Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΡΩΣΙΑ: Ο Ναός του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα!!!!






© Flickr.com/Andrew®/cc-by
 Εκτυπώστε το άρθροΕνημερώστε το φίλο σας για το Email Προσθέστε στο μπλογκ

Ο Ναός του Χριστού του Σωτήρος χτιζόταν  για 50 σχεδόν  χρόνια με δωρεές των κατοίκων όλης της Ρωσίας. Στους τοίχους του ήταν χαραγμένα τα ονόματα των ηρώων που επέσαν στον Πατριωτικό  πόλεμο του 1812. Καταστράφηκε  δε σε μια μέρα.

Με απόφαση της σοβιετικής εξουσίας ο Ναός-μνημείο ανατινάχτηκε στον αέρα πριν 80 χρόνια, στις 5 Δεκεμβρίου του 1931. Τη δεκαετία του ‘30 στη θέση του καταστραμμένου Ναού σχεδίαζαν να χτίσουν κάποιο "Πύργο της Βαβέλ» με το άγαλμα του Λένιν στην κορυφή, αλλά αντί για τον πύργο κατασκεύασαν μία γιγάντια ανοιχτή πισίνα. Ο Ναός ωστόσο εξακολουθούσε να ζεί στη μνήνη των πολιτών και τη δεκαετία του ‘80 του περασμένου αιώνα αναπτύχθηκε μαζικό κίνημα για την αναγέννησή του. Μπροστά στην πισίνα «Μόσχα» τελούνταν θείες λειτουργίες και συγκεντρώνονταν υπογραφές για την ανοικοδόμηση του Ναού. Το 1990 η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ευλόγησε την αναγέννηση του Ναού του Χριστού του Σωτήρος και ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας άδεια για την ανοικοδόμηση του Ναού στην προηγούμενη του θέση. Το 2000, λοιπόν, ο Ναός αναγεννήθηκε.
Ως το 1917 στη Μόσχα υπήρχαν 846 Ναοί και εκκλησίες, ενώ ως το 1980 διατηρήθηκαν μόνο 353. Σχεδόν 500 Ναοί και εκκλησίες χάθηκαν για πάντα για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ρωσίας. Εννοείται ότι η αναγέννηση και η ανοικοδόμηση των Ναών ύστερα από την περίοδο των αθεϊστικών διώξεων, που έζησε στον 20ο αιώνα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δείχνει ότι η κοινωνία των πολιτών επαναθεωρεί τις θεμελιώδεις έννοιες για τη θέση της θρησκείας, καθώς επίσης και τις  απαραίτητες για τον κάθε άνθρωπο πνευματικές και ηθικές αξίες,- είπε ο υποδιευθυντής του Τμήματος Σχέσεων της Εκκλησίας και της Κοινωνίας, πρωθιερέας Γεώργιος Ρόσιν.
-«Τα τελευταία 20 χρόνια ανάγλυφγ μαρτυρία τέτοιας αναγέννησης είτε τέτοιας επαναθεώρησης των λαθών του παρελθόντος έγινε πρώτ’ απ’ όλα η ανοικοδόμηση του Ναού του Χριστού του Σωτήρος. Το πρόγραμμα που έκπληρώνεται τώρα για την ανέγερση 200 εκκλησιών δεν σημαίνει απλώς εκδήλωση μετάνοιας μπροστά στην εκκλησία, αν και μπορούμε να πούμε και έτσι, αλλά μάλλον ένα είδος θριάμβου της δικαιοσύνης απέναντι σε όλα, όσα έχουν καταστραφεί. Σ΄αυτούς τους Ναούς και τις εκκλησίες εκτός από τις θείες λειτουργίες, δημιουργούνται επίσης και κοινωνικά Ιδρύματα –  σχολές, όπου παραδίδονται  θρησκευτικά μαθήματα και προσφέρεται βοήθεια σε όποιους  την χρειάζονται»,- παρατήρησε ο πρωθιερέας Γεώργιος Ρόσιν.
Κοντά στο Ναό του Χριστού του Σωτήρος βρίσκεται μία γέφυρα που φέρει το όνομα του Πατριάρχη Αλέξι του Β΄, ο οποίος ακριβώς  τέλεσε τη μεγάλη τελετή αγιασμού του αναγεννημένου Ναού-Μουσείου το 2000. Απ’ αυτή τη γέφυρα ανοίγει μία από τις καλύτερες πανοραμικές εικόνες της  Μόσχας, πόλης, που από ανέκαθεν φημίζεται για τις αμέτρητες επιβλητικές  και όμορφες εκκλησίες της.

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου