Νοστράδαμου, τόμος 1,:1-2).
Τα τετράστοιχα του έχουν δύο κύρια χαρακτηριστικά. Πρώτο, οι προβλέψεις που περιέχουν είναι στην πλειοψηφεία τους σκοτεινές, περιγράφουν επερχόμενες καταστροφές, επιδημίες, λοιμούς, πολέμους, τρόμο, με ελάχιστες ακτίδες ελπίδας. Δεύτερο, είναι γραμμένες με γενικές και αόριστες εκφράσεις που σημαίνει ότι μπορούν να ερμηνευτούν κατά το δοκούν.
Ο Νοστράδαμος και οι Δίδυμοι Πύργοι
Λίγες μόλις μέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους έκανε το γύρω του κόσμου ένα απίθανο ηλεκτρονικό μήνυμα. Ο Νοστράδαμος το προέβλεψε! Ιδού η προφητεία:
Το έτος του νέου αιώνα συν εννέα μήνες
Από τον ουρανό θα έρθει ο μέγας Βασιλιάς του Τρόμου
Ο ουρανός θα καίγεται σε 45 βαθμούς
Φωτιά πλησιάζει την μεγάλη νέα πόλη
Στην πόλη της Υόρκης μεγάλη καταστροφή
Δύο δίδυμα αδέλφια διαχωρίζονται
Ενώ το κάστρο πέφτει ο μεγάλος αρχηγός θα χάσει
Τρίτος μεγάλος πόλεμος θα ξεκινήσει όταν καίγεται η μεγάλη πόλη
Μπορεί στα αλήθεια ο Νοστράδαμος θα προέβλεψε την καταστροφή στη Νέα Υόρκη 450 χρόνια πριν συμβεί; Αργότερα μαθεύτηκε ότι βιβλία για το Νοστράδαμο έγινε μπέστ-σέλερ τους μήνες που ακολούθησαν τη μεγάλη καταστροφή. Ακούγεται απίθανό. Ήταν όμως και αληθινό; Περεταίρω ανάλυση έδειξε ότι ο Νοστράδαμος δεν έκανε καμία σχετική πρόβλεψη. Ιδού τι πραγματικά είπε.
«Το έτος 1999 και επτά μήνες, από τον ουρανό θα έρθει ένας επικίνδυνος δυνατός βασιλιάς» (τετράστοιχο 10.92).
«Δύο αδέλφια θα πολεμήσουν ο ένας με τον άλλο» (τετράστοιχο 3.97).
«Ο ουρανός θα καεί σε πέντε και σαράντα βαθμούς.
Η φωτιά θα έρθει κοντά στην καινούρια πόλη.
Τότε θα γίνει η κρίση των Νορμανδών» (τετράστοιχο 6.97).
Δύο πράγματα πρέπει να προσέξουμε. Πρώτο, τα πραγματικά λόγια του Νοστράδαμου αλλοιώθηκαν για να ταιριάζουν με τα γεγονότα. Δεύτερο, το «προφητικό τετράστοιχο» είναι στην πραγματικότητα αποσπάσματα από τρία τελείως διαφορετικά και μη συγγενικά τετράστοιχα. Αν κοιτάξουμε τι πραγματικά έγραψε συνειδητοποιούμε ότι φυσικά κανένας δυνατός βασιλιάς δεν εμφανίστηκε από τον ουρανό τον Ιούλιου του 1999 (ή οποιοδήποτε άλλο μήνα ή έτος). Ο ουρανός δεν κάηκε σε 45 βαθμούς και η φωτιά δεν έφτασε την καινούρια πόλη (ποιά είναι αυτή;). Και οι Νορμανδοί ζουν ακόμη στην ησυχία τους. Είναι εμφανές ότι κάποιοι καλοθελητές πήραν αποσπάσματα από διάφορα τετράστοιχα, άλλαξαν τα λόγια, και τα έβαλαν έτσι ώστε να δίνουν την εντύπωση ότι ο Νοστράδαμος προέβλεψε την καταστροφή των δίδυμων πύργων, ενώ στην πραγματικότητα τα λόγια του δεν έχουν καμία σχέση με το τι πραγματικά συνέβει.
Για να μην μείνει καμία αφμιβολία στο νου μας για την εγγυρότητα των προβλέψεων του, καλό θα είναι να σημειώσουμε κάτι ακόμη. Σοβαροί μελετητές που μελέτησαν με προσοχή όλες τις «προφητείες» του, συμπέραιναν ότι τίποτε από όσα προείπε δεν βγήκαν αληθινά, τίποτε απολύτως.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι είδαν το μέλλον. Το ίδιο και ο Νοτράδαμος. Η προσεκτική έρευνα όμως δείχνει ξεκάθαρα ότι οι δήθεν προφητείες του είναι φιάσκο.
Ο Νοστράδαμος απέτυχε να προβλέψει το μέλλον. Υπάρχει κανείς που τα κατάφερε;

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου