Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Σίδνεϊ: Η... άλλη άκρη της γης.

Ελκυστικό και πολυπολιτισμικό όπως η Νέα Υόρκη, δραστήριο και κοσμοπολίτικο όπως το Λονδίνο, μοντέρνο και ταυτόχρονα χαλαρό όπως το Λος Aντζελες. 
Συνώνυμο της καλής, ποιοτικής ζωής, το φαντασμαγορικό Σίδνεϊ είναι όλες οι μεγαλουπόλεις του κόσμου μαζί. Αλλά είναι μοναδικό...
Yπάρχουν ορισμένες πόλεις που ακόμα και στη χειρότερη... στιγμή τους εξακολουθούν να συγκαταλέγονται στις πιο όμορφες και ανθρώπινες του κόσμου. 

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  assets_LARGE_t_183762_53863816_type12128.jpg Εμφανίσεις:  28 Μέγεθος:  21,3 KB 

Πρόκειται για σύγχρονα αστικά κέντρα, σχεδιασμένα με απόλυτο σεβασμό στις ανάγκες και τις προτεραιότητες των κατοίκων τους. Οι ίδιοι, φυσικά, απολαμβάνουν μια αξιοζήλευτη ποιότητα ζωής, για την οποία, εμείς, οι ταλαίπωροι αστοί της αθηναϊκής πρωτεύουσας, τους μακαρίζουμε και ενδόμυχα τους φθονούμε!

Το Σίδνεϊ, που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 με απόλυτη επιτυχία, αποτελεί το χαρακτηριστικότερο, ίσως, παράδειγμα της ιδανικής πόλης-πρότυπο. Κτισμένο στις δύο πλευρές ενός βαθιού μυχού, στην εκβολή του ποταμού Parramata στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενσαρκώνει την πεμπτουσία της κυρίαρχης αγγλοσαξονικής κουλτούρας, εκπέμποντας μια νεανική, ανάλαφρη χάρη και μια καλαίσθητη γοητεία που ξαφνιάζουν ευχάριστα.

Ωστόσο, η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο σημαντικότερο οικονομικό και πνευματικό κέντρο της Αυστραλίας και σε μια μεγαλούπολη των ΗΠΑ είναι αρκετά λεπτή και δυσδιάκριτη. Πανύψηλοι ουρανοξύστες, ατσαλένιες γέφυρες, λειτουργική ρυμοτομία, εναέρια τρένα, μεγάλοι δρόμοι, βαθύσκιωτα πάρκα και πολλά χιλιόμετρα αστικής ακτογραμμής ορίζουν κατά τρόπο απόλυτα σαφή την προσωπικότητα του Σίδνεϊ. Και παρότι η πόλη κινείται στους ρυθμούς του μέλλοντος, οι μνήμες του παρελθόντος -έστω και πρόσφατου, σύμφωνα πάντα με τα δικά μας ευρωπαϊκά δεδομένα- πλανιούνται σε κάθε της γωνιά.

Ανεξάρτητα, όμως, αν τριγυρνάτε σε γραφικές συνοικίες με κτίρια βικτοριανής εποχής ή αν έχετε το κεφάλι σας μονίμως στραμμένο στον ουρανό και θαυμάζετε τα οικοδομήματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, το Σίδνεϊ θα το λατρέψετε γι' αυτό ακριβώς που είναι: μια συναρπαστική, κοσμοπολίτικη πόλη στους αντίποδες της Γης, μ' ένα επίπεδο ζωής από τα υψηλότερα στον κόσμο. Οχι άδικα, λοιπόν, η πρωτεύουσα της πολιτείας New South Wales φιγουράρει τα τελευταία χρόνια στις πρώτες θέσεις της ετήσιας λίστας "World's Best Cities" του έγκυρου ταξιδιωτικού περιοδικού "Travel & Leisure".

Το Σίδνεϊ είναι κτισμένο στις δύο πλευρές ενός βαθιού μυχού, στην εκβολή του ποταμού Parramata στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Καταφύγιο 55 εθνοτήτων

Χτισμένο παραλιακά, εκεί που καταλαγιάζουν τα τεράστια κύματα του Ειρηνικού, το μητροπολιτικό κέντρο της Αυστραλίας είναι μια πόλη άρρηκτα δεμένη με τη θάλασσα -όπως όλα, άλλωστε, τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Melbourne, Perth, Darwin, Brisbane). Εκτός όμως από το υδάτινο στοιχείο του ωκεανού, άλλο ένα κύριο χαρακτηριστικό της πολυπληθέστερης πόλης της αυστραλιανής ηπείρου είναι η πολυσυλλεκτικότητα των εθνικοτήτων και των πολιτισμών. Περισσότερες από 55 εθνικότητες ζουν και δουλεύουν κάτω από την ίδια στέγη: Κινέζοι, Αραβες, Ινδοί, Ιταλοί, Ελληνες, Βιετναμέζοι, Πολωνοί, Λατινοαμερικάνοι, Ρώσοι... μια σύγχρονη Βαβέλ 3.500.000 κατοίκων!

Στην περιοχή Rocks υπάρχουν πολλά κτίσματα που αντιγράφουν την αγγλοσαξονική αρχιτεκτονική του περασμένου αιώνα.


Το Σίδνεϊ μετρά μόλις δυόμισι αιώνες ζωής. Ηταν το σωτήριο έτος 1770 όταν ο Αγγλος θαλασσοπόρος James Cook αποβιβαζόταν στο μεγάλο νησί του Νότου, σηματοδοτώντας την απαρχή της λευκής παρουσίας στην πέμπτη ήπειρο του κόσμου.
Χάρη στον τολμηρό εξερευνητή, η βασίλισσα της Αγγλίας πρόσθεσε άλλο ένα "διαμάντι" στο αποικιακό της στέμμα, αλλά μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης ήταν οι δύσμοιροι ιθαγενείς Αβοριγίνες, που κινδύνευσαν με ολοκληρωτικό αφανισμό μετά από 20.000 χρόνια παρουσίας στην αυστραλιανή γη.

Σίδνεϊ, μια σύγχρονη μητρόπολη του κόσμου.


Δεκαοκτώ χρόνια μετά την απόβαση του James Cook, 778 βαρυποινίτες κατάδικοι και 212 δεσμοφύλακες μεταφέρθηκαν στην απομονωμένη Αυστραλία, στην περιοχή του σημερινού Σίδνεϊ, αποτελώντας ουσιαστικά τους πρώτους κατοίκους της πόλης (αλλά και όλης της Αυστραλίας). Ακούγεται παράδοξο, αλλά το Σίδνεϊ ξεκίνησε αρχικά ως τόπος καταναγκαστικής εργασίας και εξορίας για τα χιλιάδες αποβράσματα των υπερκορεσμένων αγγλικών φυλακών.
Οι πρώτοι άποικοι εγκαταστάθηκαν στο Sydney Cove, την καρδιά του σημερινού λιμανιού, όπως και στην περιοχή πίσω από τις αποβάθρες, στα όρια της σημερινής συνοικίας Rocks. Γι' αυτό τον λόγο, στη συγκεκριμένη περιοχή δεσπόζουν μερικά από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά οικοδομήματα ολόκληρης της αυστραλιανής ηπείρου. Παρεμπιπτόντως, για τους κατοίκους του Σίδνεϊ ένα κτίσμα 100-120 ετών θεωρείται αρκετά παλιό.

Η βόλτα με το εναέριο τρένο (monorail) είναι μια εμπειρία από το μέλλον.


Τα υπερμοντέρνα αξιοθέατα της πόλης
Ολα σχεδόν τα αξιοθέατα του Σίδνεϊ βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, δίπλα ή αρκετά κοντά στο νερό. Γι' αυτό, όλοι οι ταξιδιωτικοί οδηγοί προτρέπουν τους επισκέπτες να ξεκινήσουν κατευθείαν από τον χώρο του λιμανιού, τον "ομφαλό" του Σίδνεϊ.

Ενα καλό σημείο εκκίνησης είναι η Opera House, από τα πιο φωτογραφισμένα τουριστικά αξιοθέατα στην Αυστραλία. Σήμα κατατεθέν της πόλης, πρόκειται για ένα εξαίσιο δείγμα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα που περιλαμβάνεται από το 2007 στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το εξπρεσιονιστικό αριστούργημα του Δανού αρχιτέκτονα Jorn Utzon χρειάστηκε πάνω από μία δεκαετία για να ολοκληρωθεί (ο σχεδιασμός του αμφισβητήθηκε έντονα). Από το 1973 που άνοιξε τις πύλες της, η Opera House έχει φιλοξενήσει αναρίθμητες πολιτιστικές εκδηλώσεις διεθνούς κύρους.


Στιγμιότυπο από την τοπική Βουλή.

Αλλη μια αρχιτεκτονική κατασκευή που χαρακτηρίζει την πόλη με την εικόνα της είναι η διάσημη γέφυρα Harbor Bridge (1932). Το Σίδνεϊ δικαιούται να επαίρεται για την ατσαλένια αψιδωτή γέφυρα του λιμανιού, αφού είναι η πλατύτερη του κόσμου, με 8 λωρίδες κυκλοφορίας, 2 σιδηροδρομικές γραμμές, πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο. Σημειώστε ότι υπάρχει η δυνατότητα να αναρριχηθείτε στο ψηλότερο σημείο της (bridgeclimb) και να απολαύσετε την πανοραμική θέα.

Εξίσου συναρπαστικό είναι το πανόραμα της πόλης και των περιχώρων από τον φουτουριστικό πύργο "Sydney Tower", το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της Αυστραλίας (309 μ.). Κατασκευασμένος από τον αρχιτέκτονα Donald Crone, ο περιστρεφόμενος "Sydney Tower" προσφέρει φαγητό και καφέ με απεριόριστη θέα, ενώ οι οπαδοί της αδρεναλίνης μπορούν να πραγματοποιήσουν μια εξωτερική περιήγηση (Skywalk) στα 268 μ. Δεν χρειάζεται να έχετε μαζί σας τα παιδιά για να επισκεφθείτε το ενυδρείο "Sydney Aquarium - Oceanworld". Από τα μεγαλύτερα του κόσμου, το εντυπωσιακό ενυδρείο του Σίδνεϊ φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του χιλιάδες είδη της υδρόβιας ζωής του μεγαλύτερου νησιού του κόσμου (τροπικά ψάρια, κροκόδειλους, καρχαρίες, σαλάχια, ιππόκαμπους, φώκιες, θαλάσσιους ελέφαντες, κ.λπ.).

Ο φουτουριστικός πύργος «Sydney Tower», το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της Αυστραλίας.


Βόλτα για καφέ, διασκέδαση και shopping

Στον χάρτη της διασκέδασης και της καλοπέρασης, δυο ονόματα κυριαρχούν: Darling Harbour και Rocks. Το Darling Harbour αποτελούσε μέχρι το 1980 μια πολύ υποβαθμισμένη περιοχή του λιμανιού, αλλά τα έργα ανάπλασης που έγιναν τη μεταμόρφωσαν στο πιο ζωντανό και μοντέρνο χώρο αναψυχής της πόλης, με δεκάδες καταστήματα, cafes και εστιατόρια.
Η παλιά ανακαινισμένη γειτονιά των "Βράχων" (The Rocks), το σημείο όπου εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι Ευρωπαϊκοί άποικοι της Αυστραλίας, είναι άλλη μια όμορφη περιοχή της πόλης για βόλτα και διασκέδαση. Μικρά γραφικά σπίτια χτισμένα από αμμόλιθο, χαρούμενα cafes με μαγευτική θέα, κοσμηματοπωλεία οπαλίων και όμορφα ατμοσφαιρικά εστιατόρια για κάθε γούστο και πορτοφόλι, διατηρούν ατόφια την ατμόσφαιρα και την εικόνα της παλιάς πόλης.

Περπατώντας μέσα στις... τσιμεντένιες χαράδρες του εμπορικού κέντρου της πόλης.


Στον εμπορικό τομέα του Σίδνεϊ, τις εντυπώσεις κλέβει το διάσημο εμπορικό κέντρο "Queen Victorian", χτισμένο το 1898 από τον αρχιτέκτονα George McRae. Προορισμένο εξαρχής να αποτελέσει το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο της πόλης, το "Queen Victorian" καταλαμβάνει ένα τεράστιο οικοδομικό τετράγωνο, ενώ στους τέσσερις ορόφους του στεγάζονται εκατοντάδες επώνυμα καταστήματα, εστιατόρια και cafes.

Αλλα σημαντικά αρχιτεκτονήματα βικτοριανού ρυθμού είναι ο καθεδρικός ναός Saint James (η πιο παλιά εκκλησία του Σίδνεϊ), η Βουλή (είναι ανοικτή στο κοινό) και το Νοσοκομείο (προς Θεού, μην μπείτε μέσα). Αν πάντως νιώσετε την ανάγκη να αποδράσετε από τον θόρυβο της πόλης, έχετε δύο επιλογές: να περιπλανηθείτε στην όαση πρασίνου του Hyde Park ή να πάρετε ένα πλοιάριο από την προβλήτα του λιμανιού και να αποβιβαστείτε στο μικρό νησί του εκπληκτικού ζωολογικού κήπου Taronga Zoo.

Από τους πληρέστερους του κόσμου, ο Taronga Zoo αποτελεί ένα must-see της πόλης. Σ' ένα εντελώς φυσικό περιβάλλον 52 στρεμμάτων, έχετε την ευκαιρία να δείτε πάνω από 2.000 είδη ζώων: από καγκουρό, κοάλα και άλλα πολλά σπάνια είδη της ασυνήθιστης αυστραλιανής πανίδας, μέχρι ασιατικούς ελέφαντες, κροκόδειλους του Νείλου και λιοντάρια.
Fast Info

Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ

Στο Σίδνεϊ υπάρχει η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας (η πολυπληθέστερη βρίσκεται στη Melbourne, με 320.000 ομογενείς). Εδώ ζουν περίπου 200.000 Ελληνες, σε σύνολο 700.000 που υπάρχουν στη χώρα. Μία απότις δράσεις της ελληνικής κοινότητας αποτελεί το ετήσιο "Greek Festival of Sydney", από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της πόλης. Το Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ, που μετρά 31 χρόνια ζωής, πραγματο-ποιείται στο Tumbalong Park του Darling Harbour κατά τους μήνες Μάρτιο-Μάιο. Περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως αφιερώματα, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, προβολές ελληνικών ταινιών, κ.ά. Για περισσότερεςπληροφορίες: www.greekfestivalofsydney.com.au.

Η πιο κοσμοπολίτικη παραλία της πόλης

Η Bondi Beach, η πιο γνωστή παραλία του Σίδνεϊ αντιπροσωπεύει για τους ντόπιους έναν δημοφιλή τρόπο ζωής: μπίρες στην αμμουδιά, ηλιοθεραπεία, σέρφινγκ, ενώ εδώ φθάνει ο Αγ. Βασίλης -μέσα στην καρδιά του χειμώνα- με το έλκηθρό του.

Οι Βασιλικοί Βοτανικοί Κήποι

Με περισσότερους από 3.000.000 επισκέπτες ετησίως, οι κήποι Royal Botanic Gardens (καλύπτουν συνολικά 30 εκτάρια και αριθμούν περισσότερα από 45.000 φυτά) συνιστούν έναν τόπο χαλάρωσης και αναψυχής της πόλης, με αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους για πικνίκ και αίθουσες εκδηλώσεων. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Εθνικό Ναυτικό Μουσείο Αυστραλίας

Από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία είναι το "Australian National Maritime Museum". 

Περιλαμβάνει περισσότερα από 40.000 εκθέματα (υπάρχει αντίγραφο του πλοίου "Endeavour", του θαλασσοπόρου Cook). Ενδιαφέρουσες είναι και οι θεματικές εκθέσεις, που περιλαμβάνουν ιστορίες από ναυάγια, εξιστορήσεις εξερευνητών κ.ά. Για περισσότερες πληροφορίες: www.anmm.gov.au.

Διαμονή

"Sir Stamford" ( 0061 2 92524600 , www.stamford.com.au), "Park8 Hotel" ( 61 2 92832488 ,
www.park8.com.au), "Esta-blishment" ( 0061 2 92403100 , www.merivale.com), "Diamant Hotel" ( 0061 2 92958888 ,www.diamant.com.au), "Inter-continental" ( ,
www.sydney.intercontinental.com), "Kirketon" ( 0061 2 93322011 , www.kirketon.com.au), L'Otel" ( 0061 2 93606868 ,www.lotel.com.au) και "Altamont Hotel" ( 0061 2 93606000 , www.altamont.com.au).
Φαγητό
Στα πιο αναγνωρισμένα και μοδάτα εστιατόρια τoυ Σίδνεϊ περιλαμβάνονται τα "Tetsuya", "Sean's Panorama", "Billy Kwong", "Quay", "Pier", "BYO", "Bennelong", "Rockpool". Από τα παράξενα πιάτα της τοπικής κουζίνας, ζητήστε κρέας καγκουρό, στρουθοκαμήλου ή κροκόδειλου!

Κων/νος Μητσάκης

Πηγή ethnos
http://www.inout.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου