Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ρωσία – Γεωργία – WTO: Στο «παρά πέντε» συμφωνίας….


Η μεσολάβηση των Ελβετών φαίνεται πως έπιασε τόπο και δυο χώρες οι οποίες πολέμησαν στο πρόσφατο παρελθόν μεταξύ τους, φαίνεται ότι ίσως και να συμφωνήσουν στην επίλυση ενός σοβαρού ζητήματος το οποίο ταλανίζει τις διμερείς τους σχέσεις.
Πρόκειται για το μπλοκάρισμα από την πλευρά της Γεωργίας της ένταξης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO: World Trade Organization). Οι μεσολαβητές Ελβετοί έχουν προτείνει ένα σύστημα παρακολούθησης της εμπορικής δραστηριότητας ανάμεσα στη Ρωσία και τις δυο αποσχισθείσες και ανεξαρτητοποιημένες πλέον επαρχίες της Γεωργίας, τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, από διεθνείς παρατηρητές, επιτρέποντας έτσι την καταγραφή και ανταλλαγή στοιχείων γι’ αυτές τις συναλλαγές.
Με τον τρόπο αυτό συμφώνησε η Γεωργία και αναμένεται και η τελική θέση της Ρωσίας. Η πρώτη θεωρεί Νότια Οσετία και Αμπχαζία γεωργιανό έδαφος, ενώ η Ρωσία τις έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες.
Εάν η συμφωνία γίνει αποδεκτή και από ρωσικής πλευράς, τότε τα εμπόδια θα έχουν αρθεί για την ένταξη της Ρωσίας στον WTO. Ενδεχομένως, η αποδοχή της συμβιβαστικής πρότασης των μεσολαβητών, στόχο έχει από την πλευρά των Γεωργιανών να κάνουν ένα βήμα προσέγγισης της Ρωσίας. Οι δυο αποσχισθείσες επαρχίες δεν υπάρχει περίπτωση να αποσπάσουν τον αριθμό των αναγνωρίσεων που απαιτούνται ώστε να αναγνωριστούν από τον ΟΗΕ ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες. Κατά συνέπεια, στόχος της Γεωργίας είναι κάποια στιγμή στο μέλλον να τις επανεντάξει στον εθνικό της κορμό, έστω και με μια συμφωνία που θα κατοχυρώνει και στις δυο καθεστώς ευρύτατης αυτονομίας.
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου