Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΠΛΑΚΑ - ΚΟΥΡΕΙΟ: Ταξίδι στον χρόνο


Το κουρείο του κ. Γιώργου Κολλάρου στην Πλάκα διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή φυσιογνωμία του εδώ και 42 έτη. «Εχω ψώνιο με το μαγαζί», λέει ο ιδιοκτήτης του, που συντηρεί ευλαβικά τη διακόσμηση μιας άλλης εποχής. Ενα κουρείο που το στυλ του θα το ζήλευε κι ο Ταραντίνο. Οι λήψεις των τουριστών που το επισκέπτονται και δέχονται τις περιποιήσεις του κυρίου Γιώργου δεν σταματούν. «Κανείς από όλους αυτούς δεν μου έφερε μία φωτογραφία», λέει με παράπονο, αλλά αμέσως συμπληρώνει με καμάρι «η διαφήμιση της Τράπεζας Πειραιώς με τα δύο γεροντάκια έγινε στο κουρείο μου».

Ταξίδι στον χρόνο
Μόλις διαβείς το κατώφλι αμέσως σε αγκαλιάζει η η μυρωδιά της πάστρας που μπλέκει με τα αρώματα λεμονανθού και λεβάντας από τις κολόνιες Μενούνος. «Τις χρησιμοποιώ για μετά το ξύρισμα», εξηγεί ο κ. Γιώργος. Η πλούσια σαπουνάδα του οφείλεται «στη σκόνη σαπούνι του Αλεπουδέλη», λέει ο κ. Γιώργος και μου θυμίζει οτι «ήταν ο πατέρας του Ελύτη».
Ο κ. Κολλάρος, με καταγωγή από την Τήνο, θυμάται: «Ηταν 1952 όταν έφυγα από το νησί. Ημουν 14 ετών. Επιασα δουλειά σαν βοηθός σε έναν συντοπίτη μου κουρέα που είχε μαγαζί στη Βουλής. Από το κουρείο αυτό πέρασαν προσωπικότητες -Μαρκεζίνης, Λαμπράκης, βουλευτές, μεγαλέμποροι».
Σήμερα τα παλιά εργαλεία της τέχνης του αναπαύονται σε μια βιτρίνα στο κουρείο. «Τα είχα δανείσει στο Μουσείο Πλάκας για μάθημα σε παιδιά που ήθελαν να γνωρίσουν τα παλιά εργαλεία, ξυράφια και ψαλίδια», λέει. Την προσοχή όμως τραβούν και οι υπέροχες αντίκες πολυθρόνες κουρέματος. Οι πελάτες του εμπιστεύονται στα έμπειρα χέρια του και το ξύρισμα τους. «Οποιος αποφασίζει να ξυριστεί δεν φοβάται το ξυράφι», λέει ο κ. Γιώργος.
  • Κουρείο Γ. Κολλάρου, Aπόλλωνος, Πλάκα, τηλ. 210-3223486.
Nίκη Mηταρέα
nmitarea@pegasus.gr
ΦΩTOΓΡAΦIΕΣ: Χάρης Γκίκας
gikas@pegasus.gr

πηγη   http://www.ethnos.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου