Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Νορβηγία:«Το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου» από τη δεκαετία του '80 !!!!


«Νέα πνοή» σε μια περιοχή που θεωρείτο κορεσμένη ως προς την εκμετάλλευση πετρελαίου φαίνεται να δίνει ανακοίνωση της Statoil. Σύμφωνα με το μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας, το κοίτασμα Aldous Major South, ο εντοπισμός του οποίου ανακοινώθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, περιέχει το ισοδύναμο 400 με 800 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου -ποσότητα διπλάσια από αυτήν που πίστευε αρχικά.
Επ
ιπλέον, η Statoil επιβεβαίωσε ότι το Aldous Major South συνδέεται με το κοίτασμα Avaldsnes που εντοπίστηκε πρόσφατα στη Βόρειο Θάλασσα, σχηματίζοντας ένα «γιγαντιαίο» κοίτασμα, το οποίο περιέχει από 500 εκατομμύρια έως 1,2 δισεκατομμύρια βαρέλια αντλήσιμου πετρελαίου.
Τα κοιτάσματα Aldous και Avaldsnes βρέθηκαν ανοιχτά της μικρής νήσου Ούτσιρα της Νορβηγίας, η οποία «έχει να δει ανάλογη ανακάλυψη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Statoil αρμόδιο για θέματα εξερεύνησης Τιμ Ντόντσον. «Πρόκειται πιθανότατα για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη πετρελαίου παγκοσμίως το 2011» και ένα από τα 10 σημαντικότερα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί ποτέ στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα.
Η είδηση είναι ιδιαίτερα ευχάριστη τόσο για τη Statoil όσο και για τη Νορβηγία, καθώς η παραγωγή πετρελαίου στη χώρα κορυφώθηκε το 2000 και αναμένεται να καταγράψει πτώση κατά 6% φέτος σε περίπου 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πετρελαίου Νορβηγίας.
Για το νορβηγικό όμιλο, που στον τελευταίο του ισολογισμό ανέφερε μείωση της παραγωγής κατά 16% σε σχέση με πέρυσι, αυτή είναι η τρίτη σημαντική ανακάλυψη πετρελαίου φέτος, μετά από τον εντοπισμό κοιτασμάτων που περιέχουν πάνω από 250 εκατομμύρια βαρέλια αντλήσιμου πετρελαίου, στη Θάλασσα του Μπάρεντς και ανοιχτά των ακτών της Βραζιλίας.
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου